Güncelleme Tarihi:
Su çiçeğine yol açan “Varisella Zoster” virüsünün neden olduğu ikincil bir hastalık olarak bilinen zona, halk arasında da “Gece yanığı” ismi ile bilinir.
Gece Yanığı (Zona Hastalığı) Bulaşıcı mı ve Nasıl Bulaşır?
Zona hastalığı, su çiçeğine yol açan varicella zoster adı verilen virüsün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Su çiçeği enfeksiyonu sonrasında ise bu etken virüs, kişinin sinir sistemine zamanla yerleşerek uzun yıllar boyunca inaktif bir şekilde yaşayabilir. Virüs, özellikle de vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde zona olarak yeniden harekete geçer. Ama zoster virüsü de genellikle aktif bir hale geçmez ve zona hastalığı ya da diğer bir soruna da yol açmaz. Bazı kişilerde ise birden fazla kez zona hastalığı meydana gelebilir.
Zona hastalığı, olarak bulaşıcı bir hastalık değildir. Çünkü kendisi ikincil bir hastalık olarak da bilinir. Zonanın primer hastalığı ise, su çiçeğidir. Zona, su çiçeği aşısı olmamış olan çocuklarda ve daha önce de hiç su çiçeği geçirmemiş olan gebelerde su çiçeği hastalığına yol açar. Bu nedenle de zona olan kişilerin, gebelerin ve küçük çocukların yanına yaklaşmamak gerekir.
Zona Hastalığı Ölüm Riski Yaratır mı?
Zona hastalığı, ölümcül bir hastalık değildir. Ama hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. Çok ağır hastalığı olan kişilerde zona görülmesi, ağrılarının ve enfeksiyon riskinin artmasına yol açarak hastalığın altında yatan hastalığın kötüleşmesine neden olur.
Bitkisel Tedavilerin Zona tedavisinde Yeri Var mıdır?
Zona hastalığının tedavisi için hekimler tarafından önerilen bir bitkisel yöntem bulunmuyor. Ama ağrıların devam ettiği süreçlerde yoğun bir sinir ağrısı nedeni ile alternatif yöntemler arasında yer alan akapunktur tedavisi de rahatlıkla uygulanabilir. Farklı fizik tedavi uygulamalarından yararlanan bu hastalar yine aynı ağrılı bölgeye soğuk ya da sıcak uygulamalar da yapabilir.
Zona hastalığında en sık görülen belirtiler arasında kaşıntı da yer alır. Kaşıntıyı gidermek için de genellikle antihistamin ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalığın tedavisi için hastaların semptomlarına göre hareket etmek gerekir.