Bilim dergisi Nature’da yayınlanan ve Galler’de 280 binden fazla kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, zona aşısı olan yaşlı bireylerde demans riskinin, olmayanlara göre yüzde 20 daha düşük olduğu ortaya çıktı.
#Zona‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkKorona aşısı olduktan sonra ortaya çıkan yan etkilerden bir tanesine zona hastalığı da eklendi. İsviçre basınında yer alan haberlere göre bu ülkede yaklaşık 120 kişinin RNA bazlı korona aşısı olduktan hemen sonra yine viral bir hastalık türü olan zonaya yakalandığı belirtildi.
#Zona AşısıZona, bağışıklık sistemin zayıfladığı herhangi bir hastalık seyrinde ve yoğun stres altında kolaylıkla kendini gösterebilir. Uzmanlar, daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerin risk grubunda olduğunun altını çiziyor. Bir hayli ağrılı olan zonanın çıkacağı bölgede önce kaşınma, batma; bazen ağrı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Peki, zona nedir, nasıl ortaya çıkar?
#Zona HastalığıTürk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla çocukluk çağı ve yetişkin aşılarının önemine değindi. Aşıların sadece çocukların değil yetişkinlerin sağlığında da kurtarıcı rolü olduğunu belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, çocuklukta yapılan bazı aşıların yetişkinlikte tekrarlanması gerektiğinin altını çizdi.
#Sağlıklı YaşamDüzenli spor yapmak ve dengeli beslenmek; sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları... Bunların başında sigara ve alkolden uzak durmak geliyor. Günlük hayatta yapılabilecek küçük değişikliklerle hastalıklardan korunup sağlıklı, mutlu ve uzun bir hayat yaşamak artık mümkün. Ama bunun için çaba göstermek gerekiyor.
#Sağlıklı BeslenmeGrip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.
Zona, ağrılı bir döküntüye neden olan viral bir enfeksiyondur. Erken teşhisi birçok hastalıkta olduğu gibi zona için de önem taşır. Bu nedenle belirtileri takip etmek, teşhisi ve tedavisi için etkili olacaktır. Peki, zona hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? İşte zona hastalığı tedavisi ve detaylı bilgiler...
#Zona HastalığıToplum sağlığı bakımından çok önemli bir deri hastalığı olarak bilinen Zona, genellikle de 50 yaş üzerinde olan kişiler içinde ortaya çıksa da her yaşta rahatlıkla görülebilir. 70 yaşından sonra da dört kişiden birinde, 80 yaş üzerinde olan her iki kişiden biri için görülen zonanın en önemli nedeni de yaşlanma ile bağışıklık sisteminin baskılanması olarak bilinir. Gece yanığı (zona hastalığı) bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır sizler için derledik.
Su çiçeği sık görülen bir çocukluk çağı hastalığıdır. Genellikle hastalık hafif seyirlidir ancak küçük bebeklerde ve erişkinlerde ciddi hastalık yapabilir. Herpes virüsünün (Varicella Zoster Virüs) neden olduğu bir hastalıktır. Peki, su çiçeği aşısı ne zaman yaptırılır?
#Su Çiçeği