Zona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Erken teşhisi birçok hastalıkta olduğu gibi zona için de önem taşır. Bu nedenle belirtileri takip etmek, teşhisi ve tedavisi için etkili olacaktır. Peki, zona hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? İşte zona hastalığı tedavisi ve detaylı bilgiler...
#Zona HastalığıZona, tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bir durum olmasa da çok acı verici olabilir. Döküntülü ve ağrolı bir enfeksiyon olmasıyla bilinen zona vücudumuzun her yerinde ortaya çıkabilir. Ancak çoğunlukla bedeninizin sağ veya sol tarafını tek bir kabarcık şeridi olarak sarar. Peki, zona hastalığı nedir, neden olur? İşte zona hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#Zona HastalığıZona hastalığı nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Halk arasında gece yanığı olarak bilinen zona hastalığının tedavisi hakkında bilinmeyenler merak ediliyor. Peki, zona hastalığı nedir? Tedavisi için neler yapılmalıdır?
#ZonaHalk arasında gece yanığı olarak bilinen zona, ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adıdır. Gece yanığı şiddetli ağrılara yol açabilir, bu nedenle belirtileri takip ederek tedavisi için harekete geçmek gerekir. Peki, gece yanığı nasıl olur, nedenleri nelerdir? İşte zona belirtileri ve merak edilenler...
#ZonaToplum sağlığı bakımından çok önemli bir deri hastalığı olarak bilinen Zona, genellikle de 50 yaş üzerinde olan kişiler içinde ortaya çıksa da her yaşta rahatlıkla görülebilir. 70 yaşından sonra da dört kişiden birinde, 80 yaş üzerinde olan her iki kişiden biri için görülen zonanın en önemli nedeni de yaşlanma ile bağışıklık sisteminin baskılanması olarak bilinir. Gece yanığı (zona hastalığı) bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır sizler için derledik.
Halk arasında ‘delirten hastalık’ diye adlandırılan bu ilginç hastalık sandığımızdan çok daha yaygın. Çoğu zaman diş ağrısı ile karıştırıldığından dolayı ağrıdan kurtulmak için tüm dişlerini çektirenler var. Genelde yanlış teşhis edilen bu hastalığın detaylarını uzmanlarla konuştuk
#SağlıkSuçiçeği geçirmiş olan kişilerde ortaya çıkan ve halk arasında “gece yanığı” olarak da bilenen zona hastalığı, strese ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı oluşuyor. Zonanın tekrarlayabildiğini söyleyen Uzman Dr. Nilsu Salih, “Virüs, bağışıklık sisteminde ömür boyu uykuya yattığı için bağışıklık her düştüğünde, çok sık olmasa da tekrarlayabiliyor. Bunun en büyük tetikleyicisi sıkıntı, stres. Onun dışında, bağışıklık düşüren hastalıklar” dedi. Kronik stres faktörlerinin zonayı tetiklediğini ve psikoloğa danışmanın da tedavide yardımcı olabileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt ise, “Psikolojik şikayetlerin yanı sıra bağışıklık sistemi de zayıfladığı için hastaların fiziksel şikayetlerinin arttığını görüyoruz. Zona da bağışıklık sistemine bağlı bir hastalık olduğundan fiziksel şikayetler arasında” diye konuştu.
#Uzman Dr. Nilsu SalihZona, sinir hücrelerini tutan kaşıntı ve şiddetli ağrılarla seyreden döküntülü bir hastalıktır. Suçiçeğine neden olan varisella zoster virüsü zona hastalığına da neden olmakta. Uzmanlar, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen zona hastalığı için özellikle 60 yaş üstü kişilerde aşılanmanın gerekli olduğunu bildiriyor. İşte, zona hakkında merak edilenler...
#ZonaDermatoloji halk dilinde cildiye; deri ve deri ekleri rahatsızlıkları, cinsel yol ile bulaşan rahatsızlıkların tanısı, tedavisi, takibiyle ilgilenen tıp dalı şeklinde tanımlanabilir. Bunun yanı sıra cildin sağlıklı ve güzel görünmesi ile de ilgilenmektedir. Peki, dermatoloji nedir, hangi hastalıklar ile ilgilenir tüm detaylara yer verdik.
#Dermatoloji Nedir?Uzun yaşamın sırrı olan zeytin yaprağının şifa niteliğinde faydaları bulunmaktadır. Sadece uzun yaşamın değil zayıflamanın da sırrı olan zeytin yaprağının faydaları bitmek bilmiyor. Derde deva zeytin yaprağının faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? İşte zeytin yaprağı hakkında önemli bilgiler.
#Zeytin YaprağıOzon terapi, son günlerde dünya genelinde endişe yaratan korona virüs ve mevsimsel grip gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadelede doğal destekleyici bir tedavi yöntemi. Ozonun anti mikrobik etkisi olduğunu belirten Dr. Mustafa Kemal Ataönder, bağışıklık sistemini güçlendiren ozon terapinin tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü başta olmak üzere hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde çok önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti.
#KoronavirüsGünlük hayatta sık sık karşılaşabileceğimiz uçuk, ciddi problemlerin habercisi olabiliyor. Halk arasında genellikle korkudan oluştuğuna dair bir yargı bulunan uçuk, en sık dudaklar, ağız etrafı, burun ve çenede kendisini gösteriyor. Peki, uçuk nasıl geçer? Dudakta uçuk neden olur?
#Uçuk Nasıl GeçerÇocukluk dönemi bulaşıcı hastalıklarından biri olan suçiçeği ilerleyen yaşlarda yeniden karşınıza çıkabilir. ‘Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı hastalığın yetişkinlikteki adına zona denir. Halk arasında gece yanığı olarak da bilinen ve şiddetli ağrılara yol açan zonanın ortaya çıkmasında stres faktörleri ilk planda yer alır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Lütfiye Çoban, zona hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#ZonaSon zamanlarda doğal tedavilere bir yönelişte gözle görülür bir artış söz konusu. Alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler kapsamına da giren bu uygulamalardan birisi de arı ve arı ürünleriyle yapılan tedaviler. Ülkemiz bal üretiminde dünyada söz sahibi ancak arı kaynaklı ürün skalası dünyadaki uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda pek iç açıcı değil maalesef. Son zamanlarda olaya akademisyenlerin ilgi duyması önemli bir gelişme. Bu bağlamda gerek akademisyenler gerekse üreticiler işbirliği yaparak nitelikli ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlamaktadırlar.
#Apiterapi Hangi Hastalıklara İyi GelirSuçiçeği; kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Peki, suçiçeği belirtileri nelerdir? Suçiçeği aşısı ne zaman ve kaç doz yapılır? İşte çocuklarda suçiçeği ile ilgili merak edilenler…
#SuçiçeğiZona, yarattığı etkiler nedeniyle birçok kişinin merakla araştırdığı hastalık türleri arasında yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin önem arz ettiği Zona Hastalığı'nda, stres gibi faktörler bu hastalığın oluşmasına neden olabilmektedir. Peki, Zona hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilen hastalık türü hakkında bazı bilgiler
#Zona HastalığıTürk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla çocukluk çağı ve yetişkin aşılarının önemine değindi. Aşıların sadece çocukların değil yetişkinlerin sağlığında da kurtarıcı rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, çocuklukta yapılan bazı aşıların yetişkinlikte tekrarlanması gerektiğinin altını çizdi.
#Sağlıklı YaşamLenfoma boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir.Bunların dışında ateş, kilo kaybı, halsizlik, ciltte kaşıntı vb. şikayetler, grip gibi başka hastalıkların seyrinde de görülebilir. Bu nedenle bu tür rahatsızlıklar sizde de varsa siz de lenfoma olabilirsiniz.
#Lenfoma Belirtileri- CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, suçiçeği geçiren çocuklarda görülen ve halk arasında "gece yanığı" olarak bilinen zona hastalığında göz kapağı ve korneada ortaya çıkan döküntü ve kızarıklıkların görme kayıplarına neden olabileceğini bildirdi - Cevit: "Döküntülerin gözün ön tabakasını etkilemesi ve tedavi edilmemesi durumunda kornea denilen tabakanın bütünlüğü bozulabilir, gözde kalıcı iz bırakabilir ve görme yetisini düşürebilir"