SARIBURMA

Hamuru yapmak için geniş ve derin bir kabın içine süt, yoğurt, sıvıyağ, eritilip ılıtılmış margarin, yumurta, limon suyu, sirke ve kabartma tozu aktarılarak elle karıştırılmaya başlanır.

Haberin Devamı

Bu arada bir taraftan harç karıştırılırken bir taraftan da un yavaş yavaş eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilene kadar un eklenmeye devam edilir.
İyice yoğrulan hamurdan mandalina büyüklüğünde 14 beze hazırlanır. Bezeler bir kabın içine sıralanır ve üzerine nemli bir bez örtülerek en az 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.
Bir hamur açma tahtasının üzerine un ve nişasta karışımından bir miktar serpilerek her bir beze 40-45 cm çapında yufkalar şeklinde açılır.
Açılan 14 yufka da sofra bezlerinin üzerine serilerek 10-15 dakika bekletilir. Bu arada en az 40-45 cm çapındaki yuvarlak fırın tepsisi çok hafif yağlanıp hazırlanır.
Açılan bir yufka alınarak içine 2 yemek kaşığı kadar çekilmiş ceviz içi serpiştirilir.
Oklava yufkanın bir ucuna yerleştirilir. Yufka oklavayla beraber rulo yapılarak sarılır.
Sonra yufka, her iki ucundan ortaya doğru büzüştürülür ve oklava içinden çekip çıkarılır. Geriye kalan 13 yufka da aynı şekilde hazırlanır.
Yufkalar, önceden hafifçe yağlanan tepsinin ortasından başlayarak yan yana, bitişik nizam dizilir. Büzüştürülmüş yufkaların tepsiye iç içe geçmiş halkalar şeklinde dizilmesi gerekir.
Halkalar tepsinin tam ortasından başlayarak tepsinin kenarlarına gelinceye kadar devam ettirilir. Böylece sarıburma “bağlanmış” olur.
Geniş bir tavada margarin, tereyağı ve sıvıyağ eritilerek iyice kızdırılır. Sonra da bu kızgın yağın tümü tepsideki sarıburmanın üzerinde gezdirilir.
Sarıburma, önceden 175 dereceye ayarlanmış ve ısıtılmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar en az 45-50 dakika pişirilir.
Bu arada şerbet için su ve şeker birlikte orta ısılı ateşte iyice kaynatılır. (Şerbete kesinlikle limon suyu eklenmez.) Koyu bir kıvama gelince altı söndürülür ve soğumaya bırakılır.
Fırından sıcak sıcak çıkarılan sarıburmanın üzerine iyice soğutulmuş şerbet gezdirilir.
Tatlı, şerbeti çekmesi için en az bir saat bekletildikten sonra servise sunulur.

Haberin Devamı

Malzeme listesi
* 1 çay bardağı süt
* 1 çay bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı eritilmiş margarin
* Yarım çay bardağı sirke
* Yarım limonun suyu
* 1 adet yumurta
* 1 paket kabartma tozu
* Aldığı kadar un
Yufkaları açmak için
* Yarım su bardağı nişasta
* Yarım su bardağı un
Üzeri için
* 125 gr margarin
* 100 gr tereyağı
* Yarım su bardağı sıvıyağ
İç harcı için
* 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için
* 3,5 su bardağı su
* 3,5 su bardağı şeker

Yazarın Tüm Yazıları