Paylaş
Manchester Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde “Sonsuzluk Paradoksları” üzerine bir tez yazdı. Daha sonra yine ODTÜ’de “Wittgenstein ve Zen: Bir Karşılaştırma” başlıklı başka bir tez daha yazdı.
1980 sonlarından bu yana meditasyon öğreniyor, uyguluyor ve 2000’lerden bu yana yazıyor, öğretiyor.
Bora Ercan’ın yeni kitabı “Meditasyonun Temelleri”, Kolektif Kitap’tan yayınlandı. Yazar, “Meditasyon nedir? Bilimsel yöntemlerle incelenebilir mi? Kendine özgü teknikleri var mı?” gibi soruların peşine düşüyor; tarihsel ve güncel bir inceleme sunuyor.
Askıda Kitap kampanyası
Tüyap İzmir Kitap Fuarı, 25. yılında bir kez daha kapılarını okurlara açtı. Yazar, yayıncı ve okurların en önemli buluşma noktalarından olan İzmir’de fuar buruk başlasa da bir arada olmak herkese iyi geldi. Tüyap bu yılki fuarda önemli bir dayanışma çalışmasına da imza attı. Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP Fuarcılık Grubu İzmir Kitap Fuarı’nda kitap bağışı kampanyası “Askıda Kitap”ı organize etti. Ziyaretçilerin fuardan satın alarak katılacakları Askıda Kitap kampanyası için fuarda özel alanlar hazırlanmış. Toplanan kitaplar depremzedelere ulaştırılacak.
Mimar Kemaleddin ve Osman Hamdi Bey
Tarihi Yarımada’yı sevmem için tonlarca sebebim var, bir de saplantılarım. Yeni bir kahveci keşfetmek, eksik kalmış bir duygumu da tamamlayabiliyor. Eminönü’ndeki Brew Coffeeworks adlı mekanın duvarında Mimar Kemaleddin ile Osman Hamdi Bey’in özel tabloluları yer alıyor. İçinden sanat geçen kafeleri kendime daha yakın buluyorum. Mavinin tonları yüksek tavan, ferah bir atmosfer sizi hayata daha çok yaklaştırıyor.
Antik dönemde neler oldu
Antik dönem çalışmalarıyla meşhur olan Britanyalı tarihçi Tom Holland’ın “Dominion” adlı kitabı, ilgi çekeceğe benziyor. Holland, bu kitabında geniş bir tarihsel bağlam içinde Hıristiyanlık tarihini yeni baştan ele alıyor ve Hıristiyanlığın günümüze dek serüveninin, kendisine has özellikleriyle modern dünyayı nasıl dönüştürdüğünün hikayesini anlatıyor. Perslerin Yunanistan’ı işgalinden günümüzde Avrupa’da hâlâ devam eden göç krizine, Katoliklik ve Ortodoksluğun ortaya çıkışından Beatles ve Yüzüklerin Efendisi’ne uzanan bir yelpazede Hıristiyanlığı hem devrimci hem de yıkıcı kılan şeyin tam olarak ne olduğunu keşfediyor.
Büyüme sonrası
Küresel iklim krizi, ekonomik kriz, pandemi!
Son yıllarda bütün dünyayı kasıp kavuran salgın, zaten öncesinde var olan, vahşi şekilde ormanların, denizlerin, gittikçe kirlendiği ve yok olduğu ancak bütün bu hızlı yok oluşa rağmen durmayan bir büyüme canavarı, nam-ı diğer adıyla kapitalizm!
Bu canavarın durduğu bir vakitte neler olabileceğine dair kafa yoran Tim Jackson’ın, “Büyüme Sonrası & Kapitalizmden Sonra Yaşam” kitabı Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.
Kitap, “Büyüme Miti”, “Kapitalizmi Kim Öldürdü?”, “Sınırlı Olanlar ve Sınırsız Olanlar”, “Refahın Doğası”, “Aşk ve Entropi Hakkında”, “Hikaye Anlatma Sanatı Olarak Ekonomi”, “İşe Dönme”, “İktidar Sanatı” ve “Venedik’te Yunuslar” başlıklarıyla konuyu irdeliyor.
İnceleme dizisinden okura sunulan 256 sayfalık “Büyüme Sonrası”nı İngilizceden Akın Emre Pilgir çevirdi.
Dikkatimi çekenler!
◊ Müthiş Psikoloji ekibi Erich Fromm’un “Yaratmayan İnsan Yok Etmek İster” kitabını hazırladı. Fromm’un yaşamı ve çalışmaları üzerine bilgi edinmenin yanı sıra çağımız insanın sorunlarına ilişkin çözümlerini de öğreneceksiniz. Kitap, Destek Yayınları’ndan çıktı.
◊ Ortadoğu’da olanlar neyin habercisi? Her şey BOP ile mi başladı? Bütün bu olanlar içinde Mısır’ın önemi ne? Suriye’de dünden bugüne neler değişti? Ortadoğu’da oynanan oyunlar içinde Türkiye’nin rolü ne? Hüsnü Mahalli’nin Ortadoğu’nun son on yılının panoraması üzerinden geleceğe ışık tuttuğu kitabı “Ortadoğu’da Büyük Tiyatro-Sezon Finali” son gelişmelerle güncellenmiş yeni baskısıyla Destek Yayınları’ndan çıktı.
Kim Ne Okuyor?
◊ Yazar Shahzadeh, N. İgual Gore Vidal’ın “Ben Cyrus Zerdüşt’ün Torunu” adlı eserini okuyor.
◊ Oyuncu Metin Zakoğlu, Orhan Bahtiyar’ın “Muhsin” adlı eserini okuyor. ,
◊ Oyuncu Eylem Yıldız, Johann Hari’nin “Çalınan Dikkat” adlı kitabını okuyor.
◊ Oyuncu Şebnem Dokerel Topçuoğlu, Mehrdad Kia’nın “Osmanlı İmparatorluğu’nda Gündelik Hayat “adlı eserini okuyor.
Paylaş