Yerel yönetim bölümü son dönemlerde en çok tercih edilen bölümler arasında bulunmaktadır. Bu sebeple sizler için Yerel Yönetimler bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Merak edilenleri sizler için derledik.
#Yerel Yönetimler Bölümü Nedir?1960’ların ortasında Sivas’tan İstanbul’a göç eden bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası Beyoğlu Belediyesi’nde işçiydi. Çocukluğu ‘öteki Beyoğlu’nda, Örnektepe-Okmeydanı bölgesinde siyasetin içinde geçti. 14-15 yaşında kongreleri izlemeye başladı. 18 yaşından itibaren partisinde gençlik kollarından ilçe yönetimine her kademede çalıştı. Yerel seçimde, 30 yıllık hayali gerçekleştirerek ‘Altıncı Daire’nin anahtarını CHP’ye kazandırdı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın akabinde Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ile birlikteyiz...
#İnan Güneyİzmirli, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun, mesleğinin 20. yılında başarılı bir psikolog. Ergenlerle iletişim, aile danışmanlığı, engelli ve ailesi ilişkileri, sınav kaygısı, kişisel gelişim ve motivasyon alanlarında çalışıyor. “Elim Sende” isimli kitabın yazarı... Genç stajyer meslektaşlarıyla kendisine ait Köprü Kişisel Gelişim Merkezi’nde aile danışmanlığı, evlilik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri veren İlknur Peder, kişisel gelişim, ilişkiler ve hayata dair psikolojik içerikli seminer ve eğitimler düzenliyor. Özellikle engelliler ve kadınlarla ilgili projelerle, dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde devam ediyor. Kadın sorunları konusunda Celal Bayar Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansı olan İlknur Peder, hayatın her alanında var olabilmiş, var olan engellerini yok edebilen güçlü kadınlardan... Tiyatro çalışmalarına katılıyor, resim yapıyor, kitap yazıyor, seyahatlere katılıyor ve işini yapıyor. Doğuştan engelli İlknur Peder’in iki kolu ve bir bacağı yok ama sanıyorum onu makyajsız, bakımsız fönsüz gören de yoktur. Her daim bakımlı, kırmızı topukluları ile görmeye alıştığımız, kocaman gülüşe sahip bu aktivist kadın, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’nin uzun yıllardır başkanlığını da yapıyor.
#1Kahramanmaraş depremi 11 ilde yıkıma ve can kayıplarına sebep oldu. Gündeme gelen konulardan biri de kesilen kolonlar… Kolonlar çoğu zaman hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi oluşturuyor. Ülkemizde de ne yazık ki yaygın olarak uygulanıyor. Kesik kolonlu bir evde yaşamak ne anlama gelir? Nasıl anlaşılır? Bunun cezası var mı? Kolon kesildiğini tespit edenler ne yapabilir? 6 soruda inceledik...
#Deprem60 yılı aşkın süredir iş hayatında yer alan ve Türkiye’ye büyük yatırımlar kazandıran NG Topluluğu Kurucu Başkanı Nafi Güral ile Türkiye ekonomisini ve yatırımlarını konuştuk. Türk ekonomisinin geleceğine her zaman güvendiğine dikkat çeken Güral, “Türkiye sanayisi çok güçlü ve yaşadığı tecrübeler sayesinde de hareket kabiliyeti son derece gelişkin. Son dönemdeki yeni yatırımlar da Türkiye’nin Avrupa’nın önde gelen tedarikçilerinden biri olma potansiyelinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu. Türkiye’nin hâlâ bazı sorunları çözemediğini vurgulayan Güral, “İki temel sorunumuz halen büyük oranda çözülmüş değil. Bunlardan ilki katma değerli ürün üretimi ve ihracatı. Diğeri ise ölçek ekonomisi. Türkiye sanayisi Ar-Ge yatırımlarına ayırdığı payı arttırdıkça, katma değerli ürün üretimi ve ihracatı artacaktır ve o zaman milli ekonomimiz için daha başka şeyler konuşuyor olacağımıza inanıyorum. Bugün dünyanın en büyük ekonomilerinden biriyiz. Ölçek ekonomisine dair sorunlarımızı da çözdüğümüz zaman daha güçlü bir Türkiye’den bahsedeceğiz” dedi.
#GazetehaberleriHazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda "Ekonomi Reform Paketi"ne ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Elvan, Ekonomik Reform Paketi kapsamında duyurulan vergi muafiyetiyle ilgili "Uygulamamız 2021 kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak" açıklamasında bulundu.
#Lütfi ElvanDört sosyal girişimci; Hülya Aras, Neslihan Edinçliler, Asiye Asal ve Songül Kaya, özel gereksinimli bireylerin sesini duyurmak ve toplumda oluşan ön yargıları yıkmak için bir araya geldi. Mesleki deneyimleri, tecrübeleri ve yaşanmışlıklarıyla güç birliği yaparak, Türkiye’nin ilk sosyal girişimcilik ve inovasyon modelini uyguladıkları Simbiyoz Sosyal Aktivite Derneği’ni kurdular. Bursa’nın üretim odaklı ilk “Yaşam Köyü” modelini oluşturmak için harekete geçen sosyal girişimciler, engelli bireylerin çalışma ve sağlıklı yaşam hakkını sağlamak adına kurum ve kuruluşlardan destek bekliyor.
#BursaÜniversite bölümleri pek çok öğrenci bakımından araştırılmaktadır. Son dönemlerde sıklıkla araştırılan bölümlerden birisi de Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümüdür. Peki Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümü nedir ve mezunları ne iş yapar? Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümü dersleri nelerdir? Hangi okullarda bulunmaktadır? Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümü hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca açıkladık.
#Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma Ve Onarım Bölümü Nedir?Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Hürriyet Ankara ziyaretinde yaptırdıkları anketin sonuçlarını anlattı. Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a hem ilçe belediye başkanlarına hem de Belediye Meclisi’ndeki siyasi parti gruplarına çok önemli mesajlar veren anketle ilgili Balcı’nın aktardıkları şöyle:
#DENİZ GÜRELCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 5.8'lik İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Oktay, "İstanbul'da bilgi kirliliğinden dolayı tek bir vatandaşımızın burnu kanarsa, bilgi kirliliği oluşturanları affetmeyiz." ifadelerini kullandı.
#Fuat OktayTOKİ'nin 50 bin konut sözüne ilişkin ayrıntılar belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da TOKİ konutlarıyla ilgili açıklamada bulundu. Fiyatlar 116 bin lira ila 399 bin lira arasında değişkenlik gösterecek. Peki, TOKİ 50 bin sosyal konut başvurusu başladı mı?
#Toki24 Haziran seçimlerinin ardından CHP’de ipler koptu. Muharrem İnce’yle birlikte hareket eden delegeler kurultay talebinde bulundu ancak tüzüğün öngördüğü imzayı toplayamadı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu süreçte eleştirilerin hedefindeydi. ‘Koltuk sevdalısı’ olduğunu söyleyenler, “Artık gitsin” diyenler vardı. Peki Kılıçdaroğlu toplanan 500’ün üzerinde imzaya rağmen neden kurultaya gitmedi? Muharrem İnce hakkında ne düşünüyor? MYK’yı neden değiştirdi? “Artık size verecek oyum yok” diyen seçmene mesajı var mı? CHP Genel Başkanı ile konuştuk. Röportajda en dikkat çeken kısımlarda birisi ise Kılıçdaroğlu'nun İnce'nin genel başkan adayı olması ile ilgili soruya verdiği cevap oldu. Kılıçdaroğlu 'Bir siyasi partinin genel başkanı olacaksanız etik değerlere kesinlikle uyacaksınız. Siyasi parti genel başkanı olacak kişinin ahlaki temeller üzerinde bir felsefe oluşturması gerekir' dedi.
#CHPGençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, son zamanlarda sporda yaşanan madalya başarıları ve gündeme ait soruları yanıtladı. Kılıç, "Tam 2 sene önce göreve geldik. Yolun yarısı yürünmüş bir süreç. Tabii üzerimizde maalesef dile getirmekte bizi üzüyor ama 2012'deki olimpiyatlarda yaşadığımız olumsuzluğun ağırlığı vardı" diye konuştu.
#Akif Çağatay KılıçHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 9’uncu oturumu TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde (TOBB ETÜ) gerçekleşti. Rektör Adem Şahin, üniversitenin çevresine yaptığı katkıyla ilgili “Bölgeye de değer katan marka haline geldik” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 8’inci oturumu TED Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Üniversiteler arasındaki işbirliği zayıflığına dikkat çeken Rektör Murat Tarımcılar, “Ankara’da, üniversiteler arası ortak çalışmaların daha çok olmasını beklerdim. Herkes kendi içine çekiliyor” dedi.
#TEDHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 7’nci oturumu Atılım Üniversitesi’nde yapıldı. Ankara’daki üniversite potansiyeline dikkat çeken Rektör Yıldırım Üçtuğ, “Ankara’yı memur, öğrenci ikileminin ötesine taşıyacak bir şeylerin araştırılması gerekiyor” dedi.
#AnkademiHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiGünlerdir gündemi meşgul eden dershane tartışması konusunda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı umutlu konuştu: “Açık lise veya dershane temsilcilerinin önerdiği adlandırma ile ‘akademik lise’nin nasıl olacağı ve olması gerektiği konusunda görüşlerini aldık. Gördük ki çok uygun bir süreç başarıyla sonuçlanacak gibi görünüyor” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın vedası olarak yorumlanan dünkü AK Parti Büyük Kongresi’nin ruhunu tasarlayan beyin takımının kilit ismi kuşkusuz “Başbakanın kara kutusu” yakıştırması yapılan Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan. Hem partisinin 2023 manifestosunda hem de Erdoğan’ın konuşmasında önemli izleri bulunan Akdoğan, mesajların arka planını Hürriyet’e anlattı. Akdoğan, hükümetin Kürt meselesinde izleyeceği yeni rotaya dair ipuçları da verdi.