Klasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar Taylanİran, dünyanın en eski uygarlıklarından Perslere ev sahipliği yapmış, gerek tarihiyle gerek edebiyatıyla derin bir kültür barındırıyor. İran’a ilk seyahatimi, Türkiye’de yaşayan İranlı yazar Shahzadeh N. İgual ile şair, yazar Pelin Batu ile yaptım.“Shahzadeh İgual ile Pers Topraklarında Adım Adım” başlıklı yolculuğumuz dolu dolu geçti. İşte İran’dan hafızama kazınanlar...
#Sayım Çınarİnsanların önemli bir kısmı zamanını kitap okuyarak geçirmektedir. Bundan dolayı herkesin sevdiği ve sıklıkla tercih ettikleri yazarlar bulunmaktadır. Özellikle Alman yazarların birçok önemli eserleri bulunmaktadır. Bu eserlerin geniş kitlelere hitap ettiği bilinmektedir. Sizler için en ünlü Alman yazarlar kimlerdir, eserleri ve kitapları nelerdir gibi merak edilen soruları ayrıntılı şekilde derledik.
#EğitimAni’yi gezerken, yüzyıllarca nice medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda geçmişe ışınlanıyor insan adeta... Zamanın nasıl geçtiği anlaşılmıyor bile. Bir günde gezilemeyecek kadar büyük olan ören yeri her mevsim güzel ama sizlere önerim, Ani’yi bir de kışın görün. Soğuk iklimde sıcak anılarla dönmek için tam zamanı!..
#Hürriyetİran, Türkiye'ye sınır olan ülkelerden bir tanesidir. Haliyle pek çok kişi İran ülkesinin geçmişini ve ilk olarak nerede kurulduğunu merak etmekte ve ülke hakkında bilgi sahibi olmak istemektedir. Sizin için İran medeniyeti nerede kurulmuştur? Özellikleri nelerdir? İran uygarlığının felsefeye etkileri konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
#İran Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?40 yıllık sanat serüvenini yansıtan ‘Peykerun’ başlıklı sergisiyle İş Sanat Kibele Galerisi’nde izleyiciyle buluşan Mahmut Celayir, bir resme başlamadan doğada uzun yürüyüşlere çıktığını belirtip ekliyor: “Önce toprak ve su ile bağ kurmak, onların sesini dinlemek gerekiyor; kafanızın içinde renkler ve biçimler uçuşur. Bir öze dönme hikâyesi var burada.”
#Mahmut CelayirDünya'da medeniyetin ilk başlangıcı olarak bilinen Mezopotamya bölgesinde pek çok uygarlık yaşamıştır. Mezopotamya uygarlıkları ile ilgili günümüzde dahi halen daha araştırmalar devam etmektedir. Mezopotamya bölgesinde bu uygarlıkların bırakmış olduğu bir takım eserler de günümüzde görülebilmektedir. Peki, en çok bilinen Mezopotamya uygarlıkları ve medeniyetleri nelerdir? Mezopotamya uygarlıklarının belirgin özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#En Çok Bilinen Mezoptamya Uygarlıkları Ve Medeniyetleri Nelerdir?Dünyanın en önemli ve en eski dinleri arasında zerdüşlük gelir. Bu aynı zamanda Zerdüştçülük olarak ifade edilmektedir. Özellikle tarihi ve etkilediği imparatorluklar ile önemli bir yere sahip olduğunu dile getirmek mümkün. Peki, zerdüştlük nedir, neye inanır? Zerdüştlük ne zaman çıktı? İşte bu konu üzerine merak edilen farklı bilgiler.
#Zerdüştlük Nedir?‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarHayatın anlamı kelime öbeği Arapça dilinden canlı olmak, yaşamak ve yaşam sözcüklerinden gelmektedir. Arapçada yaşam sözcüğünden türemiştir ve alıntı şeklindedir. Canlıydı ya da yaşardı eyleminin mastar halidir. Sizlere her insan için özel anlamı olan hayatın anlamı nedir ve hayatın anlamını anlatan kitaplar konularına dair detayları derledik.
#Hayatın Anlamı Nedir?Yazdığı kurgu romanlarda okuyucularını, gerçek kadın kahramanlarının iç dünyalarıyla mest eden ve çok satanlar listelerinde yer alan Demet Altınyeleklioğlu’nun son romanı “Nihavent Hıçkırık”, yanık bir kadın sesinden dinlediği “Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben halime...” şarkısıyla düşüvermiş aklına.
#Sayım ÇınarBatı’nın üç edebi temel eserinden olan Dante’nin ‘İlahi Komedya’sına Sevinç Elpida Kara ile Ayçin Kantoğlu’nun yaptığı yeni çeviriler, Dante’nin referanslarını ve göndermelerini dipnot olarak vermesiyle öncekilerden ayrılıyor. Çeviriye yapılan bu eleştirel katkı, metni anlamak bakımından vazgeçilmez.
#DanteYonca Eldener’in yeni yayımlanacak macera romanı “İstanbul’un Hayaletleri”, okuru yaratıcılığın sırlarını çözmeye davet ediyor. Kapalıçarşı ile bilim adamlarının yollarını kesiştiren Eldener, okuyucuyu davetlerdeki zenginlerin ve dehlizlerdeki evsizlerin dünyasına misafir ediyor, kalabalıkların gözü önündeki kuytulara dalıyor.
#Sayım ÇınarRandall Collins ‘Dünya Felsefe Tarihinin Oluşumu’ adlı harikulade kitabında felsefe tarihindeki bütün filozofların, kimlerle karşılaştıklarının ya da kimlerle etkileşim içinde olduklarının haritasını çıkarmış. Collins’in kitabı, bir felsefe tarihi değil, felsefe tarihinin toplumbilimsel bakımdan oluşumunun tarihi.
#Randall CollinsBirçok tarihçeye göre felsefe Antik Yunan'da doğmuş ve gelişmiştir. Özellikle Sokrates'in düşüncelerini yazıya geçiren Platon, modern felsefenin kuruluşuna öncülük eden düşünürler arasında yer alır. Dünyaca ünlü filozoflar kimlerdir? Merak edenler için filozofları eserleri ile birlikte listeledik.
Transhümanizm, 15. yüzyılda ortaya çıkmış olan Hümanizm akımının bir uzantısıdır. Bu akımda temel hedef bilimsel ve teknolojik gelişmelerden faydalanmak ve insanların çok daha uzun süre yaşamasını sağlamaktır. Sizin için Transhümanizm ile merak edilen her şeyi detaylı bir şekilde araştırdık.
#Transhümanizm Nedir?1800'lü yılların sonunda ortaya çıkan Egzistansiyalizm, günümüzde de etkilerini sürdüren önemli bir felsefe akımıdır. ''Var oluş özden önce gelir'' ilkesine dayandığı için Varoluşçuluk ismini almıştır. Varoluşçuluk (egzistansiyalizm) nedir, bu akımının kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Varoluşculuk (Egzistansiyalizm) Nedir?Felsefe, Yunanca sevgi (philia) ve hikmet (sophia) sözcüklerinden türemiş bir kelimedir. ''Hikmet sevgisi'' ve ''bilgi arayışı'' anlamına gelir. Felsefenin tarihi Antik Yunan'a kadar uzanmaktadır. Tarihte bilinen en eski filozoflar Sokrates, Platon ve Aristoteles'tir. Felsefe akımları ve terimleri nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Felsefe Nedir?