Pekin ördeği tarifi
Çin mutfağının en tanınmış yemeklerinden Pekin ördeğinin yapılışı biraz emek ve sabır istiyor ancak lezzeti gerçekten efsane oluyor. Ördeği önce tuzlayıp ardından bütün halde pişirmenizi gerektiren Pekin ördeği tarifinin bütün aşamalarını dikkatle takip ederseniz, ortaya nefis bir yemek çıkmaması imkansız. İşte tüm detaylarıyla Pekin ördeği tarifi...
Yapımı için malzemeler
- 1 adet ördek (2 kilogram civarında)
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet yeşil soğan
- 1 kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı anason
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1,5 tatlı kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 3 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı sirke
Pekin ördeği tarifi Nasıl yapılır?
Temizlenmiş ördeğin içini ve dışını sıcak suda ıslattığınız bir bezle iyice ovalayın. Ardından ördeğinizin içini ve dışını tuzla ovalayın. Örneğin boynunu kürdanlarla sıkıca kapatın. Daha sağlam olması için kürdanların etrafına ip sararak bağlayabilirsiniz. Ördeğinizi açık havada bir yere asıp 2 saat boyunca kurumaya bırakın.
Bu esnada yeşil soğanlarınızı 2 parmak kalınlığında doğrayın. Kuru soğan ve sarımsakları ince ince kıyıp maydanozları da irice doğrayın. Tüm sebzeleri bir tavada (mümkünse wok tava olsun) kızdırdığınız yağda 2 dakika kadar çevirerek kavurun. Üzerine 1 bardak su ilave edip altını kısın. 5 dakika kadar pişirin. Ardından içine şeker, anason, tane karabiber ve soya sosunu ilave edin. Bu sosu 2 saat kuruttuğunuz ördeğin içine doldurun ve ördeğin karnını da boynu gibi kürdanla kapatın.
Fırınınızı önceden 175 derecede iyice ısıtın. Ördeği fırının ızgara teli üzerine yatırarak fırına verin. Bu esnada 125 mililitre kaynar su ile bal ve sirkeyi karıştırıp bir sos yapın. Ördek fırında kızarırken zaman zaman bu sosu bir fırça yardımıyla ördeğinizin üzerine sürün. Ördek 1 saat içinde pişip kızaracaktır.
Ördeği fırından çıkarıp bir süre ılınması için bekleyin. Ardından karnındaki kürdanları çıkararak içine doldurduğunuz sosu yeniden tavaya boşaltın. Mısır nişastasını biraz suyla açıp tavaya ilave edin ve malzemeler sos kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin. Bu sosu ördeğin yanında servis edin.