Güncelleme Tarihi:
VİDİN Börekçisi, Tuna Boyu’ndan Anadolu’ya göç etmiş 500 yıllık bir geleneğin İzmir’deki temsilci oldu. İşletmeci Hayri Tuna Yükselen, ailesinin 500 yıllık Tuna Boyu Vidin kökleri ve kadim tatlarıyla yola çıktıklarını paylaştı. Balkan börekleri ile lezzetlerini yaşatmak ve bunu da İzmirliler’in damak tatlarına sunmak için hayata geçirilen Vidin Börekçisi’nin Aralık 2019’da Bostanlı’da ilk şubesini açtığını hatırlatan Yükselen, 8 Ağustos 2020’den itibaren de Urla’da da misafirlerini ağırlamaya başladıklarını dile getirdi.
ÜRÜNLER KÖY KOOPERATİFLERİNDEN
Yıllarca büyük gıda ve tarım gruplarında profesyonel yöneticilik yapan, dış ticaretle uğraşan ziraat yüksek mühendisi Yükselen, Urla’de yeni bir konsepti de hayata geçirdiklerini belirterek, “Burada Pizzeria Vidin ile tarifleri Sardinya Adası kaynaklı olan pizzalar ve İtalyan kahvelerini sunuyoruz. Babavida Restaurant ile de ödüllü kadim Balkan yemeklerini konuklarımızla buluşturuyoruz” dedi. “Vidin Börekçisi olarak ürünlerimizi, İzmir yöresindeki yüksek rakımlı köy kooperatiflerinden temin ediyoruz” diyen Hayri Tuna Yükselen, şu bilgileri paylaştı:
DÜNDEN BUGÜNE BALKAN YEMEKLERİ
“Tadı belirleyen propiyonik asit bakımından zengin, birinci sınıf saf ve leziz tereyağımızla, yoğurt ve yumurta ile lezzetlendirdiğimiz hamurumuz ve bol bol kullandığımız kaliteli malzemelerimizle, fark yaratan, kadim üretim ve geleneğimizden gelen özel yufka açma tekniğimizle her yufkanın arasındaki tereyağı ve bol kıymanın koalisyonu olan Vidin kol böreği çeşitlerimizle hizmet veriyoruz. Yunan süt tatlısı ‘galaktoboureki’ ve 500 yıl önce İspanya’dan Balkanlara ve Anadolu’ya göç eden Seferad Yahudileri tarafından bizlerle tanıştırılmış olan köz patlıcan, beyaz peynir ve kaşar peynirinin muazzam uyumu Seferad borekitas ile misafirlerimizi buluşturuyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nun saray kültüründen gelip, kadim aile tarifimizle canlanan gerçek Osmanlı kalburabastısı ve de birçok unutulmaya yüz tutmuş etnik Balkan lezzetiyle maharetten afiyete doğru uzanan bir lezzet yolculuğu vaat ediyoruz. Ayrıca serpme kahvaltılarımız otantik doğal lezzetlerden oluşmaktadır.”
BAHÇEDEN YENİ LEZZETLER ÇIKTI
URLA’da hizmete açtıkları Vidin Börekçisi’nin bahçesinden yararlanmak için Babavida Restaurant’ı ile Pizzeria Vidin’i hayata geçirdiklerini belirten Hayri Tuna Yükselen, “Balkanların ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini Urla’mıza Baba Vida Restaurant ile getirdik. Eşsiz, ödüllü mezeler, lezzetli et yemekleriyle Baba Vida’nın yemyeşil ortamında sizleri Urla Bağyolu üretimi kupajlarla ağırlamaya hazırız. Restorantın şefliğini ise dünya mutfağı tecrübesiyle Ertan Özçelik yapıyor. Et, burger, tavuk, salata çeşitleri olmak üzere parmesanlı cevizli roka salatası, şarküteri tabağı, paçanga böreği, 3 yıl üst üste boğaz meze birinciliği olan yoğurtla sunulan fırınlanmış kabaktan yapılan, sarımsaklı babaanne mezesi, Tuna Boyu gozba, Babavida burger, Sardinya Adasından özel pizza çeşitleri, kuzu tandır, kuzu lokum, lokum bonfile, rokfor soslu bonfile, montevideo bonfile, Vidin usulu sarımsaklı köfte gibi lezzetleri misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz” dedi.
BURADA HAZIRA YER YOK
PİZZA çeşitlerinin Sardinya Adası usulüyle hazırlandığını belirten Pizzeria Vidin’in şefi Serkan Akkurt, “8 çeşit pizzamız bulunuyor. Tamamen ince hamur kullanıyoruz. Hamurlarımız sipariş üzerine açılıyor ve hazır pizza hamuru kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.
BAHÇEDEN YENİ LEZZETLER ÇIKTI
URLA’da hizmete açtıkları Vidin Börekçisi’nin bahçesinden yararlanmak için Babavida Restaurant’ı ile Pizzeria Vidin’i hayata geçirdiklerini belirten Hayri Tuna Yükselen, “Balkanların ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini Urla’mıza Baba Vida Restaurant ile getirdik. Eşsiz, ödüllü mezeler, lezzetli et yemekleriyle Baba Vida’nın yemyeşil ortamında sizleri Urla Bağyolu üretimi kupajlarla ağırlamaya hazırız. Restorantın şefliğini ise dünya mutfağı tecrübesiyle Ertan Özçelik yapıyor. Et, burger, tavuk, salata çeşitleri olmak üzere parmesanlı cevizli roka salatası, şarküteri tabağı, paçanga böreği, 3 yıl üst üste boğaz meze birinciliği olan yoğurtla sunulan fırınlanmış kabaktan yapılan, sarımsaklı babaanne mezesi, Tuna Boyu gozba, Babavida burger, Sardinya Adasından özel pizza çeşitleri, kuzu tandır, kuzu lokum, lokum bonfile, rokfor soslu bonfile, montevideo bonfile, Vidin usulu sarımsaklı köfte gibi lezzetleri misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz” dedi.
10 ÇEŞİT BÖREK
BÖREKLERİN tamamının Vidin geleneklerine ve orijin tariflere göre hazırlandığını belirten Hayri Tuna Yükselen, “Kıymalı, peynirli, ıspanaklı peynirli, patatesli kol börekleri, Adakale parmak böreği, Akçar kıymalı muska böreği, Seferad böreği, peynirli, kıymalı su böreği ve pırasalı tepsi böreği olmak üzere 1O çeşit börek çeşidimiz bulunuyor. Böreklerimiz tamamen günlük yapılıyor. Ertesi güne kalmıyor. Her zaman taze ve sıcak börek bulabileceğiniz restoranımızda triliçe, Osmanlı kalburabastısı, galaktoboureki ve glikoz yerine doğal şekerle tereyağı esansı yerine, saf tereyağından üretilen fıstıklı baklava, cevizli ev baklavasi ve browni gibi tatlı çeşitlerimizde bulunuyor. Yoğurt, peynir ve 5 çeşit baharattan üretilen Vidin simidi gibi otantik ürünlerimizle saf tereyağıyla üretilen kruvasan gibi enfes ürünlerimiz de tezgahlarımızı süslüyor” diye konuştu.