Uyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuEl Nino döneminin sona ermesinin ardından eylül ayıyla birlikte La Nina hava olayının etkili olduğu döneme girildi. Bu durum, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok bölgede yağış rejiminde değişiklikler gözlemlenmesine neden oldu. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile bu yıl La Nina’nın getireceği hava koşullarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının düşüp düşmeyeceğini ve ekim ayında sonbaharın tam olarak hissedilip hissedilmeyeceğini konuştuk.
#Hava DurumuABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#Sağlıkİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Uluslararası Su Birliği (IWA) kurul üyeliğine seçildi. Su ile ilgili küresel düzeyde çalışmalar yapan IWA’da aktif görev alacak Rektör Prof. Dr. Koyuncu, dünyadaki su sorunlarına karşı çalışmalara katkı sağlayacak ve su yönetimi üzerine uluslararası alanda ülkemizi temsil edecek. Rektör Koyuncu yeni görevinin ilk gününde dünyanın ve Türkiye’nin kuraklık riskini Hürriyet’e değerlendirdi.
#Prof. Dr. İsmail Koyuncuİklim değişikliği birçok ülkede olduğu gibi sanayi ülkesi Almanya’da da etkisini gösteriyor. Son yıllarda ortalamanın altında yağmur yağması nedeniyle birçok şehirde susuzluk tehlikesi baş gösterdi. Bu şehirler arasında başkent Berlin de yer alıyor.
#ALMANYAKalabalık şehirlerde yaşıyor ama doğanın en saf haliyle ürettiği besinlere ulaşmak istiyoruz. Dünya nüfusu arttıkça besine olan ihtiyaç da artıyor ve bu da kimyasal tarımı artırıyor. Oysa kimyasal tarım toprağı öldürüyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünlere ihtiyaç var. Uzun yıllardır organik tarım konusunda çalışmalar yürüten HiPP markasının üçüncü kuşak varislerinden Stefan Hipp “Bir ürünün organik olması için toprağın organik olması gerekir. Bu konuda bilinçlenmek için çocuklarınıza toprağı tanıtın, birlikte ürün yetiştirin” diyor.
#Elif Ebru Batı Wibrew11 ili vuran depremlerin ardından Hatay, İskenderun'da deniz ve yeraltı suları taşmış, yoları göle çevirmişti. Son günlerde etkili olan soğuk havanın etkisiyle de şiddetli lodos, denizde dev dalgalar oluşturdu. Denizin taşmasıyla kara ve deniz birleşti. Taşkın anında sahil şeridinde bulunan bir araç ise dakikalarca kurtarılmayı bekledi. O anları CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk ve Doğukan Yıldırım ekranlara getirdi.
#Hatay11 ili vuran depremlerin ardından Hatay, İskenderun'da deniz ve yeraltı suları taşmış, yoları göle çevirmişti. Son günlerde etkili olan soğuk havanın etkisiyle de şiddetli lodos, denizde dev dalgalar oluşturdu. Denizin taşmasıyla kara ve deniz birleşti. Taşkın anında sahil şeridinde bulunan bir araç ise dakikalarca kurtarılmayı bekledi. O anları CNN TÜRK ekibinden Fulya Öztürk ve Doğukan Yıldırım ekranlara getirdi.
#İskenderunTarım ve Orman Bakanlığı, turizm sektöründe su tüketiminin azaltılmasına yönelik yeni bir rehber hazırladı. Turizmde yoğun sezon başlamadan alınacak önlemlerin sıralandığı rehberde oteller için havluların tek kullanımlık olmaktan çıkarılması ve israfa neden olan tesisatın değiştirilmesi konularında uyarılar yer aldı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTürkiye’nin kuraklık kıskacına girdiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre bugünlerde farkında olmadığımız tehlikenin faturası temmuzda ödenecek. “Temmuzda eyvah diyeceğiz” diyen Türkeş, yetkili kurumların kuraklıkla ilgili daha net adımlar atması gerektiğini belirtti. Türkeş, kuraklıkla ilgili atılmayan her adımın ileride daha yüksek maliyet olarak geri döneceğini söyledi.
#Boğaziçi ÜniversitesiDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremYerle bir olan yepyeni binalar, binaları inşa ederken ne gibi hatalar yapıldığı sorusunu gündeme getirdi. Aynı sitede beş bloktan sadece ikisinin yıkılması, binalara sonradan yapılan müdahaleler, yani kesilen kolonlar, yıkılan duvarlar nedeniyle yaşanabiliyor. Sonradan müdahale olmayan binalardaysa yıkılmanın sebebi zeminin kısa mesafelerde değişmesi, zemin etüdünün doğru yapılmaması, betonun aşırı sıcaklarda ya da sıfırın altındaki derecelerde dökülmesi, gerekli hazırlıkların yapılmaması olabiliyor.
#Kahramanmaraş“BARAJLARDA su azaldı, kuraklık kapımızda” gibi haberlerden ürkerim. Su kesintileri, kullanım kısıtlamaları düşer aklıma. Bu haberler artınca Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın görüşlerini yinelemekte yarar var:
#1Bakmayın siz bazı internet sitelerinin ‘kapıda’ manşetlerine, meteoroloji ile alakası olmayan sosyal medya hesaplarının gün, saat vermesine... Yeni yıl filmlerindeki gibi İstanbul’da karlı bir yılbaşı gecesi hayali kuranlara kötü bir haberim var. Beklenen yoğun kar yağışı bir müddet daha Türkiye’yi esiri altına alamayacak. Balkanlardan gelen soğuk hava inatla Türkiye’ye uğramamakta kararlı. Bu durum artan doğalgaz fiyatlarını düşününce müjdeli bir haber gibi görülebilir ancak İstanbul barajlarındaki su seviyesi yüzde 33.83. Kar yağmalı ki yeraltı suları beslensin, barajlar dolsun, çiftçinin yüzü gülsün. Peki ama ne zaman?
#Hava DurumuTarım ve Orman Bakanlığı, yeraltı sularının miktar kalitesinin belirlenmesi için harekete geçti. İyi durumda olan yeraltı sularının mevcut durumunun korunması, kötü durumda olan yeraltı sularının iyi duruma getirilmesi için ilave tedbirleri içeren program hazırlandı. Bakanlık ayrıca, yeraltı suyunun suni olarak beslenmesi, insan kaynaklı kirlenmelerin engellenmesi gibi tedbirleri de hayata geçirme kararı aldı.
#Yeraltı SuyuYeraltı suları için bu kış her ne kadar 'bereketli' geçse de Türkiye 'kuraklığın' bir önceki evresi olan 'su stresi yaşayan' ülkelerin başında geliyor. Tarımsal sulama başta olmak üzere birçok alanda su tasarrufu için radikal adımlar atılıyor. Ancak dünyanın hâlâ çok gerisindeyiz. Birçok kurum ve kuruluş da su tasarrufu için çeşitli yöntemlerin üzerinde çalışıyor. İşte Hürriyet.com.tr'nin İstanbul'daki pilot parkta yerinde incelediği 'yeni tip sulama sistemi'nin detayları...
#KuraklıkKastamonu'da Deniz ve göl ziyaretleri sıklıkla yapılmaktadır. Özellikle Karadeniz turlarında mutlaka gezilmesi gereken arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Kastamonu'da deniz ve göllerin neler olduklarını öğrenebilir ve buna göre turistik ziyaretlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kastamonu'da deniz ve göl var mı? Kastamonu yakınındaki denizler ve göller nelerdir detayları ile derledik.