Yiyecek isteklerinin beslenme sorunu olmaktan çok duygularımıza bir tepki olduğunu öne süren çalışmalar var. Bir duyguyu zihinsel olarak ele almadığımızda veya duygularımızı anlayamadığımızda, çoğumuz yemeğe yöneliriz. Bu nedenle, eğer özleminizi anlarsanız, ona neden olan duyguyla mücadele edebilirsiniz.
#Yiyecek İsteğiBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiBütün dünya geçen yılın yaz aylarından beri ünlü yıldızın özel hayatını konuşuyor... Önce kendisi gibi ünlü kocasıyla birlikte yaptıkları boşanma açıklaması, ardından gelen olaylar ve iddialar zinciri.
#Sofia VergaraTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#HamileSosyal medya özellikle de Instagram insanların kendilerini "en güzel" yanlarıyla gösterdiği bir platform... Orada paylaşılmak için verilen pozlar, kusursuz görünmek için kullanılan filtreler... Amaç her zaman güzel, daha güzel hatta en güzel görünmek. Bir başka deyişle bu sosyal medya platformunda ağırlıklı olarak hayatın gülen yüzü ön plana çıkıyor. Üstelik bu durum sadece sıradan insanlar için geçerli değil. Zaten milyonlarca hayranı olan ünlüler de bu konuda herkesten farklı değil. Onlar da kendilerini takipçilerine kusursuz göstermek için ellerinden geleni yapıyor.
#Paulina PorizkovaAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriÖğrenciler mutfaktaki hünerlerini Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’nda sergiledi. 81 ildeki mesleki ve teknik Anadolu liselerinin (MTAL) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşan 407 ekip arasından Siirt Zübeyde Hanım MTAL birinciliğin sahibi oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘perde pilavı’, ‘Varak keek’ ve ‘Pırtike çorbası’nın yer aldığı menüyle İstanbul’daki büyük finale kalan ve 30 takımı geride bırakarak ipi göğüsleyen öğrencileri tebrik etti.
#Meslek Liselilerin ‘Lezzet’ YarışıBana en çok sorulan sorulardan biri iftardan sonra neler yiyebiliriz ve tatlı krizleriyle nasıl başa çıkabiliriz oluyor. Uzun süre açlıktan sonra enerjisiz kalan vücut, iftardan sonra hızlı enerji kaynaklarına yönelebilir. Bu durumda ne tür yiyecek ve içecekleri seçmeliyiz?
#Berrin YiğitTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiKAHRAMANMARAŞ depremlerinin birinci yıldönümünde bölgeyi ziyaret ettim. Geçen yıl depremden birkaç hafta sonra Kahramanmaraş ve Antakya’ya giderek; ildeki sanayiciler ve işletmelerle bir araya gelmiştim. Sonrasında da birçok defa kimi zaman sigortacılarla kimi zaman da sanayicilerle başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen illeri ziyaret etmiştim.
#KAHRAMANMARAŞ DepremleriFAZLA kilosu olan her çocuk obez bir yetişkin olacak diye bir şey söylenmesi doğru olmasa da çocukluk döneminde görülen fazla kilo yetişkinlik dönemi obezite riskini artırır. Çocukluk dönemindeki fazla kilo, pediatrik hipertansiyon, Tip II diyabet, ileride gelişebilecek kalp damar hastalıklarına sebep olabileceği gibi, çocuğun özgüven gelişimini ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Yılmaz Bay, kilo fazlalığı ve aileye düşen görevleri anlattı.
#1Birçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarBir Sorudan Fazlası haber serimizde bu kez arkadaşının sevgilisinden hoşlanmayan ve ayrılmalarını isteyenlerin hikâyelerini dinledik. Çevremizde örneklerini sık sık gördüğümüz bu durum kimi zaman arkadaşı kötü bir ilişkiden kurtarmaya yardımcı olurken kimi zaman dostluğun bitmesine neden oluyor. Peki siz böyle bir durumda ne yapardınız? Arkadaşınızın sevgilisini sevmediğiniz zaman ayrılmaları için mi mücadele ederdiniz yoksa fikirlerinizi kendinize mi saklardınız? İşte yaşanmış insan hikâyeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıAslında kariyer seçimi konusunda işi çok kolaydı... Zaten herkesin tanıdığı bir soyadına sahipti. Sinema dünyasında birçok kapının kilidini açacak anahtar, doğuştan elindeydi bir başka deyişle. Zaten o da öyle yaptı.
#Bridget FondaGazze savaşının başından bu yana savaş suçu sayılmasına rağmen hastaneleri hedef almayı sürdüren İsrail, etrafını kuşattığı Şifa Hastanesi’nden acil bakıma ihtiyaç duyan bebeklerin tahliye edilmesine yardım edeceğini açıkladı. Öte yandan İsrail ordusu, hastaneye gün boyu düzenlediği saldırılarda ameliyathaneleri, doğumhaneyi ve yoğun bakımı hedef aldı.
#GazzeEşini kaybetmiş ya da boşanmış anneniz veya babanız bir gün karşınıza geçip yeniden evlenmek istediğini söylese tepkiniz ne olur? Şiddetli bir şekilde karşı mı çıkarsınız, buruk bir şekilde kararına saygı mı duyarsınız, yoksa onun adına sevinir ve destekler misiniz? Hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklarla konuştuk.
#EvlilikAnne ya da babanız, boşandıktan ya da eşini kaybettikten sonra tekrar evlenmek isterse ne yaparsınız? Onun kararına saygı duyup yanında mı olursunuz yoksa sonuna kadar karşı mı çıkarsınız? Bu konuyu ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimizde masaya yatırdık hem ebeveynler hem de yetişkin çocuklarla konuştuk.
#Yaşlılıkta EvlilikGüzel olmayı istemek ve bu uğurda makul bir çaba göstermek sağlıksız bir durum değil. Ama eğer zihniniz sürekli olarak güzel olmadığınız düşünceleriyle doluysa ve kusurlu gördüğünüz fiziksel özelliklerinizi takıntı haline getirip sürekli bu olumsuz duygu durumuyla boğuşuyorsanız, o zaman yolunda gitmeyen bir durum var demektir. Psikoloji biliminde ‘dismorfofobi’ adlandırılan beden algı bozukluğu diğer adıyla kendini beğenmeme hastalığı bu haftaki konumuz...
#Yelda BaşaranTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk YazarSon yıllarda işletmelerde popülerliği artırmak ve ilgi çekmek adına sıklıkla ilginç yemek ve içecek sunumları görüyoruz. Ancak işler öyle bir boyuta geldi ki, birçoğumuz yaşananları ağzımız açık halde izliyoruz. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yayılan ve çok tartışılan 'klozette tatlı sunumu’ videosu oldu. Bu tartışmanın üzerine gastronomi uzmanları ve yemek yazarlarına “Nereye gidiyor bu yemek sunumları?” diye sorduk.
#Sunum ÇılgınlığıUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Dünyaca ünlü bir Hollywood yıldızı ya da yıldız bir şarkıcı olduğunuzda zamanınızın çoğu film çekimleri ya da dünyanın dört bir yanındaki konserlerde geçiyor. Bu da insanın alıştığı ev rahatlığından uzun süreler vazgeçmesi demek.
#BEYONCE