Çünkü Türkiye önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer alıyor. Kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında. Türkiye’deki termal sular, debileri ve sıcaklıkları, ayrıca çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleriyle, Avrupa’daki termal sulardan üstün nitelikler taşıyor. Sularımızın başlıca özelliği, eriyiklerindeki maden değerinin yüksek, kükürt, radon ve tuz bakımından da zengin olması.
Türkiye’de sıcaklıkları 20 dereceden 110 dereceye kadar değişen ve sayıları bine yaklaşan kaynak var.
Anadolu’daki bu şifalı kaynaklar eski çağlardan, yüzyıllardan beri üzerinde yaşayanların dertlerine derman oldu.
En eski yerleşim bölgelerinden biri olan Hieropolis şehri, şimdiki Pamukkale’nin yerine inşa edildi. Çünkü orada kaynak suyu vardı. Dağlardan akan kaynak suları, yamaçlardaki beyaz kalkerli yumuşak taşları havuz gibi oyduğu için Hieoropolis sakinleri buraya yerleşti. Zevklerine düşkün halk bu havuzlardaki zengin maden sularının keyfini çıkardı.
Eski Likya şehri Kaunos’un halkı da yakınlarındaki Köyceğiz Gölü’nün maden bakımından zengin çamurunda banyo yaptı. İzmir - Balçova termal kaynakları, Roma çağında sularının tedavi özelliği bilinen ve yararlanılan, Agamemnon Hamamları mekanı içinde yer aldı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentlerinden olan Bursa da eskilerin Olimpos Dağı olarak bildiği Uludağ karşısında kuruldu. Hatta 1. Murat (1359-1389) buradaki doğal termal kaynak suları için Çekirge’de büyük kubbeli hamam bile yaptırdı.
Günümüzde ise Sivas ili Kangal ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki ve 36 derecede sıcaklıktaki şifalı sular ve suyun içindeki küçük balıklar tedavi edici yönleriyle ‘Doktor balıklar’ olarak dünyaca tanındı. Bursa, Afyon, Denizli, Kütahya ve Çeşme’deki termal merkezler de şifa dağıtan sularıyla bilinir oldu.
AĞIRLIK MARMARA VE EGE’DE
Termal merkezlerimiz ağırlıklı olarak Marmara ve Ege bölgelerinde. Bu merkezlerin büyük bir bölümüne ulaşım çok kolay. Ancak Anadolu’nun diğer yörelerinde de küçük çaplı çok termal tesisler mevcut. Hepsinin de ayrı müşterisi, meraklısı var. Küçük merkezlerin müdavimleri çevre il ve ilçelerde yaşayanlar. Büyük merkezlerin ise tüm Türkiye, hatta yabancı turistler...
Küçük merkezlerden faydalanmak şifa amacı taşırken, büyük termallerin yanında yapılan dev oteller şifanın yanında deniz suyu, yosun veya çamur da kullanarak cilt ve vücut bakımları yapıyor.
Bugünden itibaren sizlere üç hafta boyunca Türkiye’nin termal merkezlerini, kaplıcalarını, ılıcalarını, deniz suyu, yosun ve çamurla tedavi yapılan (talassoterapi) yerlerini ve SPA merkezlerini tanıtacağız. Bu haftanın konusu kaplıcanın başkentleri sayılan Bursa, Afyon, Denizli, Kütahya ve bunlara yakın termal merkezlerle, İzmir ve Kayseri’deki kaplıcalar...
ÖNEMLİ HATIRLATMA
Yalnız şunu hatırlatmakta yarar var: Bu termal merkezler yüzde yüz bir şifa kapısı değil. Ağrıdan, sızıdan, hastalıktan kurtulmak isteyenlerin elini kolunu sallayarak tatile, yüzme havuzuna gider gibi gidilebileceği yerler ise hiç değil. Kesinlikle uzman bir doktorun yönlendirmesiyle gidilmesi gereken yerler ve doktorların söylediklerine harfiyen uyulmalı.
Hele kalp, böbrek, karaciğer yetmezliği, tümör, sarılık, nefrit, aktif ülseriniz ya da kanamalı, ateşli ve enfeksiyonlu bir hastalığınız varsa uzman bir doktora danışmadan kesinlikle bu merkezlerin yakınından bile geçmeyin.
BURSA VE ÇEVRESİ
Çekirge’den Yalova’ya yüzyıllar öncesinden gelen sağlık
ÇEKİRGE TERMAL MERKEZİ
Kaplıcalar yönünden zengin olan Bursa’nın yararlı sıcak suları Uludağ’ın kuzey eteklerinden çıkar. Bursa’nın Çekirge bölgesindeki kaplıcalarla çevresindeki Gemlik, İnegöl, Orhaneli, Mustafakemalpaşa ilçelerindeki ılıca ve kaplıca kaynakları Bursa’nın kaplıca başkenti olmasında önemli rol oynar.
Vakıfbahçe kaynağı diye adlandırılan kaynağa bağlı olan kaplıcalar Bursa merkezindeki Çekirge semtinde. Bölgedeki tüm otellerin su sistemleri bu kaplıcalara bağlı.
Sularının ısısı: Vakıfbahçe kaynağı 47 derece. Karamustafa 58 derece. Kaynarca ve Yenikaplıca 77 derece. Kükürtlü Hamam 78 derece.
Özellikleri: Vakıfbahçe ve Karamustafa kaynaklarının suları bikarbonat, sülfat, sodyum, kalsiyum; Kaynarca, Yenikaplıca ve Kükürtlü Hamam kaynaklarının suları ise bikarbonat, sülfat, sodyum, kalsiyum, karbondioksit, sülfür içeriyor. Sulardan içerek ve banyo kürleriyle yararlanılıyor. Banyo kürlerinin romatizma, hareket sisteminin diğer ağrılı hastalıklar, kronik iltihaplı ve ağrılı kadın hastalıkları, damar tıkanıklarına; içme-banyo kürlerinin ise karaciğer, safra yolları, hafif diyabet, kriz devrelerinin dışında gut hastalığı, kanda fazla miktarda yağ birikintileri görülen şişmanlıklara iyi geldiğine inanılıyor.
NEREDE KALINIR
Kervansaray Termal Otel ***** (0-224) 233 93 00 www.kervansarayhotels.com
Anatolia Hotel **** (0-224) 233 94 00 www.hotelanatolia.com
Hotel Gönlüferah *** (0-224) 233 92 10 www.hotelgonluferah.com.
Boyugüzel Hotel (0-224) 239 99 99 www.boyuguzel.com.
KÜKÜRTLÜ KAPLICALAR
Bademli Bahçe Kaynağı’na bağlı olan bu kaplıcalar, Bursa merkezi ile Çekirge arasında. Yedi kaynağı var. Kükürtlü Oteli, Yeni Kaynarca, Kaynarca ve Karamustafapaşa hamamları bu kaynağı bağlı. Kükürtlü ve radyoaktif olan bu sular banyo ve içme suyu olarak Vakıfbahçe kaynağıyla aynı özelliklere sahip. Ayrıca kükürtlü sularının damar hastalıklarına ve kronik iltihaplı hastalıklara iyi geldiği düşünülüyor
.
Dümbüldek: Mustafakemalpaşa’ya 19 kilometre uzaklıktaki Akarca köyünde. Banyo olarak kullanıldığında içindeki demir nedeniyle cilt üzerindeki problemlere ve kırışıklıklara iyi gelebiliyor. İçildiğinde ise karaciğer, mide, bağırsak, pankreas ve safra kesesi rahatsızlıklarını giderici özelliği olduğuna inanılıyor.
Gemlik (Terme Kaplıcası): Gemlik ilçe merkezinin güneyinde Umurbey Köyü yolu üzerinde. Havuzu var. Romatizma, zihnisel yorgunluklar ve dolaşım yolu hastalıklarına iyi geldiğini söyleniyor.
Ağaçhisar Kaplıcası: Orhaneli ilçesine bağlı Ağaçhisar köyünde. Kükürt kokulu olan kaynak sularının, banyo olarak ağrılı hastalıklara, çamur uygulamalarının da uyuz ve deri hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor.
OYLAT TURİZM MERKEZİ
Bursa’nın İnegöl ilçesinin güneyinde. İnegöl şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta. Uludağ’ın eteklerinde 840 metre rakımlı bir tepenin yamacında.
Suyun Isısı: Oylat Hamamı kaynağı 40 derece, Sızı Suyu kaynağı 30.5 derece, Göz Suyu kaynağı 30 derece.
Özellikleri: Sülfat, bikarbonat, kalsiyum, hidrojen iyonu, demir içeriyor. İçme ve banyo kürleri şeklinde kullanılıyor. İçme kürlerinin, şişmanlığa karşı etkili olduğu söyleniyor.
NEREDE KALINIR
Büyük Otel (0224) 733 10 50
Çağlayan Otel *** (0224) 733 10 70/5
Blok Motel (0224) 733 10 60/ 5 Üç otel için web adresi; www.oylatkaplica.com
ARMUTLU TURİZM MERKEZİ
Armutlu kaplıcaları ilçe merkezinin 2,5 kilometre kuzeyinde. Yalova’ya 55 kilometre uzaklıkta. Kaplıca banyoya uygun. Sudan çıkan gazlar teneffüs edilerek uygulanıyor. Bu kaplıca radyoaktifvitesi yüksek sular sınıfına giriyor.
Suyun ısısı: 76.5 derece
Özellikleri: Demir, sülfatlı, bikarbonatlı, klorürlü, kalsiyumlu, sodyumlu ve karbondioksitli bir bileşime sahip. İçme ve banyo kürleriyle yararlanılıyor. Romatizma, kalp ve kan dolaşımı, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel rahatsızlıklar, beslenme bozukluğu gibi hastalıklara olumlu etki yaptığına ve idrar söktürdüğüne inanılıyor.
NEREDE KALINIR
Erdilli Otel*** (0226) 531 44 20 www.eddilli.com
İhlas Armutlu Tatil Köyü (0-226) 531 10 00 www.ihlasarmutlu.com
GÖNEN TURİZM MERKEZİ
Balıkesir
Gönen çayı kenarında. Suyunun ısısı 78 derece. Hiper, hipotonik bir maden suyu. Sülfat, klorür, bikarbonat, sodyum içeriyor. İçme ve banyo kürleri olarak yararlanılıyor. İçme kürlerinin, karaciğer, safra yolları, böbrek fonksiyonlarına, banyo kürlerinin ise romatizma, ağrılı ve iltihaplı kadın hastalıkları, kalın bağırsakların iltihapları, damar sertliği, bazı hastalıkların ve nekahat dönemlerinde etkili olduğuna inanılıyor.
NEREDE KALINIR
Gönen Kaplıcaları A.Ş. adı altında birleşen dört otel bulunuyor. Tüm otellere aynı telefondan ulaşılıyor: (0-266) 762 18 40 www.gonenkaplıcaları.com.
Park Otel, Güneş Otel, Yeşil Otel, Derman Otel.
YALOVA KAPLICA TESİSLERİ
İstanbul, Bursa ve Kocaeli’ye yakın olan bir kaplıca. Roma ve Bizans dönemi eserlerinden olan Yalova Kaplıcaları il merkezine 12 kilometre uzaklıkta. 3600 dönümlük ormanlık arazide yer alan tesisin içinde Sultan Banyo, Valide Banyo ve Kurşunlu Banyo ve Köylü Hamamı gibi tarihi banyolar da var. Tarihi Kurşunlu Hamamı içinde sauna, açık yüzme havuzu bulunuyor.
Suyun sıcaklığı: 62 derece.
Özellikleri: Sindirim sistemi, romatizma ve metabolizma hastalıklarında etkili olduğu belirtiliyor.
NEREDE KALINIR
Tesis bünyesinde
Çamlık ve
Çınar Otel var
. (0-226) 675 74 00
www.yalova.comAFYON
Geçmişin Şifalı Frigya’sı bugünün turizm merkezi
Afyon da sıcak su ve kaynaklarıyla ünlü. Arkeolojik bulgulara göre, yüzyıllardır kullanılan su kaynakları arasında yer alan Gazlıgöl Beldesi’ndeki kaplıcanın tarihteki ilk adı ‘Şifalı Frigya.’ Yıllardır sadece Afyonlulara ve yerlerini bilen az sayıda insana şifa dağıtan yörenin kaynakları Sandıklı-Hüdai , Ömer-Gecek ve Bolvadin-Heybeli, Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda turizm merkezi ilan edildi. Bu merkezlerin yanında kurulan özel sektöre ait tesisler de bölgeye ayrı bir hareket kazandırdı. Özel sektörün getirdiği dinamizmle birlikte yeni projeler ve otellerle yatak sayısı hızla arttı.
İKBAL THERMAL OTEL ***** Kaplıca suyu sodyum bikarbonatlı, (çıkış sıcaklığı 35,5 C) ve mineralli. İki kapalı termomineral su havuzu, bir açık termomineral su havuzu, bir açık su havuzu ve 10 özel banyo var. Kaplıca suyunun banyo olarak, nörolojik hastalıkların kronik dönemlerinde, içerek ise mide bağırsak sisteminin hiperasidite ve motilite bozukluklarına iyi geldiği düşünülüyor. (0272) 252 56 00 www.ikbal.com.tr
TERMAL RESORT ORUÇOĞLU **** Sodyum bikarbonat, klorür ve florürlü suyunun doğal sıcaklığı 49 derece. Üç kapalı termomineral su havuzu, bir açık termomineral su havuzu, 26 özel banyosu var. Ayrıca 310 otel odasına da termomineral su veriliyor. (0272) 251 50 50 www.orucoglu.com.tr
GRAND ÖZER TERMAL **** Termal suyla doldurulan yüzme havuzu, termal hamamı, saunası ve iki özel banyosu var. Kaynağından 60 derece gelen suyu havuzlara 38 derecede veriliyor. (0-272) 214 33 00 www.grandozer.com
ÖMER VE GECEK TERMAL TURİZM MERKEZİ Türk Hamamı ve olimpik yüzme havuzları bulunuyor. Afyon ovasının kuzeybatısındaki merkezlerde, klorür, bikarbonat, sodyum, demir, arsenik, karbondioksitli, ayrıca metoborik asit, flüorür ve bor içeren suyun sıcaklığı 51-98 derece arasında değişiyor. Romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, sindirim, kireçlenme, karaciğer, safrakesesi, beslenme bozukluğu, sinirsel ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor.
NEREDE KALINIR
Ömer Tatil Köyü (0272) 251 50 10 www.omertekdal.com
Gecek Tesisleri (0272-251 52 75)
HÜDAİ TERMAL MERKEZİ
Suyun ısısı 70 derece. Sodyum, kalsiyum sülfat fulorür ve karbondioksit içerdiği için bikarbonatlı termal sular sınıfına giriyor. Radyoaktif özelliğe sahip. Sandıklı İlçesi’ndeki Hüdai Termal Tesisleri’nde ise belediye ve özel müteşebbisler hizmet veriyor. Tesislerde Türk hamamının yanı sıra yüzme havuzları ve spor tesisleri var. Özel çamur banyolarının da çeşitli hastalıklara iyi geldiği biliniyor.
NEREDE KALINIR
Hüdai Kaplıca İşletmesi Büyük Otel (0272) 535 73 00 www.sandikli.bel.tr
Küçük Otel (0272)535 73 20 www.sandikli.bel.tr
Apart Otel (0272) 535. 73 27, www.sandikli.bel.tr
GAZLIGÖL TERMAL MERKEZİ
Suyun ısısı 40-71 derece arasında değişiyor. Suyu kimyasal sınıflamada, bikarbonat, sodyum, hidrojen sülfür ve karbondioksitli termal su grubuna giriyor. Romatizma, kalp ve dolaşım sistemi, böbrek ve idrar yolları, karaciğer-safrakesesi, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, kemik ve kireçlenme ve cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor.
NEREDE KALINIR
Yüntaş A.Ş. Gazlıgöl Kaplıca İşletmesi (0272) 273 61 31
Başak Oteli (0272) 273 60 14
Soydan Oteli (0272)273 65 50
BOVLADİN HEYBELİ TERMAL MERKEZİ
Bizans döneminden beri kullanılan bir kaplıca. ‘Kızılkilise’ veya ‘Kızılkirse’ adıyla da biliniyor. Suyunun içinde sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi katyonlar ile klorür, sülfat, hidrokarbonat gibi anyonlar bulunuyor. Su sıcaklığı 46-52 derece arasında. Romatizma, akne, deri iltihapları, ekzama, uyuz, nezle, faranjit, kronik bronşit, anfizem ve astım vakalarına iyi geldiği söyleniyor.
NEREDE KALINIR
Belediye Heybeli Termal Tesisleri (0272) 614 12 27, www.heybelitermal.com
İZMİRDeniz ve tarihle iç içeÇEŞME ILICA VE ŞİFNE KAPLICALARI
İzmir’in Çeşme ilçesine altı kilometre uzaklıkta.
Suyun ısısı: Ilıca Kaynağı 42, Büyük İçme 19, Küçük İçme 25 derece.
Özellikleri: Hipertermal, hipertonik yapıdaki ılıca klorür, sodyum, magnezyum içeriyor. Banyo ve içme, çamur kürleri şeklinde yararlanılıyor. Romatizma, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.
NEREDE KALINIR
Clup Ilıca ***** (0232) 723 21 83
www.ilicahotel.com.tr
Pırıl Otel ***** (0-232) 712 75 74 www.pirilhotel.com
Altın Yunus ***** (0232) 723 12 50 www.altinyunus.cvom.tr
Majesty Süzer ***** (0232) 716 97 77 www.majestyresorts.com
Sheraton Çeşme ***** (0-232) 723 12 40 www.sheratoncesme.com
Hotel Delmar *** (0232) 723 43 00 www.denmarhotel.com
Naturel Termal Otel *** (0232) 723 42 95
Alabanda Otel **
(0232) 723 50 57
Sisus Hotel (0232) 724 03 30
Ilıca Marina (0-232) 723 02 00
BALÇOVA TERMALİzmir’e sekiz kilometre uzaklıkta, Balçova ilçesinde, tarihi Agememnon bölgesi içinde.
Suyun ısısı: 45-180 derece arasında değişiyor.
Özellikleri: Hipertermal, hipotonik özellikli. Klorür, bikarbonat, sodyum, kalsiyum, karbondioksit ve fluorür içeriyor. Romatizma, sindirim sistemi, metabolizma bozuklukları, karaciğer-safra kesesi, dolaşım, kalp ve sinir sistemi hastalıklarında etkili olduğu söyleniyor.
NEREDE KALINIR
Balçova Agamemnon *** (0232) 259 01/02 www.balcovatermal.com
İzmir Princess Oteli ***** (0-232) 238 51 51 www.izmirprincess.com.tr
Crown Plaza ***** (0-232) 292 13 13 www.cpizmir.com
SİVAS BALIKLI KAPLICA Doktor balıklarSivas’a 99, Kangal ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Balıklı Kaplıca’nın balıkları dünyaca ünlü. Havuzda boyları 2-10 santim arasında değişen Sazangiller’den Beni Balığı (Cyprinion Macrostamus) ve Yağlı Balık (Garra rufa) bulunuyor. Doktor balıklar olarak tanımlanan bu balıklar havuza girenlerin sivilce ve yara kabuklarını yiyerek, deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Havuza girenlerin etrafında dolaşan balıklar ciltte hastalık belirtisi olan yerlere gidiyor; suyun yumuşattığı yara kabuklarını kopararak cilt pürüzsüz hale gelinceye kadar temizliyor. Tedaviden olumlu sonuç alınabilmesi için üç hafta süresince günde üç defa havuza girmek ve iki saat suda kalmak gerekiyor.
Kaplıcaya özellikle Avrupa ülkeleri ve Uzakdoğu’dan turistler yoğun ilgi gösteriyor. (0346) 457 14 30 www.balıklı.com
İSTANBUL
Kent merkezine çok yakınTuzla Kaplıcaları Sağlık ve Turizm Tesisleri İstanbul Tuzla İçmeler’de 70 dönümlük bir alan üzerinde kurulu bir tesis. İçmeler tren istasyonunun yanında. E-5 Karayoluna 400 metre, Sabiha Gökçen Havaalanı’na ise 17 kilometre uzaklıkta. Tesis bünyesinde üç hidro masajlı termal havuz, açık yüzme havuzu ve çocuk havuzuyla hidro masajlı küvetler var. Ayrıca check-up, kür merkezi, akupunktur, tıbbi masaj yapılıyor. Kaplıcalarda eğitim almış sağlık ekibi görev yapıyor. Ayrıca kapalı ve açık kaynak su havuzlarıyla da hizmet veriliyor.
NEREDE KALINIR
Kaplıca Otel: 45 odalı, 110 yataklı. Sekiz apart villası var. (0-216) 395 53 86 e-posta: info@tuzlakaplicalari.com
Seçeneğiniz bolKÜTAHYAYONCALI KAPLICALARI
Kütahya’ya 16 kilometre uzaklıkta. İçinde SSK Yoncalı Hidroterapi ve Fizik Tedavi Hastanesi, 130 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Tesisin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde termal yüzme havuz, sauna, Türk hamamı, jakuzi, jimnastik salonu, modern cihazlı fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Yeraltı kaynağından 42 derece sıcaklıkla çıkan termal su, bikarbonat, kalsiyum ve magnezyum iyonları içeriyor ve romatizmal hastalıklar, Behçet hastalığı, gut gibi cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor. Çamur ve bitki banyosu ve selülüt tedavisi de var. (0-274) 249 42 12 www.tutavtermal.com
SİMAV EYNAL KAPLICALARI
Kütahya’nın Simav ilçesindeki Eynal Kaplıcası’ndaki sıcak su kaynaklarından elde edilen jeotermal enerjiyle termal otellerin yanısıra şehirdeki ev ve işyerleriyle seraların ısıtması da yapılıyor. Suyun cilde, romatizmal hastalıklara iyi geldiği, kireçlenmelerde, kas zayıflığında, felçlerde ve ameliyat sonrası egzersizlerde yararlı olduğu söyleniyor.
(0274) 547 20 01 www.simav-bldb.gov.tr
GEDİZ ILICASU KAPLICALARI
Gediz’e 15 kilometre uzaklıktaki Hamamsu deresinin iki yanında ve dere içinde yaklaşık 10 yerden kaynayan sulardan oluşan bir merkez. Sular çıktığı yeri sarıya boyuyor. Sularının sıcaklığı 60-80 derece arasında. Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Termal Turizm Merkezi’ ilan edildi. Kaplıca suyunun, karaciğer ve safra yolu rahatsızlıkları, romatizma, mide, bağırsak ve deri hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor. (0274)431 52 00 www.gediz-bld.gov.tr
YEŞİL VE KAYNARCA KAPLICALARI
Kütahya’ya 100 kilometre uzaklıktaki Emet’te bulunan Yeşil Kaplıcalar’ın suyu 40-50 derece arasında. Sülfat, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum içeren suyun mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşları, kadın hastalıkları ve ağrılı hastalıklara iyi geldiği söyleniyor. Tesiste yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, açık havuz, hamam, sauna ve banyolar var. (0274) 461 35 67
Hierapolis’ten mirasPAMUKKALE / DENİZLİKARAHAYIT TERMAL TURİZM MERKEZİ
Denizli’ye 20 kilometre uzaklıkta, tarihi Hierapolis harabelerinin yanında. Hierapolis anti kenti dünyanın en eski termal kentlerinden biri olarak biliniyor.
Suyun ısısı: 33-35,5 derece
Özellikleri: Hipotonik bir maden suyu. Bikarbonat, sülfat, kalsiyum, karbondioksit içeriyor. İçme kürlerinin, sindirim sistemi, mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları fonksiyon bozuklukları, safra kesesi taşları, safra yollarının kronik iltihapları, şişmanlık, diabet, gut hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Banyo kürlerinin ise dolaşım sistemine ait hastalıklar, kalp, beyin ve etraf atar damarlardaki sendromlara, damar sertliği, tansiyon değişimi, bronşit, astım vakaları, romatizmal sendromlara karşı etkili olduğu düşünülüyor.
NEREDE KALINIR
Laruj Polat Otel ***** (0258) 271 41 10 www.polatthermalhotel.com
Hierapolis Hotel (0258)271 41 01 www.hierapolis.com
Colossea Hotel Thermal **** (0-258) 271 41 56 www.colossea.com
Pamukkale Richmond Hotel **** (0-258) 271 42 94 www.richmondhotel.com
Pam Hotel *** (0258) 271 41 29 www.pamhotel.com
Lycos River Hotel *** (0258) 271 43 41 www.lycosriver.com
Pamuksu Otel *** (0258) 272 28 18 www.pamuksuhotel.com
Herakles Termal Otel (0258) 271 44 25 www.heraklesthermal.com
Topaloğlu Termal (0-258) 271 42 47 www.topalogluthermalhotel.com
Koçak Otel (0-258) 272 24 92 www.otelkocak.com