Paylaş
Merhabalar sevgili okurlar.
“3. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”, 11–13 Mayıs tarihlerinde Edirne'de yapılıyor.
Trakya Üniversitesi (T.Ü.) tarafından Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtım Fonu'nun desteğiyle düzenlenen “3'üncü Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”, engelli çocuk ve gençlerin toplumla bütünleşmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştiriliyor.
Etkinliğe katılacak sporcular farklı engel gruplarından olan engelli bireyler. Genelde bu tip spor organizasyonlarında engel durumlarının sınırlandırılmasına karşın, söz konusu Spor Oyunları; işitme engelliler, görme engelliler, zihinsel engelliler, otizmliler, hareket problemi olan çocuklar olmak üzere bütün engelli gruplarını içine alan bir spor organizasyonu.
Trakya Üniversitesi, “Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”nı 2013 yılından beri düzenliyor. Balkanlardaki en büyük üniversite olma özelliğini taşıyan Trakya Üniversitesi’nin hedeflerinden biri: “Toplumun sorunlarına ve ihtiyaçlarına duyarlı bir üniversite olmak”
Üniversitenin engelliler alanında yüksek lisans ve doktora programı da var.
“3. Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları”na; Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, Slovenya, Sırbistan ve Arnavutluk'tan 558 özel gereksinimli sporcu katılıyor. Trakya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan yüzlerce öğrenci de bu anlamlı organizasyonda görev alıyor. Spor Oyunları’na katılan engelli sporcular atletizm, yüzme, bocce*, goalball** ve dans gibi farklı spor dallarında yarışıyorlar.
Bu proje yalnızca bir spor organizasyonu değil. Trakya Üniversitesi, “Balkan Özel Gereksinimli Çocuklar Spor Oyunları” ile toplumda bir farkındalık oluşturmayı da amaçlıyor. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ''Yılın Empati Ödülü''nü 2013 yılında bu projeye vermiş bulunuyor.
Trakya Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bu özel proje ile diğer üniversitelere de örnek olacağına ve öncülük edeceğine inanıyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Not:
Bocce*: Kökeni Anadolu'ya dayanan bir spor dalı. MÖ 5000 yıllarında oynandığı tahmin ediliyor. İlk çıktığı yıllarda cilâlanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmakta. Oyundaki amaç, atılan/yuvarlanan topların hedef topa yakın olmasını sağlamak.
Goalball**: Özellikle görme engelli atletler için tasarlanmış bir takım oyunu. Takımlar üçer kişiden oluşuyor. Maçlar 12 dakikalık iki devre halinde oynanıyor. Takımların hedefi topu yerden yuvarlayarak karşı takımın kalesine gol atmak. Oyuncular topun içindeki çıngırak sayesinde topu takip edebiliyorlar.
Paylaş