Derin yağda çıtır çıtır kızarmış sebzelerin pek sağlıklı olmadığını biliyoruz. Ancak domatesli biber ve patlıcan kızartması ya da bir patlıcan yoğurtlaması olmadan yaz da geçmiyor hani… Sık sık olmasa da hakkını vererek yapmak için birkaç önerim ve popüler olan özel bir patlıcan tarifim var.
#Gülay Barbaros Altanİlkbahar doğayla beraber pazar tezgâhlarını da yemyeşil sebze ve otlarla doldurdu. Ancak düzenli olarak pazara gidecek, bu güzel yeşilliklerden taze taze alacak vaktimiz olmayabiliyor. Ben böyle yoğun zamanlar için balkonumda birer saksı maydanoz, dereotu, kekik-biberiye; birkaç kök de soğan ve sarımsak bulunduruyorum, kurtarıcım oluyor.
#Aromatik“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkHayatımızın en renkli deneyimlerinden biri seyahat etmek. Fakat yeni yerler keşfederken farklı iklim koşulları, alışık olmadığımız beslenme düzeni ve yemek çeşitleri derken vücudumuzun dengesi bozulabilir. Alanında uzman isimler bağırsak sağlığımızdan yorgunluğa kendimizi nasıl koruyacağımıza dair öneriler verdi.
#Pınar TahirlerGizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1Yarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüYaptığı haberlerle birçok kez Pulitzer kazanan, Amerika’nın siyasi analizleri ile de ünlü ve saygın gazetesi The New York Times Türkiye’deki seçim sonuçlarını yorumlamaktan sıkılmış olacak ki sofralarımızın sağlıklı ve görece ekonomik, geleneksel yemeği çılbırı manşete taşıdı.
#HollandaAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AÜ Hastanesi'nde şu ana kadar 5 yüz, 5 kol ve 2 rahim naklinin başarıyla yapıldığını belirterek, "Bir Türk çıktı, dünyada ilk defa bir rahim nakli yaptı. Bu aslında Nobellik bir işti. Suudi Arabistan, Hollanda'dan kraliyet ailelerinden rahim nakliyle ilgili talep var" dedi.
#AntalyaCaretta caretta’lar yakın zamana kadar Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Kırmızı Liste’sinde ‘Kritik Tehlikede’, yani yok olmanın eşiğindeydi. Kısa süre önce sayıları artınca ‘Hassas Tür’ kategorisine alındılar. Peki; denizler kirleniyor, plastikler kaplumbağaları öldürüyorken bu nasıl oldu?
#Caretta Caretta1996 yılında koyun Dolly ile başlayan 'klonlama' macerası, şimdilerde oldukça yaygın hale gelmiş durumda. Öyle ki insanlar ölen evcil hayvanlarını klonlatmaya başladı. O isimlerden biri de ABD'de yaşayan Kelly Anderson. İşte 2017'de hayatını kaybeden kedisinin klonuna tam dört yıl sonra kavuşan Kelly'nin ilginç hikayesi...
#KlonlamaOruç tutmayı vücudu dinlendirip arındırmak, iradeyi güçlendirmek için bir fırsat olarak görmeli, bütçemiz elverdiği ölçüde besin değeri yüksek, organik yiyeceklere yönelmeliyiz. İki öğüne sığan günlük besin ihtiyacını kaliteli ve iyi gıdadan almak her zamankinden daha kıymetli. Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre kötü beslenme, vücudun hormonal dengesini altüst ediyor. Kaynağı belli, adil gıdalarsa çevreye etkisi kadar beden ve ruh sağlığımız için de önem taşıyor.
#OıruçCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 muhalefet liderinin toplantısıyla ilgili olarak 'Bunların bir araya gelmeleri manidar. Niye 28 Şubat? Bu da garip. Öbür taraftan HDP’yi çıldırtıyorlar. Oldu olacak onu da alın yanınıza' dedi. Elektrik faturalarıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırlıklarını yaptığını belirten Erdoğan, 'İnşallah Kabine Toplantısı'nda etraflıca görüşeceğiz ve ondan sonra da açıklamamızı bütün detaylarıyla yapacağız' diye konuştu. Temel gıdada KDV indirimini uygulamayanların üzerine gidileceğini belirten Erdoğan, '1-2 ay içerisinde bu rafların nasıl düzeldiğini hep beraber göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın' şeklinde konuştu. Ukrayna-Rusya krizine de değinen Cumhurbaşkanı, 'Bölgede gerçekten bir savaş çıkması hayra alamet değildir. Böyle bir şey bölgenin sağlığı açısından isabetli olmaz' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘6 muhalefet partisinden Cumhur İttifakı ile birlikte olmak isteyenlere kapınız açık mı?’ sorusuna ise, ‘Haşa. Öyle bir şey olur mu? Böyle bir şeye benim kendi tabanım da müsaade etmez.’ şeklinde cevap verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYüzlerce yıl önce inşa edilen yapılarda bağlayıcı eleman olan harcın içinde kireçle birlikte yumurta akı, peynir altı suyu, idrar, hayvan kılı ve bitkisel lif gibi doğal maddelerin yanısıra hayvan kanı da yaygın olarak kullanılıyordu. Bu geleneksel yöntemi günümüze taşımak isteyen Prof. Dr. Nabi Yüzer, hayvan kanının tarihi binaların restorasyonunda kullanılması için özel bir kimyasal üretme hazırlığına başladı.
#KireçYüzlerce özgün yemeğin ana malzemesi bulgur, Türk mutfağının en temel besinlerinden... Örneğin Kastamonu’da kokusu baş döndüren bahar otlarıyla ‘eğşili pilav’ yapılır, Mardin’de bol kişnişle çiğköftesi yoğrulur. Bulguru simit kebabı gibi tariflerin yanı sıra boza ve helvada kullanmak da mümkün. Maharet, farklı türlerini iyi tanımakta...
#Türk MutfağıEvrimsel bir bakış açısına göre, kanın fagositoz ve beslenmeden sorumlu bir hücre türünden doğduğu tahmin ediliyordu. Milyarlarca yıl sonra, kan ve dolaşım sistemi, daha karmaşık yaşam formlarının evrimine büyük ölçüde yardımcı oldu. Peki, kırmızı kan hücresi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kırmızı Kan HücresiTüp bebek yapılan çiftlerde sağlıklı bir gebeliğin gelişmesi, her şeyden önce spermin yumurtayı dölleyebilme başarısına bağlıdır. Sperm yumurtanın içerisine enjekte edildikten sonra ertesi gün ilk bölünmenin gerçekleşmesi beklenir. Buna fertilizasyon ya da döllenme diyoruz. Çünkü bu ilk bölünmenin ardından hücreler milyarlarca kez bölünerek ileride çocuğun vücudunu şekillendirecektir.
#Tüp BebekOmurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozZiraat Bankası ve Halkbank’ın Keskinoğlu A.Ş. nezdindeki hisselerin yüzde 20'si devredildi. Hisselerin devri Tima Yem ve Gıda Tic. A.Ş.’ye gerçekleştirilirken, süreç boyunca iki banka liderliğinde yapılan yeniden yapılandırmayla Keskinoğlu A.Ş'nin bankalara olan borçlarının tamamı ödendi.
#Ziraat BankasıKetojenik diyet yağ oranından yüksek, protein açısından orta ve karbonhidrattan düşük olarak uygulanan bir beslenme biçimidir. Karbonhidratlar azaldığında ve yağ arttıkça vücut, ketoz adı verilen metabolik bir duruma girer. Daha sonra vücut, beyin için enerji sağlayabilen moleküler olan yağları ketonlara dönüştürmeye başlar. Böyle bir diyetle birkaç gün veya hafta sonra, vücut ve beyin karbonhidrat yerine yakıt için yağ ve ketonları yakmada çok verimli hale gelir.
#Ketojenik Diyet