GeriTatlı Tarifleri Ayva tatlısı tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ayva tatlısı tarifi

Ayva tatlısı tarifi

Kış mevsiminin en güzel ve şifa deposu meyvelerinden ayvanın tatlısı bir başka güzel. Kaymak ve Antep fıstığıyla buluştuğunda ise önceki yediklerinizi unutturacak cinsten. Sofralarınızı ayva tatlısı ile renklendirmek isterseniz, lafı fazla uzatmadan tüm aşamalarıyla tarifini aşağıda yazdık. Şimdiden afiyet olsun...

  • Ocakta
  • 4 - 6 Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 4 adet ayva
  • Toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • Ayva çekirdeği

Ayva tatlısı tarifi Nasıl yapılır?

  • Ayvaların kabuğunu soyup ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çıkarın.
  • Çıkardığınız çekirdekleri bir kenara ayırın.
  • Ayvaları tencereye yerleştirip her birinin üzerine 2 yemek kaşığı şeker ekleyin. Ayvanın büyüklüğüne göre şeker miktarı farklı olabilir.
  • Ayvaların yarısına gelecek miktarda su ve çekirdekleri ilave edin.
  • Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak pişirin.
  • Yumuşayınca ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
  • Dilerseniz üzerine kaymak, ceviz, fındık veya Antep fıstığı ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Ayva Tatlısı Çeşitleri

Ayva tatlısı, sonbaharın gelmesiyle birlikte tezgahlarda yavaş yavaş yerini almaya başlayan taze ayvalarla yapılır. Sonbahar ve kış aylarının en besleyici ve sağlıklı meyvelerinden olan ayva, bütün besin değerlerini ayva tatlısı formunda sofralarımıza getirdiğinde kim ona hayır diyebilir ki? Çocukların ve yetişkinlerin favori tatlılarından olan ayva tatlısı farklı çeşitlerde yapılabilen oldukça lezzetli bir kış tatlısıdır. Ayva tatlısı sade ve klasik olarak hazırlanabileceği gibi, karanfil ve tarçınla da çeşitlendirilebilir. Üzerine krema, dondurma veya kaymak eklenerek tercih edilen ayva tatlısı; yanında kiraz ve vişne gibi meyveler bulunduğunda daha farklı bir tada sahip olur.

Ayva Tatlısı Püf Noktaları

Ayva tatlısı, kışın yapılabilecek en sağlıklı ve kolay tatlılardandır. Birkaç basit adımda evlerde kolayca hazırlanan bu tatlının tarifinde yapılacak ufak dokunuşlar, en leziz ayva tatlısını sizin yapmanızı sağlar.

Ayva tatlısı hazırlamaya niyetliyseniz, taze ve hafif sert ayvaları tercih etmelisiniz. Aşırı yumuşak ayvalar tatlının kıvamını ve tadını bozduğundan hafif sert, sulu ve dışı canlı renge sahip ayvaları kullanmalısınız.

En taze ayvaları seçtikten sonra, ayvalarınızı soymalı ve limonlu suda bekletmelisiniz. Bu şekilde soyulan ve havayla etkileşime giren ayvalarınızın kararmasını ve bozulmasını engellersiniz.

Kestiğiniz ayvaların içlerini açarak çekirdeklerini ortaya çıkarırsanız, çekirdeğin içindeki öz tatlınıza geçer ve bu şekilde daha lezzetli bir ayva tatlısı yaparsınız. Ayrıca çekirdeği tatlının rengini de şahane bir hale getirir.

Ayva tatlısında kullanılan şeker miktarı oldukça önemlidir. Bu nedenle tarifin dikkatle takip edilmesi gerekir. Şeker miktarı az olduğunda tatlınız sulu, şeker miktarı fazla olduğunda ise tatlınız kuru hale gelir.

Ayva tatlısını fırın poşetine koyarak fırına verdiğinizde pişirme süresini ciddi anlamda düşürürsünüz.

Ayva Tatlısı Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Ayva tatlısını daha leziz bir hale getirmek için, tencerede kaynattığınız ayvalara soyduğunuz kabukları ve ayva çekirdeklerini ekleyebilirsiniz. Bu sayede tatlınız hem daha kıvamlı hem de daha lezzetli bir hale gelir. Tatlınıza karanfil ve tarçın ekleyerek tadını daha belirgin hale getirebilirsiniz. Eğer tencereye birkaç damla limon suyu eklerseniz tatlınızın tadı ve rengi çok daha güzel olur. Ayva tatlısının üzerine dövülmüş ceviz ve Antep fıstığı ekleyerek ya da kaymak ve dondurma koyarak farklı tatlar deneyebilirsiniz.

Ayva Tatlısı Sunumları

Ayva tatlısı üzerine şerbetiyle birlikte kaymak veya dondurma eklenerek servis edilen oldukça leziz bir tatlıdır. Ayva tatlısının üzerine ev yapımı ya da hazır pasta kreması da eklenebilir. Krema, kaymak veya dondurma üzerine dövülmüş ceviz ya da Antep fıstığı koyabilirsiniz. Bütün malzemelerin üzerine vişne, kiraz ve çilek gibi meyvelerden 1 adet koyarak mükemmel ayva tatlısı sunumları yapabilirsiniz.

Ayva Tatlısı Kaç Kalori?

Ayva tatlısı orta kalorili tatlı grubuna girer. Aşırı sağlıksız tatlılardan olmayan ayva tatlısının orta boy porsiyonunda 426 kalori bulunur. 100 gram ayva tatlısı 170 kaloriye denk gelir. 100 gram ayva tatlısında yaklaşık olarak 24.5 gram karbonhidrat ve 6.1 gram yağ bulunur. 1 porsiyon ayva tatlısından aldığınız 426 kaloriyi 71 dakika yürüyerek, 32 dakika koşarak, 60 dakika bisiklet sürerek veya 42 dakika yüzerek yakabilirsiniz.

Ayva Tatlısı Kilo Aldırır mı?

Ayva tatlısı çok sağlıksız bir tatlı olmamasına rağmen şeker ve karbonhidrat yönünden zengin bir tatlıdır. Bu nedenle şeker hastalarının sık tüketmemeleri gereken tatlılar arasında yer alır. Ayva tatlısını ara ara ve az az tüketiyorsanız kilo almazsınız. Ancak her gün düzenli olarak ayva tatlısı tüketiyorsanız ve günlük şeker ihtiyacınızdan fazlasını alıyorsanız bir süre sonra kilo almaya başlarsınız. Ayva tatlısı tarifinde kullandığınız şeker miktarını kendi ihtiyacınıza göre azaltabilir ve tarife gerekirse tatlandırıcılar ya da sağlıklı meyve özütleri ekleyebilirsiniz. Bu şekilde ayva tatlısında kullandığınız şeker ve karbonhidrat miktarını düşürmüş olursunuz.

Ayva tatlısının normalden fazla tüketimi kilo alımına sebebiyet verir. Bu nedenle uzmanlar tarafından ayva tatlısının normal porsiyonlar halinde ara sıra tüketilmesi önerilir. Ancak eğer nispeten daha sağlıklı ve fit bir ayva tatlısı tarifi uyguluyorsanız, tatlıdan aldığınız şeker miktarı düşeceği için kilo alma riskiniz de azalır. Ayva tatlısı tükettiğiniz günlerdeki şeker alımınızı dengeleyerek ve düzenli spor yaparak kilo almaktan kaçınabilirsiniz.