Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel günlerde yapılan yedi geleneksel yiyeceği derledi. Türk mutfağının en özel lezzetleri aşure, ev baklavası, güllabiye helvası, güllaç, keşkek, perde pilavı ve saray lokması olarak sıralandı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıBinyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikâye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaşırken Bursa’da da Türk Mutfağı Haftası etkinliklerle kutlandı.
#Ramazan BAŞANTahin, bilindiği gibi susamın preslenerek püre haline getirilmiş özünün ve yağının bir arada olduğu hali. Sağlığımız için kalsiyumdan vitamine faydalı yağlardan doğal enerjiye kadar pek çok faydası var. Daha çok kahvaltılarda pekmezle karıştırılarak tahin-pekmez karışımı halinde yenir. Humusun ana malzemesi olan nohutla buluşup nefis bir mezeye dönüşür. Tahinin kullanıldığı en sevilen mezelerden biri de "tahin piyazı" olarak bilinen daha çok Hatay'dan Antalya'ya uzanan Akdeniz bölgesinde haşlanmış kuru fasulye veya nohutla yapılan çeşididir. Adana'da tahinli marul cacığı, maydanoz cacığı da yapılır. Tahini bir miktar su ve biraz limon suyu ile karıştırarak kıvamını açıp yani koyuluğunu inceltip yeşil salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.
#Gülhan KaraKanal D’nin sunuculuğunu Fatih Ürek’in yaptığı, beğeni ile izlenen yarışma programı Gelinim Mutfakta’ da bugün; Reyhan, kaynanalar arasında "En ince yufka açma yarışması" düzenledi; ortaya, çok eğlenceli anlar çıktı.Reyhan Hanım, programa katıldığı günden itibaren yufka açamadığından bahsetmişti. Bu bölümde bu sorununu çözmek için harekete geçti. Kaynanalar odasına getirdiği eşya ve yufka malzemeleri ile kaynanaları bir yarışın içine soktu. En ince yufkayı açmak için aralarında yarışan kaynanalar izleyenlere keyifli anlar yaşattılar. Özellikle Reyhan Hanımın denemeleri herkesi güldürmeye yetti.Gelinim Mutfakta, yeni bölümleri ile hafta içi her gün saat 12.15’de Kanal D’de.
#KanaldDuyanlar şaşırıyor: Bu baklava diğerlerinden çok farklı Amasya el emeğiyle hazırlanan tatlı türü baklavanın yapımında “kül” kullanılıyor. Hamurun oluşmasında kullanılan suya katılan külün geleneksel ‘küllü baklava ’ya gevreklik kazandırdığı belirtiliyor. Odun ateşinin külünü elekten geçirip süzen kadınlar, önce suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen su sonra hamura katılıyor. Yüz yılı aşkın süredir uygulanan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığı düşünülüyor. Şerbet katılıp köy fırınlarında odun ateşinde pişirilen bu özel tatlının yapımındaki püf noktalar “Küllü su, tatlının gevrek olmasını sağlıyor. Tatlıya lezzet veriyor. Kül olmazsa olmaz. En az 150-200 yıllık bir kültürün devamlılığı sağlanıyor”
#BaklavaDaha kolay çorba bilmiyoruz. Hazırlaması 5 dakikanızı alacak. Her yaştan insanın çok severek yiyeceği enfes bir çorba tarifi. Midenizi rahatlatacak. Mercimek çorbası Türk Mutfağının vazgeçilmez başlangıçlarından biridir. Kırmızı, sarı mercimeklerden yapılır. Genelde terbiye kısmını un ile hazırlayıp mutlaka içine soğan konulur. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan menüsü iftar yemeği tarifleri...
#Ramazan MenüsüÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaBu ara gündem Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim, elektrik faturaları ve baklava üzerinden şekilleniyor. ‘Baklava ne alaka?’ demeyin çünkü bu bir haftada yazdığım ikinci baklava yazısı. İlki, bir TV programında eşi ile problem yaşadığını anlatan seyirciye, ‘Eşinize İhlas suresi okunmuş baklava yedirin’ tavsiyesi üzerineydi. Bugünkü tartışma ise İspanyolların da dediği gibi bir ‘El-Clasico.’ Baklava Türklerin mi yoksa Yunanlıların mı? Yunan gazetesi Greek City Times ‘Geleneksel Yunan Baklavası’ manşeti atınca bizim baklavacılar ayaklandı. Arşivin tozlu rafları açıldı.
#BaklavaBu hafta sizler için 3 fabrikayı ziyaret ettim. Son dönemde tatlarını beğendiğim, her zaman ilk tercihim olan ürünlerin nerede ve hangi şartlarda yapıldığına şahit olmak beni mutlu etti. Bunlardan birincisi, her geçen gün büyüyen, pandemiye rağmen 15 günde bir şube açma başarısı gösteren Chef Börek. Bir diğeri soslarıyla dünya markalarına kafa tutan, bildiğimiz, ithal sosları market raflarından indirmeyi başaran Let’s Sos. Bir diğeri ise bir çoğumuzun sofrasında yerini alan, Türkiye pazarında kısa sürede 2’ncilik koltuğuna oturmayı başaran Unabella. Gelin size bu üç markayı anlatayım.
#BörekRamazan Bayramı yaklaşıyor ve birbirinden lezzetli baklava tarifleri internette aranmaya başladı. Bu aramalardan en popüler olanlarından biri de elbette şöbiyet baklava. Peki ev yapımı şöbiyet baklava nasıl yapılır? İşte, bayramlık şöbiyet baklava tarifi.
#Şöbiyet BaklavaMenengiç kahvesi, Gaziantep nohut dürümü, Karamanlı rezenesi, Paşa helvası, Adana taş kadayıfı, Deva-i misk helvası, Sultandağı kirazı, Sultandağı gılli kirazı, Adana karakuş tatlısı, Bayburt süt böreği ve Bayburt ekşi lahana olmak üzere 11 ürüne daha coğrafi işaret tescili verildi.
#Tescilli Yöresel LezzetlerBir hamur işi çeşidi olan kete, geleneksel lezzetlerden biridir. Ketenin yapılış şekli yörelere göre farklılık göstermektedir. Kete, Kars ilinde günlük gıda tüketiminde önemli bir yer tutar. Kete, ilk olarak bu bölgeden çıkmış, daha sonra diğer bölgelere yayılmıştır. Sarıkamış' ta kete içine kavrulmuş un eklenerek ve ev yapımı tereyağı kullanılarak yapılır.Peki, kete tam olarak nedir, kete nasıl yapılır?
#Kete NedirMusakkanın karekökünden yola çıkıyor kadayıfın algoritmasını alıp mantısını pişiriyor... Robert Kolej’den Harvard’a uzanan yolda, bir hastane yöneticisinin kendi mutfağını yaratan lezzet mimarına dönüşme öyküsü... Bol matematik, çok baharat, fazla zeka ve karşınızda “Mucize Lezzetleri” ile Refika Birgül...
#İzzet Çapa