Over kanserinde sağkalımı belirleyen en önemli faktör efektif bir cerrahinin yapılabilmiş olmasıdır. Bunda da en önemli belirleyici faktör cerrahın tecrübesidir. Over kanseri cerrahisi, bu konuda deneyimli jinekolojik onkoloji cerrahisi uzmanları tarafından yapılmalıdır.
#Over Kanseri‘Sıcak kemoterapi’ olarak bilinen ‘Hipertermik Intraperitoneal Kemoterapi’ (HİPEK) tedavisinin yumurtalık kanserinde kullanımı hakkında konuşan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, “Sıcak kemoterapi yöntemiyle hem hastaların sağ kalma oranını artırıyor hem de hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltıyoruz. Bu yöntem hem bizlere hem de yumurtalık kanseri hastalarına umut oluyor” dedi.
#Yumurtalık KanseriYumurtalık kanseri belirtilerinin genellikle geç fark edildiğine, bu sebeple de tedavi sürecinin geciktiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, karında şişkinlik, hazımsızlık, bulantı-kusma, iştahsızlık ve erken doyma hissinin en önemli belirtiler olduğunu söyledi.
#Yumurtalık KanseriYumurtalık kistleri, türlerine göre iyi ya da kötü huylu olarak ayrılabilmektedir. İyi huylu olanların kanser tehlikesi içermediği ancak farklı problemlere neden olduğu yumurtalık kistleri, belirtileri ile de önem arz ediyor. Muhakkak klinik müdahalenin önem arz ettiği yumurtalık kistinde, hasta şikayetleri ya da belirtiler mutlaka tedavi planlamasına öncü olmaktadır. Peki, yumurtalık kisti çeşitleri nelerdir? İşte, birçok vatandaşın araştırdığı yumurtalık kisti ve kanseri hakkında bilinmesi gerekenler
#Yumurtalık KistiGünümüzde kadınların kapısını en sık çalan üçüncü kanser türü yumurtalık kanseri. Dünyada ve ülkemizde her 100 bin kadından 14’ünde görülüyor. Aslında erken evrede belirti verse de, bu sinsi hastalığın belirtileri de sinsi. Zira; bel ağrısı, karın ağrısı, şişkinlik gibi şikayetler başka hastalıklarla karıştırılabildiğinden hastaların üçte ikisi doğru adrese ancak ileri dönemde başvuruyor!
#Yumurtalık Kanseri TedavisiAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriÖzellikle karaciğerde üretimi yapılan ve hayati derecede önem taşıyan bir enzim olarak ALP karşımıza çıkar. Doktorların karaciğer enzimleri dediklerinde belirtilen enzimlerden biri ALP’ dir. ALP yani alkalen fosfataz nedir? Alkalen fosfataz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Alkalen fosfataz ile ilgili soruların yanıtlarını hazırladık.
#ALP DeğeriEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol NedirErkeklere ve kadınlara özel hormonlar bulunur. E2 kadınlara özel hormonlar arasında yer alır. Ve kadınlar için önemli hormonlardan biridir. Östrojene benzer özellikler taşıyan bu hormon estradiol olarak da bilinir. Bu hormon vücudun çeşitli fonksiyonlarını yakından ilgilendirir. E2 hormonu nedir? E2 hormonu değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#E2 Hormonu NedirHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#EndometriozisDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. İşte detaylar ve bu hastalık hakkında merak edilen her şey...
#Endometriozisİki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon KanseriSevgili Hürriyet okurları... Ketojenik diyet yüzyıllar önce epilepsi tedavisinde kullanılan bir beslenme biçimi. Son yıllarda yapılan çalışmalar ketojenik diyetin bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri olabileceğini düşündürmüştür. Ancak bu konuda internette çok fazla bilgi kirliliği var.
#Ketojenik DiyetCinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerinin neler olduğu merak edilmektedir. Erkek ve kadın için kullanılacak farklı korunma yöntemleri bulunmaktadır. Her bir yöntemin artı ve eksi yanları vardır. Tıp ilerledikçe yeni yöntemler bulunmaktadır. Kişiler yöntemlerin yan etkilerini araştırarak, sağlık durumlarını da göz önüne alarak yöntemleri seçebilirler. Bu noktada doktorlara danışmak etkili olmaktadır. İşte, en iyi korunma yöntemleri hakkında detayları derledik.
#Cinsel İlişkiYumurtalık kanserinden bahsedilen konuşmaların hepsinde hastalık ‘sessiz katil’ olarak anılıyor. Ancak onkoloji uzmanı Prof. Dr. Barbara Goff, tüm bilinenleri unutturacak bir açıklamayla dikkatleri yumurtalık kanserine çekiyor. Erken teşhis konulamadığı için en öldürücü türlerden biri haline gelen yumurtalık kanserini ilk evrelerde tespit için dikkat edebileceğimiz bazı semptomların olduğu ortaya çıktı...
#SağlıkPeriton kanseri diğer adı ile karın zarı kanseri; yumurtalık kanseri ile çok benzer belirtiler gösterir. “Primer periton kanseri” şeklinde de bilinir. Primerin birincil, ana kanser olarak bilinmesinin asıl nedeni ise; metastaz sonucunda değil de, karın zarının kendi hücrelerinden bir kanser türüdür. Periton nedir sizler için derledik.
Parasentez tedavisi, tıbbi olarak belirli durumlarda gereklilik olarak kullanılıyor. Parasentez karında sıvı olan hastalıkların tanı ve tedavisinde doktorlar tarafından tercih edilen bir cerrahi yöntemdir. Parasentez nedir, niçin yapılır sizler için derledik.
Tıp alanında pek çok uygulama yapılır. Bu uygulamalardan bir tanesi ise, kolostomi uygulamasıdır. Kolostomi uygulaması, belli başlı bazı durumlarda yapılır. Kolostomi uygulaması genellikle sağlık alanında çalışan kişilerin ya da kolostomi uygulaması yapılan bir hastanın yakını veya bu uygulamanın yapıldığı kişinin kendisi olması durumunda bilinse de genellikle çok fazla duyulmayan yöntemler arasında yer alır. Kolostomi nedir, neden açılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kolostomi Nedir?Ketem, kanser tarama testi olarak adlandırılan bir uygulamadır. Bu testlerin amaçları olumlu yönde olmaktadır. Erken evrede kanser teşhisi, kanserin tedavisinde olacak başarıyı her zaman olumlu yönde etkiler. Erken bir teşhis için kişinin yakınma durumu olmasa dahi bazı kanser türlerinin taramadan geçmesi gerekir. Bu türler, meme, prostat, kalın bağırsak ve rahim ağzı olarak sıralanabilir. Bu tür durumların testlerini yaptırmak kanser durumu varsa dahi erkenden teşhis etmeyi ve hayati riski en az seviyeye indirmeyi fayda sağlar. Ketem olarak adlandırılan kanser tarama testleri nasıl yapılır ve özellikleri nelerdir gibi merak edilen konuları detayları ile derledik.
Özene bezene seçip bir karpuz aldınız, nasıl çıkacak diye heyecanla kesiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz içinde çatlaklar. Kesin çok iyi olgunlaştığındandır diye düşünüyorsunuz ve önemsemiyorsunuz ama içindeki o çatlaklar bir tehlikenin habercisi olabilir mi?
#HekstraMeyve, sebze ve benzer besinler yemenin dışında tohumu ile ve ya yağı çıkarılarak da tüketilebilir. Özellikle bu bitkilerin yağları farklı şekillerde de kullanılabilir. Özellikle zencefil yağının da birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Zencefil yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Zencefil Yağı