Sonbaharda soğuyan havalar ve viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemini olumsuz etkilerken, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres ve yetersiz uyku gibi etkenlerle hastalıklar çok daha hızlı şekilde kapıyı çalabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak şart!
#Gripten KorunmakSağlıklı uyku, kilo verme sürecinde kritik bir rol oynuyor. Özellikle yetersiz uyku, metabolizmayı düzenleyen hormonları etkileyerek aşırı yemeye yol açabiliyor. Birleşik Krallık’ta sağlık hizmetleri ve acil tıp konularında uzmanlaşmış bir akademisyen olan Prof. Dr. Rob Galloway ise uyku kalitesini artırmak için uyku maskesi kullanmanın faydalı olduğunun altını çiziyor. Ayrıca bu maskeler kilo verme sürecinde de yardımcı oluyor. Peki bu nasıl gerçekleşiyor? İşte detaylar…
#Sağlıkİngiltere'nin prestijli okullarından Wetherby Erkek Hazırlık Okulu'nda öğretmen olarak görev yapan Jason Smith, masasında uyuyakalması nedeniyle işten çıkarıldı. Öğle yemeğinden sonra yorgun düştüğünü belirten Smith, okul yönetimine gözlerini dinlendirdiğini söyledi. İş mahkemesi, Smith'i haklı bularak yaklaşık 170 bin sterlin tazminat ödenmesi kararı verdi.
#İngiltereKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriMental yorgunluk, fiziksel yorgunluktan farklı olarak, daha çok zihinsel kapasitenin aşırı zorlanması ve duygusal tükenme ile karakterize edilir. Çalışmalar öğrencilerin günlük eğitim faaliyetlerinin gerektirdiği dikkat, anlama, ilişkilendirme, yorumlama, belleğe yerleştirme gibi mental faaliyetlerin mental yorgunluğa neden olduğunu göstermekte. Psikolojik yorgunluk, problem çözme ve karar verme becerilerini, dikkati ve günlük işlevselliği olumsuz etkileyebilir.
#Konuk YazarYaşlanma doğal bir süreçtir, ancak bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri yaparak yaşınızdan daha genç görünmek mümkündür. Aşağıda, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye ve cildinizin daha sağlıklı ve canlı görünmesine yardımcı olacak 5 şeyden bahsedeceğiz. Her bir maddeyi daha ayrıntılı olarak inceleyelim.
#CiltYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSydney Üniversitesi'nden araştırmacıların1950'den bu yana birbirini takip eden nesiller üzerinde yaptıkları araştırma dikkat çekti. 27.500'den fazla Avustralyalının ruh sağlığındaki değişiklikleri takip eden bilim insanları Y kuşağının kendilerinden önceki nesiller arasında en kötü ruh sağlığına sahip olanlar olduğunu ortaya çıkardı.
#Y KuşağıHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZNeredeyse kullanmayan yok denecek kadar az. Ya tableti, ya kremi, ya sıvısı, ya aşısı bir şekilde hayatımızda. Yaşlanma etkilerini geciktirecek, kırışıklıklarımızı giderecek, eklemlerimizi güçlendirecek diye kolajenlere hücum ediliyor. Peki gerçekten kolajenler iddia edildiği gibi bu etkilere sahip mi?
#SağlıkHalsizlik genellikle bitkinlik, yorgunluk şeklinde tarif edilmektedir. Bu halsizlik hem fiziksel hem de zihinsel şekil olabilmektedir. Stres ve endişe gibi durumlarda da halsizlik ortaya çıkabilmektedir. Halsizliğin en kesin tanımı bir kişinin vücudunda olan kaslarını hareket ettirmek için gerekli enerjiyi bulmamasıdır. Halsizlik geçici olabilmektedir. Grip, uykusuzluk, yanlış beslenme gibi durumlarda halsizlik olabilmektedir. Halsizliğe iyi gelen şeyler nelerdir? Halsizliğe İyi gelen yiyecekler, çorbalar, çaylar, meyveler ve sebzeler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#HalsizlikHer gün milyonlarca insan baş ağrısı çekiyor. Kimi stresten, kimi migrenden kimi de nedenini hiç bilmediği bir sebepten dolayı… Araştırmalar dünya genelinde her 6 kişiden 1’inin dünya genelinde baş ağrısı çektiğini söylüyor. Bu ağrılarının bazısı birkaç saatte geçecek kadar sıradan olabilirken bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tıpkı 20 yaşındaki Xavier Ortiz'in başına gelen olayda olduğu gibi...
#SağlıkCinsel performans ile gençlik arasında doğrusal bir bağlantı olsa da cinsel yaşamın yalnızca gençlik yıllarında tatmin edici bir nitelik taşıyacağını söylemek mümkün değil. Üstelik cinsel performansın salt yaşa indirgenmesi de doğru bir yaklaşım olmaktan çok uzak. Gün içerisinde nasıl beslendiğimiz, sahip olduğumuz alışkanlıklar, stresle mücadele ederken ne kadar başarılı olduğumuz gibi birçok değişken sağlığımız gibi cinsel yaşam kalitemizi de doğrudan etkiliyor. “Bana bir şey olmaz” düşüncesi ile hareket edildiğinde olumsuz etkilerle karşılaşmak ise şaşırtıcı olmuyor. Bu haftaki köşe yazımda genç erkeklerin de cinsel hayatına zarar veren alışkanlıklara değineceğim. Faydalı olması dileğiyle, keyifli okumalar dilerim.
#Cinsel PerformansMANİSA Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, yetersiz uykunun Covid-19'a yakalanma riskini artırdığını söyledi. Özellikle uyku apnesi olanların Covid-19'a bağlı ölümcül komplikasyonlarının çok daha sık ve öksürükle görüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Bu kişilerin aşılarını düzenli olması, maske ve mesafeye dikkat etmesi, hiçbir rahatsızlığı olmayanlara göre daha önemli" dedi.
#KoronavirüsDaha sağlıklı ve enerjik olmak, kilo vermek, ruh halinizi iyileştirmek mi istiyorsunuz? Amerikan Psikoloji Derneği’nin araştırması, çoğu insanın geceleri 60-90 dakika fazla uyursa daha mutlu ve daha sağlıklı olacağını gösteriyor. Ama yatakta 8 saat geçirseniz bile uykuya dalmanızı veya uykuda kalmanızı zorlaştıran bazı faktörler var. O faktörlerin neler olduğuna bakalım, çözüm önerilerini konuşalım.
#Uyku