Koronavirüs salgınıyla dünyada maskeye olan talep arttı. Temmuz ayında İstanbul’dan ABD’ye gidecek Yunus Emre, Rumi ve İbn-i Sina isimli 3 gemide, seyir halindeyken maske üretimi yapılacak. O maskeler gidilen ülkelere ihraç edilecek. Gemilerin hazırlıkları Tuzla Tersanesi’nde sürüyor.
#Yüzen FabrikaKoronayla birlikte maske hayatımızın önemli bir parçası ve temel ihtiyacı haline geldi. Salgın tüm dünyayı etkisi altına aldığı için her ülkede maske talebi artış gösterdi. Maske ihracatının en hızlı yapılmasının modeli ise ‘yüzen fabrika’ oldu. Bu girişimin fikir lideri ise A&S Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Akkuş.
#Gazetehaberleri“Seninle olamazdık biliyordum / Bile bile yine seni seviyordum / Yollarımız bir değildi biliyordum / Şimdi neden neden canım bu özlem / Aşığınım yanında olamasam da / Aşığınım sana dokunamasam da / Geri dönüş olmasa da / Sonsuza dek aşığınım.” Fedon’un yıllar önce yazdığı ve seslendirdiği ‘Aşığınım’ şarkısı hala çok popüler, hala milyonlar tarafından biliniyor, söyleniyor. Öyle ki ismini bilmeyenler ona ‘Aşığınım abi’ diye sesleniyor. Terzilikten şarkıcılığa adım attığı yaklaşık 40 yıllık sanat hayatı boyunca 5 albümüyle insanları kendine hayran bırakan Fedon, bugün de bu şöhretini korumayı başaran bir isim. Peki, nasıl? Tam bir Bodrum aşığı olan ve ilklere imza atan usta sanatçı, bunun sırrının ‘işini doğru yapmaktan geçtiğini’ söylüyor.
#1Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ekonomi politikalarının tartışıldığı İzmir İktisat Kongresi'nin tarihi binası, aslına uygun olarak restore edildikten sonra 100'üncü yılında yeniden açıldı. Açılışta konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Bizler, 100 sene evvel İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği ve ne acıdır ki, geçmiş yönetimlerin, hatta Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu partinin dahi ilgisizliği sonucunda, 1979 yılında yıkılan, Cumhuriyetimizin ortak hafızası açısından son derece önemli bir değer taşıyan tarihi binayı, yeniden ayağa kaldırıyoruz" dedi.
#İzmir İktisat KongresiTekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı İzmir’de kapılarını açtı. Fuarda hem tekneler hem de yeni nesil deniz araçları tanıtıldı. Sektör temsilcileri ise Türkiye’nin denizdeki potansiyelini tam olarak kullanamadığına dikkat çekti. Buradaki gelirlerin artması için denizcilik eğitimine ağırlık verilmesine ve yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.
#TekneUfukta bir yük gemisi var, yanına ulaştığımızda 15 katlı apartman uzunluğunda adeta denizin üzerinde yüzen dev bir fabrika. Küçük bir tekneyle yaklaşıyoruz, hava rüzgârlı, deniz dalgalı. Türkiye’nin ilk kadın kılavuz kaptanı Nildeniz Sütçü Şen 15 yıllık deneyimle o koca gemiden kendisine doğru uzatılan merdiveni yakalıyor, başlıyor tırmanmaya. Sonra kaptan köşküne geçip manevra yaptırmaya başlayan Şen’in hayat hikâyesi adeta bir ‘vazgeçmeme’ öyküsü.
#Nildeniz SütçüKuralların, baskının olmadığı, tüm alışverişlerde kripto paranın kullanıldığı, özgürlüğün sınırsız olduğu bir toplum hayaliyle yola çıktılar ama sonuç hüsran oldu. İşte üç meraklı milyonerin dev bir fiyaskoya dönüşen çılgın projesi...
#Kripto ParaOrman yolunu andıran sokaklar da burada, kentsel dönüşüm manzaraları da... Saatlerce otomobil geçmeyen yollara rahatça oyuncak bırakan çocuklar da, çıtır çıtır semt pazarı da... Kapı önlerine asılı saman süpürge-faraş ikilisi de, duvara atılıp patpatlanan kilim de... Mahallede geçen yeni televizyon dizinize el değmemiş set mi arıyorsunuz? Ümraniye, Adem Yavuz’dan derdinize derman oluyoruz.
#ADEM YAVUZ MAHALLESİBir haftalığına dünya düzeninin yıkıldığını hayal edin. Ta en başa, her şeyin toz bulut olduğu döneme döndüğümüzü... Paranın geçmediği; dinin, dilin, ırkın insanlığı bölmediği, her şeyin sevgiyle yürüdüğü, yardımlaşarak çözüldüğü, tek para biriminin ‘kucaklaşmak’ olduğu bir yere ışınlandığımızı... Böyle bir hayat mümkün. Her yıl ağustos sonu bir haftalığına ABD’nin Nevada eyaletinde, çölün tam ortasına kuruluyor. Müziğin ve sanatın, yaratıcılığın ve insanlığın kutlandığı bir festival bu: Burning Man. Evet, burada geceyle gündüzün karıştığı efsane partilere, türlü türlü tuhaflık ve uçukluktaki aktivitelere, algıları zorlayan sanat işlerine karışıyorsun. Ama daha da önemli bir işlevi var: İnsanlığı anlıyorsun, insanlığını hatırlıyorsun.
#Burning ManEn çok fırça yediğim ve bir o kadar da keyif aldığım röportajlardan biriydi bu haftaki. Bütün ezberleri bozan, bunu sadece söyledikleriyle değil, hayatıyla da ortaya koyan, kendisini asla bir sanatçı olarak görmeyen dünya çapında bir sanatçıyla karşılıklı üç saat geçirdim. Değil üç saat, üç gün anlatsa yine nefes almadan dinlerdim. O yüzden de lafı hiç uzatmadan sözü ona, sanatın simyacısı Ara Usta’ya bırakıyorum...
Paris’in yanıbaşındaki Eure Vilayeti, Vernon ve Giverny gibi kasabalarıyla izlenimci ressamlara esin kaynağı olmuştu. Resmi atölyeden çıkarıp nehir kıyısına, rüzgarlı tepelere, çayırlara taşıyan Claude Monet bu bölgenin doğasını ölümsüz tablolarında yansıttı. Baharda Paris’in Saint - Lazare Garı’ndan Vernon’a doğru çıkacağınız bir yolculukta hem unutulmaz manzaralara tanık olursunuz hem de başyapıtların izini sürebilirsiniz.
Hollanda Antilleri’nin en büyük ve en kalabalık adası Curaçao. ABC Adaları’nın ‘C’si. Aruba, Bonaire ve bölgenin diğer adalarıyla karşılaştırıldığında çok daha Avrupalı. Gitmek için pek çok neden var: Tropik doğası, rengârenk denizi, kumarhaneleri, vergisiz alışveriş fırsatı...
Fransa’nın Picardie Bölgesi’nde, Paris’e 170 kilometre uzaklıktaki Guise şehrinde gerçek olmuş bir ütopyanın adı Familistere. 19’uncu yüzyılın ünlü soba fabrikatörü Jean-Baptiste Andre Godin, işçilerin ancak insani koşullarda yaşadıklarında mutlu ve verimli olacağına inanıyordu.
Yeni Gine Adası’nın batı bölümü Endonezya sınırları içinde. Papua’nın iç bölgelerindeki Baliem Vadisi’nde yeryüzünün uygarlıktan en uzak kabilelerinden bazıları yaşıyor. Okurumuz Attila Atasoy, Türkiye’ye 12 bin kilometre uzaktaki adaya gitti. 1938’de varlıkları keşfedilen rengarenk Dani kabilesine misafir oldu.