Paylaş
Merhabalar sevgili okurlar.
Geçtiğimiz Pazar günü, Kozyatağı’ndaki Kriton Curi Parkı’nda engelliler için düzenlenmiş bir festival vardı. Uluslararası Rotary 2420. Bölge Rotaract Kulüpleri’nin “Kelebek Festivali” adı ile gerçekleştirdikleri bu etkinliğe ben de konuk oldum.
Dünya çapında yaygın bir hizmet ve meslek kuruluşu olan Uluslararası Rotary'nin bir gençlik projesi olarak 1960'lı yıllarda Amerika’da ortaya çıkan Rotaract, 1968 yılından itibaren 18–30 yaş grubu üniversiteli, meslek ve/veya iş sahibi gençlerin üye olduğu bir dernek halini almış ve tüm dünyaya yayılmış bulunuyor. Rotary ve Rotaract dernekleri, yüz yılı aşkın süredir süregelen kuralları, organizasyon yapısı, yönetimi, gerçekleştirdiği faaliyetleri ve belki de hepsinden önemlisi olan gelenekleri ile dünyada en fazla kurumsallaşan ve organize olan sivil toplum örgütlerinden biri. Rotaract 2420.Bölge İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Yalova illerini kapsamakta. Bu bölgede toplam 44 adet Rotaract Kulübü bulunuyor.
Rotaract Kulüpleri her yıl yaptıkları yüzlerce proje ile topluma hizmet ediyorlar. Gerçekleştirilen farklı engelli projeleri bu hizmetler arasında önemli bir yer tutuyor. Engelliler için Kariyer Günü, Sesli Kitap, İşitme Engelli Çocuklara Eğitim bunlardan bazıları. “Kelebek Festivali” ise, bir yıl boyunca gerçekleştirilen projeleri engellilerle birlikte kutlamak üzere düzenlenen bir etkinlik. Festivalin davetlileri; görme, işitme, zihinsel ve bedensel engellilerin bağlı olduğu dernek, vakıf ve okullar.
Kelebek Festivali'nin amacı; engelli bireylerin sadece kendileri için değil, aynı zamanda parçası oldukları toplumu zenginleştirmek için de yaratıcı, sanatsal ve entelektüel kapasitelerini geliştirme ve kullanma olanağına sahip olmalarını sağlayacak koşulların yaratılması. Aynı zamanda, engelli bireylerin kendilerine destek olacak sanatçılarla birlikte güzel ve keyifli bir gün geçirmelerinin sağlanması.
Pazar günü; harika bir parkta Rotaract Kulüp’lerinin açtığı stantlardaki el yapımı parfüm, boyama aktiviteleri, çiçek ekimi, kelebek kanadı yapımı, zumba ve dans gösterilerine katılan engellilerin mutlulukları yüzlerinden okunabiliyordu. O gün, orada; görememenin, duyamamanın, konuşamamanın aslında bir engel olmadığı bir kez daha yaşandı ve yaşatıldı.
Türkiye’deki çalışmalarına 1982 yılında başlayan Rotaract, içinde yaşadığı toplumun sorunlarına karşı duyarlı davranan ve bu sorunların çözümü için proje üreterek kendini geliştiren bir gençliğin oluşumuna katkıda bulunuyor. Rotaract, gençlere tek başlarına başaramayacaklarını bir grup halinde yapma olanağı sağlıyor; böylece takım çalışmasını öğretiyor. Gençlerin iş hayatları öncesinde organizasyon yapma, toplantı yönetimi, ekip çalışması, topluluğa hitap etme, proje geliştirme ve yürütme gibi çeşitli fonksiyonları kullanmasını sağlıyor ve bu yeteneklerin gelişmesine olanak verecek fırsatlar sunuyor.
Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz Pazar Anneler Günü’ydü. “Kelebek Festivali”nin gerçekleşmesine katkı veren duyarlı gençleri tanımak, benim için eşi bulunmaz bir “Anneler Günü Hediyesi” oldu. Onlara hem kendim, hem de yaşamlarını güzelleştirmeye çalıştıkları engelliler adına teşekkür ediyorum.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş