Paylaş
Beşiktaş Belediyesi “Erişilebilir Beşiktaş” Projesi’ni başlatarak engelsiz bir ilçeye dönüşme yolunda ilk adımı attı.
Belediye’nin Fen İşleri Müdürlüğü elemanları, Beşiktaş’ın tüm sokaklarını engelli üyelerden oluşan bir komisyon eşliğinde dolaşacaklar ve gerekli kentsel düzenlemeleri tespit edecekler. 20 Mayıs 2015 Çarşamba günü, pilot bölge olarak seçilen Türkali Mahallesi Yeni Yol Sokak’ta, engelli davetlilerin huzurunda, erişilebilir Beşiktaş için ilk kazma vuruldu. Yeni Yol Sokak’ın ilçe için bir model olması ve dört yıl içinde tüm Beşiktaş sokaklarının erişilebilir duruma getirilmesi planlanıyor.
Erişilebilir Beşiktaş için atılan ilk adım, Beşiktaş Belediye’sinin aynı günün akşamında Suada’da verdiği davetle kutlandı. Bu davete engelliler için çalışan Sivil Toplum Kuruluşları’nın yöneticileri, Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi üyesi olan engelliler, engelli dostu basın mensupları ve Belediye görevlileri katıldılar. Son derece nezih bir ortam içinde gerçekleşen davette yapılan tüm konuşmalar işaret diline çevrildi. Bu özel gecede, engelli dostu basın mensuplarına “Teşekkür Belgesi” verildi. Bana da lâyık görülen bu belge, beni hep daha fazlasını yapmaya teşvik edecek.
Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan görme engelli müzisyen kardeşler Selim ve Kerim Altınok, davetlileri coşturdu.
Beşiktaş’ın genç ve dinamik Belediye Başkanı Murat Hazinedar, gece boyunca engelli konukları ile tek tek ilgilendi. Öylesine büyük bir içtenlikle yaptı ki bunu, sanırım, herkesi hayran bıraktı kendisine. Sayın Hazinedar o gece, alçakgönüllülüğün bir başkana ne kadar da yakıştığını hepimize göstermiş oldu.
Dilek Sabancı Engelliler Parkı içinde yer alan Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi, 24 Şubat 2014 tarihinde hizmete girmiş. Yani oldukça yeni sayılabilecek bir merkez. Ancak, kısa zamanda büyük işler başarılmış bu merkezde.
Beşiktaş Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi, engelli bireylerin sosyal aktivitelere katılımını sağlamak, mesleki becerilerini geliştirmeye yardımcı olmak, engelli ailelerinin gündelik yaşamlarını kolaylaştırmak, toplumda engelli olma durumuyla ilgili farkındalık yaratmak, toplumun engelli haklarını gözeten duyarlı bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunmak, ayrıca engelli ve engelsiz bireyler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek üzere faaliyet gösteriyor. Merkez’de, hem engelli hem de engelsiz vatandaşlara hizmet veriliyor. Engelli ve engelsiz bireyler bir araya getirilerek “engel”lerin aşılması amaçlanıyor.
Merkez’de engelli bireylerin talepleri doğrultusunda,
• Temel bilgisayar eğitimi
• İngilizce
• Fotoğrafçılık
• Resim
• Yoga
• Stretching
• Beden farkındalığı
• Pilates
• İşaret Dili
• Tiyatro
• Müzik
• Ahşap Boyama
kursları açılmış bulunuyor. Kurslara hem engelli hem de engelsiz bireyler kayıt yaptırabiliyor.
Engelliler için Merkez’de, ayrıca, ücretsiz Psikolog Hizmeti, İstihdam Danışmanlığı Hizmeti, Hukuki Danışmanlık Hizmeti, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti, Engelsiz Taksi Hizmeti ve Diyetisyen Desteği Hizmeti veriliyor.
“Engelsiz Sinema” kapsamında, Levent Kültür Merkezi’nde görme ve işitme engelliler için sesli, yazılı betimleme ve işaret dili ile uyarlanmış filmler gösteriliyor. Film gösterimlerine engelsiz bireyler de gözleri bağlı olarak katılabiliyorlar ve böylelikle kısa bir süre için de olsa görme engelli bireyler ile empati kurabiliyorlar.
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş