Sodyum klorür, kısaca ‘NaCl’; yani bildiğimiz tuz… Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan, para yerine kullanılan, uğruna savaşlar yapılan ‘kutsal madde’. Gıda, sağlık, tekstil, kimya gibi birçok sektörün vazgeçilmezi. Yerin 150 metre aşağısından, Yeraltı Tuz Şehri’nden çıkarılan Çankırı tuzuysa dünyanın en saf ve en sağlıklı tuzlarından biri. Negatif enerjimizi nötrlemek, iyot kokusunu içimize çekmek için gittik Çankırı’ya.
#SeyahatGidebilmek için 8 yıl sabırla beklediğim Çankırı Tuz Mağarası’nı yazdım bu hafta. İçi oldukça soğuk; antibakteriyel ve şifalı havasını içinize çekerken insanların 5 bin yılda elleriyle kazıyarak yaptığı mağarayı hayranlıkla adımlayacaksınız. Tuzdan heykellerse size adeta ‘daha fazla kal, gitme’ diyecek...
#GeziUzun bir aradan sonra yolumu yeniden Ürdün’e düşürdüm. Dolu dolu geçen 4 günde Ortadoğu’nun bu güzel ülkesi beni yine ve yeniden etkisi altına aldı. Haydi sırtımızı çöl rüzgârına verip atlayalım bir uçan halıya ve bakır rengi topraklarıyla, binlerce yıllık tarihiyle, stratejik konumuyla dünyanın gözdesi olmayı başarmış Ürdün’e doğru bu defa birlikte yola çıkalım.
#HürriyetTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın gözdesi olarak adlandırılan tarihi ve doğal güzelliklerin buluştuğu Aksaray’daki başta Ihlara Vadisi olmak üzere Selime Katedrali, Sultanhanı Kervansarayı, Somuncu Baba Türbesi ve Müzesi, Öresin Han, Saratlı yeraltı şehirlerini 2021 yılında 1 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
#KapadokyaTürkiye’de deprem dendi mi insanlar tarafından en güvenli yer olarak akla ilk önce Konya geliyor. Çünkü sınırlarımız içinde bulunan en aktif tektonik fayların gösterildiği deprem haritalarında faylardan biraz uzak gözüküyor. Fakat bu doğru bir bilgi mi? Yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından Konya ve çevresindeki fay hatlarını mercek altına aldık
#Depremİnsanların yaşamak için yemek yedikleri değil, yemek yiyebilmek için yaşadığı Gaziantep’te elbette tadı damakta bırakacak başka şeyler de var... Çarşı bölgesi, Karagöz’den kalealtına kadar olan bölüm, hanlar, el sanatı dükkanları, baklavacılar bana Halep günlerimi hatırlatan eski taş evlerle süslü sokaklar...
#BursaDünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına öncülük eden UNESCO, 2020 yılında Türkiye’den 5 yeni kültür varlığını daha listeye ekledi. Dünya çapında pek çok ülkede kültür varlıklarını listeleyen UNESCO, Türkiye’den toplam 83 kültür varlığına bu listede yer verdi. Peki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde Türkiye’den kaç kültür varlığı yer alıyor? İşte, Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen yerler ve geçici liste içerisine alınan kültür varlıkları
#Türkiye Dünya MirasıKayseri, Orta Asya’yı birbirine bağlayan bir kervan yolu, Helenistik Dönem ’de Kapadokya’nın başkenti ve günümüzde de Anadolu’nun tam kalbidir. Uzaktan bakıldığında sıradan ve küçük bir şehir gibi görünse de Kayseri içerisinde değerli tarihi yapıları ve doğal güzellikleri barındırmaktadır. Peki, Kayseri’nin ilçeleri nelerdir ve hangi bölgede yer almaktadır? Kayseri’de gezilecek ve tarihi yerler nelerdir? İşte sizin için hazırladığımız Kayseri bilgi rehberi.
#Kayseri İlçeleriDünya üzerinde, tarihi milattan öncesine kadar uzanan ve içinde ayrı bir dünya saklayan ihtişamlı yer altı şehirleri bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü ülkemizde, Kapadokya bölgesindeki Derinkuyu’da yer alıyor. Derinkuyu, her yıl bu muazzam yapıyı görmek isteyen binlerce turisti ağırlıyor.
#Yeraltı ŞehriMeksika'nın Yucatan Yarım Adası'nın kuzeydoğu ucunda bulunan Cancun tam bir cennet. Karayip Denizi'nin kıyısında bulunan bu cennet maya tarihi, beyaz kumlu plajları, palmiye koruları, mercan kayaları ve su altı heykel müzesiyle öne çıkıyor. Kafanızı dinlemek ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız Cancun tam da size göre bir yer…
#CancunFotoğraf meraklılarını doğaya çıkmaya, daha fazla fotoğraf çekmeye kışkırtan günler geldi. Ormanlar sarı, kahverengi, kırmızının binbir tonuyla renklenirken, sonbahar çiçekleri yüzünü gösterdi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden doğadan, kültüre, tarihten mimariye foto safariye çıkabileceğiniz beş rota seçtik.
Arjantin ile Şili arasında kalan ve Antarktika’nın yukarısında, dünyanın en güney noktası olan Patagonya, doğal güzellikleriyle epeydir ilgi alanı. Patagonya’da bulunan Ushuaia’ya, diğer adıyla dünyanın sonuna, aralık ayında yolum düştü. Müzeye çevrilen eski hapishane binasında dolaşırken altı aydır yollarda olan bir gezginle karşılaştım: Özlem Yücel.
Dünyada doğal kaynaklara dönmek, doğal besinlerle beslenmek ve hastalıkları da doğal yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak, son yılların yeni trendi. Dolayısıyla kaplıca, termal ve SPA merkezleri giderek daha fazla ilgi görüyor; bu Türkiye için bir yandan bir turizm potansiyeli oluşturuyor.