Güncelleme Tarihi:
Dünyada her yıl 1.5 milyon kişi hepatitten, 30 bin kişi de gripten yaşamını yitiriyor. Oysa bu iki hastalığın da aşıyla önlenebilmesi mümkün. Brüksel'deki ‘‘Aşılar ve Bulaşıcı Hastalıklar’’ konulu basın toplantısında gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, diğer ülkelerde de rutin aşıların yapılması halinde ölümlerin önleneceği, insan sağlığının korunabileceği vurgulandı.
Aşıların, dünü, bugünü ve geleceğinin ele alındığı ve Merck Sharp & Dohme ilaç firmasınca düzenlenen toplantıda, firmanın ‘‘Virüs ve Hücre Biyolojisi Laboratuvarı’’ Direktörü, Uluslararası İlaç Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alan Shaw, ‘‘2000'li yıllar yeni aşıların çağı olacak’’ dedi. Dr. Shaw, araştırma geliştirme alanında dünyada en büyük yatırımları yapan MSD firmasının, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve diğer ilgili kuruluşlarca birlikte yürüttüğü çalışmalar sonunda, hastalıkların oluşumu konusunda yeni bilgilerin elde edileceğini, birçok hastalığı kökünden kazıyacak yeni aşıların hizmete sokulacağını söyledi.
Dr. Show'ın verdiği bilgilere göre, zona aşısı 5 yıl sonra, bakteri ile bulaşan B tipi gribi, menenjite yol açan hemofiliyi, difteri, tetanos, boğmaca, gibi 7 hastalığı tek dozla önleyecek karma aşı 1.5 yıl sonra hizmete girecek. Sıtma, karaciğer kanseri, hepatit A ile tüberkülozun her cinsine karşı tam etki ve koruma sağlayan aşılar da aynı şekilde üretilecek. Gribe karşı kalıcı koruma sağlayacak grip aşısı da, DNA'dan hücresel sistemle üretilecek. Büyük bir mesafe alınan AIDS aşısı ile ilgili son çalışmalar, 30 Ocak Pazar günü ABD'de Philadelphia'da yapılacak uluslararası bilimsel bir toplantıda açıklanacak. Toplantıda ayrıca ABD gibi ülkelerde uygulanan 20 aşı sayesinde milyonlarca insanın hayatının kurtarıldığına dikkat çekilerek, her ülkenin da aşı sayısını 20'ye yükseltmesi gerektiği ve yetişkinlere mutlaka zatürree aşısının yapılmasını önerildi.
Brüksel'de 24-25 Ocak 2000 günleri düzenlenen ‘‘Aşılar ve Bulaşıcı Hastalıklar’’
konulu uluslararası basın toplantısında, dünyada her yıl, aşıyla önlenebilecek hastalıklardan 20 milyon kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 21'inci yüzyılda AIDS'ten karaciğer kanserine kadar, birçok hastalık geliştirilen süper aşılarla önlenecek.
Grip aşısı şart
Dünya Sağlık Örgütü'nün Aşı Programı Direktörü Dr. John Clements, Hürriyet'in sorularını yanıtlarken, grip aşısının, her yıl şekil değiştiren grip virüsüne göre yeniden hazırlandığını, özellikle çocuklar ve yaşlılara her yıl grip aşısı yapılması gerektiğini vurguladı, ‘‘Aşının gribi önleme etkisi çok yüksektir’’ dedi. Türkiye'nin aşı uygulamalarını de değerlendiren WHO temsilcisi Clements, ‘‘Ülkeniz BCG, difteri, tetanos, boğmaca, kızamık ve çocuk felcinde başarılı olmuştur. Ancak bu yeterli değildir. Aşıya gerçekten destek veren siyasiler, aşıları daha etkin, daha yaygın duruma getirip, denetimi sağlamalılar ve eksik aşıları da tamamlamalıdırlar’’ dedi.
2000'li yılların hemen başında çıkacak aşılar
Karma tek doz aşı (Bakteriyel grip, Hemofili, Difteri, Tetanos, Boğmaca)
Zona aşısı Sıtma aşısı Karaciğer kanseri aşısı Hepatit A aşısı
Tüberküloz (Aşısı var ancak çok daha etkilisi çıkacak) Kalıcı virütik grip aşısı (Artık her yıl aşı yapılmayacak)
AIDS aşısı (Tarih verilemiyor)
Türkiye'de çocuk felci ve kuduz görülmesi ayıp
Dünya Sağlık Örgütü'nün Viral Hapatit Koruma ve Kontrol Direktörü, Antwerp Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Pierre Van Damme, ülkeleri aşılar yönünden değerlendirirken, ‘‘Polionun, Afrika, Suudi Arabistan, Hindistan ve Türkiye'de görülmesi üzücüdür’’ dedi. Dr. Van Damme, geçen yıl Türkiye'de ortaya çıkan 27 çocuk felcini de bir ‘‘ayıp’’ olarak niteledi.
Türkiye'deki kuduz vakaları üzerinde de duran profesör, inek, kurt, yarasa gibi hayvanlardan ve en çok köpekten bulaşan hastalığın, dünyada sadece Türkiye, Endonezya, Tayland ve Çin'de görüldüğünü belirterek, ‘‘Kuduzla savaşmak için, risk grupları, risk bölgeleri çok iyi teşhis edilip, koruma ve tedavi yoluna gidilmeli, her şüpheli temas mutlaka değerlendirilmeli, aşı ile koruma sağlanmalıdır. Hastalık 100 yıl önce belirlenmiş olmasına rağmen, bugün için yüzde yüz öldürücü bir hastalıktır’’ dedi.