Zencefil haberleri sayfasında Zencefil hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3222 Zencefil haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarHavalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıBir önceki yazımda mutfakta en çok kullanılan ve bunun yanı sıra adını bile hiç duymadığınız bazı otlar, baharatların faydalarından, kullanım alanlarından bahsetmiştim. Bu bölümde de aynı etkilerden sizlere bahsetmeye devam edeceğim. İşte, kimisine çok şaşıracağınız o otlar, bitkiler ve kullanımı....
#BaharatZencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir. Zencefilin yan etkileri ve zararları hakkında ayrıntıları derledik.
#Zencefilİki yıldır kaçmayı başarmıştım ama maalesef geçen hafta ben de COVID-19’a yakalandım. Halsiz düşünce bağışıklığımı güçlendirecek ve yer yemez enerjik hissettirecek yiyeceklerin peşine düştüm. Çareyi zencefilli içecekte, bol kuruyemişli ve sebzeli pratik tariflerde buldum.
#ZencefilMide bulantısı çok sık yaşadığımız bir sağlık sorunudur. Mide bulantısını geçirmek için kullanabileceğiniz bitkisel yöntemler vardır. Bu bitkisel yöntemleri kullanarak mide bulantınızın önüne geçebilirsiniz. Mide bulantısına iyi gelen çaylar ve içecekler nelerdir sizler için derledik.
#Mide Bulantısıİshal, yorgunluk, dehidrasyon ve çeşitli eksiklikler dahil olmak üzere birçok rahatsız edici semptomlara neden olduğu için hoş olmayan bir hastalıktır. Bu semptomlara karşı aktif olarak çalışan bazı özel çayların tüketilmesiyle ishal tedavi edilebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İshalBirçok yararlı bileşenleri içeren taze zencefil şifa kaynağı olarak biliniyor. Mutfakların olmazsa olmazlarından biri haline gelmiştir. Pek çok yerde taze zencefil kullanılarak faydalarından yararlanılıyor. Kuru ve taze olarak kullanılan zencefil nasıl saklanır, ne kadar süre de kullanılması gerekir bilinmelidir. Zencefil bozulduğu zaman nasıl kolayca anlayabiliriz, zencefil saklama süresine kadar merak edilen tüm detayları derledik.
#Taze ZencefilGünlük hayatta kullanılan pek çok baharat çeşidi insan sağlığına olumlu katkılarda bulunmaktadır. Mutfaklarda yiyeceklere tat veren bu baharatlar çeşitli hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılmaktadır. Her baharat kendine has birtakım özelliklere sahip olmaktadır. Bu baharatlardan biri de zencefildir. Peki, zencefil besin değerleri nelerdir? 100 gr zencefil kaç kalori? Protein ve karbonhidrat değerleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#ZencefilSabah yorgun uyanıyor, gün boyu halsizliğiniz devam ediyorsa, unutkanlığınız varsa ve kendinizi stres altında hissediyorsanız, sebepsiz yere kilo alıyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü, vücudunuzda toksik ve artık maddeler birikmiş olabilir. Vücutta çoğalan bu toksik maddeler, günlük hayatınızı olumsuz etkilemenin yanı sıra nörolojik rahatsızlıklardan kısırlığa, obeziteden romatizmal hastalıklara kadar birçok ciddi sağlık sorununun oluşmasının nedenleri arasında da gösterilmektedir.
#ZencefilBirçok farklı alanda fayda sağlayan baharatlar kronik rahatsızlıkları olan kişiler tarafından doktor kontrolünde ve dozunda kullanılmalıdır. Sağlığımıza sayısız fayda sağlayan baharatlar doğru kullanılmadığında ise sağlığı tehdit edebilir.
#BaharatKoronavirüsün akciğerde yarattığı etki, solunum almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#AvokadoKORONAVİRÜS'ün akciğerde yarattığı etki, solunum almayı zorlaştırıyor. Bu nedenle de akciğer sağlığını koruyacak şekilde beslenmek önemli hale geldi. Diyetisyen Derya Zünbülcan, bu dönemde sarımsak, avokado, zencefil, elma, lahana, zeytinyağı ve yoğurt gibi akciğeri temizleyen besinleri sıkça tüketerek, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
#Diyetisyen Derya ZünbülcanKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık SistemiBağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriBirçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafSahuru dengeli bir beslenme düzeniyle geçirmek hem sağlığımızı korumak hem de oruç ibadetini daha rahat yerine getirebilmek açısından büyük önem taşır. Yazarlarımız doktor Ayça Kaya ideal sahur tabağını yazdı; diyetisyen Berrin Yiğit ise hem sahurda yapılmaması gerekenleri hem de enerjik ve zinde bir oruç için sağlıklı ve pratik tariflerini...
#SahurAlerjik rinit sezonu bu yıl beklenenden erken başladı. Uzmanlar, sosyal medyada vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerken, kullanıcılar Ekşi Sözlük’te alerjik rinitin hayatlarını nasıl zorlaştırdığını ‘Hayatımı zindan etti’, ‘Perişan oldum’, ‘Yoruldum’, ‘Bıktım’ gibi ifadelerle paylaşıyor. Dahası, daha önce alerjik rinit yaşamamış olanlar bile bu yıl hastalığın etkilerini hissediyor. Bazı besinler ise hastalığı tetikliyor. Konuyu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#Sağlık10 günü devirdim, hastayım. Boğaz ağrısı, halsizlik, burun ve sağ kulakta tıkanıklık ile yoğun öksürük var. Onca ilaç ve takviyeye rağmen iyileşemiyorum da. Adeta, ‘geçmeyen’ bir hastalık ile mücadele ediyorum. Ve biliyorum yalnız değilim. Herkes hasta. İyi de ne oldu bu virüslere? Ne değişti de bizi bu kadar çok ve uzun hasta eder oldular? Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, virüslerin COVID öncesine göre yapıca değiştiğini ve artık ‘yeni’ bir grip türü ile karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Şu anda ise dört farklı karma virüs saldırısı altındayız. Yani biri bitiyor diğeri başlıyor.
#COVIDÇiğ olarak yenebildiği gibi yemekler ve tatlılarda da kullanılan, renkleriyle tablolara yakışan iki lezzetli meyve; ayva ve nar. Lezzetlerinin yanı sıra ikisi de şifa kaynağı. Üstelik mutfaklarımızdaki yerleri de çok özel. Ayvanın ve narın tadını çıkarmak isteyenler için hem göze hem damağa hitap eden yaratıcı tarifleri keşfetmenin şimdi tam zamanı. Türküde “Ayva benim, nar benim” diye birbirine eşlik eden bu meyvelerle yapılan yemeklerin tariflerinişin uzmanı şeflerden aldık.
#Yazgı PatarHastalık mevsimi gelip çatınca aklımıza hep bağışıklık sistemini güçlendirmek geliyor. Bunun için vitamin takviyelerinden soğuk sularda yüzmeye pek çok tavsiye veriliyor. Peki bu tavsiyelerin hangisine kulak verelim? Bilim bu işe ne diyor?
#SağlıkKış aylarında bağışıklık sistemimiz soğuk hava, kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirme ve azalan güneş ışığı gibi nedenlerle zayıflayabilir. Daha fazla kapalı ortamda bulunmak, mikropların bulaşma riskini artırır. Ayrıca D vitamini seviyeleri, güneş ışığı eksikliğinden dolayı düşebilir ve bu durum bağışıklık fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kış aylarında bağışıklık sistemimizi desteklemek için daha dikkatli olmalıyız. Bunun için bir çoğumuz takviye gıdalara başvuruyor. Bağışıklığınızı desteklemek için kullandığınız gıda takviyelerinin yanlış seçimi veya yanlış kullanımı sağlığınıza daha çok zarar verebilir desem… Dengeli beslenmeden ve yeterli miktarda su tüketmeden, düzenli egzersiz yapmadan, yeterli uyumadan, stres yönetimini sağlayamadan sadece avuç avuç takviye tüketenleri buradan uyarmak istiyorum. Bilinçsizce tüketilen takviyelerin ölümcül sonuçları olabiliyor.
#Sponsorlu İçerikTatlı, her sofranın vazgeçilmez bir parçası. Ama bazıları var ki sadece lezzetiyle değil, hikâyesiyle de sizi etkiler. İşte panpepato, tam da böyle bir yiyecek. İtalya’nın ortaçağ mutfağından günümüze kadar taşınmış olan bu baharatlı tatlı, beni hem tarihiyle hem de karakteriyle büyülemiştir. İsterseniz, bir zamanların zenginlik simgesi panpepato’nun derinliklerine birlikte bir yolculuk yapalım...
#Danilo ZannaHürriyet Lezzetli Hayat’ın Instagram sayfasında “Salep mi boza mı” diye sorduk. Oy veren takipçilerimizin yüzde 66’sı tercihini salepten yana kullandı. Hem lezzetiyle hem de sıcaklığıyla gönülleri fetheden bu geleneksel tat, özellikle kış aylarının vazgeçilmezi. Biz de gerçek salep tozu ve taze sütle hazırlanan klasik salebin en iyilerini uzman jürimizin önerileriyle derledik.
#SalepSon aylarda özellikle sabahları aç karnına kereviz sapı suyu içme trendi dünya genelinde popülerlik kazandı. Bu uygulamanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında çeşitli iddialar olsa da bilimsel araştırmalar sınırlı. Hem literatürde öne çıkan çalışmaları hem de maksimum fayda alabilecek şekilde hazırlayabileceğiniz kereviz suyu tariflerimi yazdım.
#KerevizKış mevsimi bağışıklığımızı düşürüyor. Bu da grip, nezle gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu kez sağlık profesyonellerine hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını, bağışıklıklarını nasıl güçlü tuttuklarını sorduk. Uzmanlar şifa niyetine içtikleri çorbalardan stres attıran oyunlara uygulaması kolay öneriler verdi.
#SağlıkSu, vücudumuzun en temel ihtiyaçlarından biri. Bağışıklık sistemimiz için sadece yazın değil, kışın da yeteri kadar su içmeliyiz. Yeni yılda sağlığı için gerektiği kadar su içme kararı alıp uygulamada sorun yaşayanlara tavsiyeler hazırladım.
#Dr. Ayça KayaYeni yıl kararları alındı, listeler hazırlandı. Büyük ihtimalle çoğumuzun yapılacaklar listesinin başında, kilo vermek ve sağlıklı beslenmek var. Hepimize zor gelse de aslında uygulaması gayet basit ama etkisi güçlü olan bazı yeme sırlarıyla alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz. İşte 2025 model sofra sırları...
#Berrin YiğitYılbaşı kurabiye tarifi, bu özel günün vazgeçilmez tariflerinden biri. Zencefil ve tarçının hoş kokusuyla sofralara renk katıyor. Yapımı da oldukça kolay. Kıtır kıtır kıvamı ve harika tadı ile favoriniz arasında yer alacak. Yılbaşı kurabiyesini denemek isterseniz tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Yılbaşı Kurabiye TarifiYılbaşı menüsü 2025 yılına girmeye sayılı zaman kala, sevdiklerine sofra hazırlamak isteyenler için araştırmalar arasında yer alıyor. İşte sizler için hazırladığımız, hindi tarifi, balkabağı dolması, zencefilli tarçınlı kurabiyesi ve tam anlamıyla mükellef bir yılbaşı menüsü tarifleri...
#Yılbaşı MenüsüMasamız bir hindiyi bitirecek kadar kalabalık değilse pişirilecek en iyi yeni yıl yemeği fırında ya da kızarmış tavuktur. Geçen hafta Lezzetli Hayat Instagram hesabımızda “Yılbaşı sofranızda hangisini tercih ediyorsunuz” diye sorduk ve yanıt verenlerin yüzde 63’ü tavuk dedi; biz de ünlü şeflerden az bilinen, leziz tavuk tarifleri aldık. İster bütün ister doldurulmuş parça tavuk tariflerimizden biri mutlaka size göre…
#Yazgı PatarGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıMasterChef 3. ceketi kim kazandı, şef önlüğünü kim giydi 24 Aralık 2024 Salı akşamı nefes kesen mücadele sonrası yanıt buldu. Yaklaşık 6, aylık serüvenin sonuna yaklaşan MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, Erim, Beyza, Semih ve Eda finale kalabilmek için iki aşamalı etapta, karşı karşıya geldi. Ünlü şef Serkan Güzelçoban'ın konuk olduğu gecede, kuzu dili, taze zencefil ve tere yaratıcılık etabında en yüksek puanı Beyza alırken, finalde ise Beyza ve Eda son 2'ye kaldı. Gecenin sonunda Danilo, Somer, Mehmet ve konuk Şef Serkan Güzelçoban'ın verdikleri puanlar MasterChef üçüncü ceketi kazananı belirledi. Şef önlüğünü alan yarışmacı MasterChef yarı finalini garantileyerek şampiyonluk kupasına bir adım daha yaklaştı. Heyecan dolu yarışmada şef ceketini kazanan isimler Kerem ve Onur olmuştu. Peki, 24 Aralık 2024 Salı MasterChef kim kazandı, 3. ceketi kim giydi? İşte, MasterChef üçüncü ceketi kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef 3. Ceketi Kim Giydi