YAKIN zamanda yaşanan “Altılı Masa”nın sarsılması hadisesini hariç tutarsak, 6 Şubat’ta Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeki yerleşimleri vuran büyük deprem felaketinden bu yana akşamları en çok onlarla beraberiz. Muhtelif televizyon kanallarında ekrana çıkarak deprem felaketi ve bu tehlike karşısında nasıl bir mücadele yürütülmesi gerektiği konusunda toplumu aydınlatıyorlar.
#Deprem Felaketiİnsanlığın uzayı keşfi ve hatta gelecekte uzayda kurulabilecek bir insan kolonisinin merkezinde yıllardır hep aynı gezegen var: Mars. NASA’nın geçtiğimiz günlerde bu gezegendeki aracı Curiosity vasıtasıyla yolladığı bir fotoğraf ise bir anda ortalığı karıştırdı ve anında bir internet fenomeni haline geldi. Mars’ta yer alan ve kapıya benzer bir oluşumu işaret eden fotoğraf gerçek mi? Peki gerçekse bu gerçekten uzaylıların yaptığı bir kapı mı? İşte cevabı!
#NASAGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#DepremBir coğrafya terim olan yer küre konusunu yeryüzünde duymayan bir insan yoktur. Ancak yine de bu coğrafi terimin tam anlamıyla ne olduğunu, yerküre teriminin neyi ifade ettiğini bilmeyen pek çok insan vardır. Bu sebeple Yerküre nedir, özellikleri nelerdir? Yerküre neresi? Kısaca tanımı şeklinde ifade edilen konu başlıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#YerküreYarın, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Aradan geçen 21 yılda depreme hazırlık konusunda kat ettiğimiz yolu konuşmak için buluştuğumuz yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür: “Halkın ‘Biz depremde ölmek istemiyoruz’ demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.”
#GazetehaberleriSon dönemlerde konsolide kelimesiyle çok sık karşılaşılıyor. Pek çok insan bu kelimenin anlamını öğrenmek istemekte ve araştırma gerçekleştirmektedir. Konsolide ne demek? Peki konsolide nedir? Konsolide TDK kelime anlamı hakkında bilinmesi gerekenler.
#Konsolide Ne Demek?ELAZIĞ’da merkez üssü Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri, Doğu Anadolu Bölgesi’nden geçen fay hattında gözlem ve ölçüm yaptı, artçıların kaydedildiği verileri incelemeye aldı. Bilim insanları, 6.8’lik depremle yer yüzeyinde deformasyon oluşmadığını, sadece ikinci etki durumundaki heyelan ve yollarda yarıklar meydana geldiğini belirledi.
#DepremDepremin ardından AFAD başkanı Mehmet Halis Bilden ve İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu. Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntıları da sürüyor. Depremin ardından en büyüğü 4.8 olarak ölçülen 4 tane 4 üzeri deprem kaydedildi. İşte son depremler...
#MuğlaKanada’da öğretim üyesi olan Yerbilimci Prof. Dr. Ali Polat, Çin’in bütün bilim dallarını kapsayan Chang Jiang Ödülü’ne layık görüldü. Daha önce de 1.9 milyar yıllık toprak bularak ‘Hutchison Madalyası’ alan Polat’la, Elazığ’dan Kanada ve Çin’e uzanan öyküsünü konuştuk.
Weimar insanı sarıp sarmalayan, ağırladığı büyük sanatçılarla övünen bir kent, Alman klasik ekolünün yüz akı. Goethe uzun ömrünün tam 50 yılını geçirmek için gelmiş buraya, yolu Alman dilinin diğer büyük şairi Schiller’le kesişmiş. 15’inci yüzyılın büyük dehası Cranch ile 19’uncu yüzyılın büyük delisi Nietzsche ise ölmek için gelmiş.
Hvar, Orta Dalmaçya kıyılarının açığında bir Hırvat adası. Upuzun ve çam ormanlarıyla kaplı. Zeytinyağı ve şarabıyla ünlü. Çok eski bir yerleşim merkezi aynı zamanda. Yontma taş devrinde de insanlar yaşamış burada, cilâlı taş ve tunç devirlerinde de; sonra İliryalılar gelip yerleşmiş. Ama Hvar henüz ortada yokken, daha doğrusu Adriyatik Denizi’nin dibinde bir kaya parçasıyken de yerbilim bulgularından, örneğin adanın en eski kenti Stari Grad Müzesi’nde sergilenen fosillerden, burada hayatın bir biçimde varolduğunu biliyoruz.
İZMİR Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Kaymakamlığın "Adnan Hoca" ve "Harun Yahya" olarak bilinen Adnan Oktar’ın fahri başkanlığını yaptığı Milli Değerleri Koruma Vakfı’nın okullarda "uzay ve yerbilimleri" konulu konferans düzenlemesine onay verdi.
Karmaşık yapılı hayvanlarla ilgili evrim sürecinin erken Kambriyen dönemde yaşanan bir patlamayla birlikte başladığı sanılmaktaydı. Ne var ki, 2004 yılında mikroskobik boyutlu Vernanimalcula’nın bulunması karmaşık yapılı hayvanların köklerinin Kambriyen döneminden de öncesine uzandığını ortaya koyuyor.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ortak yapımı ‘Cassini’ uzay aracındaki ‘Huygens’ sondası, dün sabah Cassini’den ayrılarak Satürn gezegeninin Titan uydusuna inişe geçti. NASA Jet Motorları Geliştirme Merkezi’nden (JPL) verilen bilgiye göre, atmosfer ve yerbilim ölçüm cihazlarıyla birçok kamera bulunan Huygens’in Titan’a inişi 3 hafta sürecek.