Yeni virüs mü çıktı? Çin'de gündeme gelen yeni virüs haberleri Dünya çapında endişe yaratmaya başladı. Domuzlarda görülen H1N1 virüsünün G4 EA versiyonu olduğu ifade edilen yeni virüs, gerekli önlemler alınmadığı takdirde yeni bir pandemi durumunu ortaya çıkarabileceği ile gündemde yer alıyor. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu virüsün insandan insana geçtiği bilgisi henüz yok. Ama mutasyonla insandan insana geçebilir." dedi. Peki, yeni virüs olarak duyurulan G4 EA H1N1 nedir? İşte, Koronavirüs'e göre daha ciddi bir etkiye sahip olan yeni virüs G4 EA H1N1 hakkında detaylı bilgiler<br><br>
#Yeni VirüsÇin'de ortaya çıkan yeni virüs, dünya genelinde korkuya neden oldu. Son olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona virüsü dolayısıyla dünya genelinde meydana gelen ölümler, ülkelerde karantina uygulamalarının devreye alınmasına neden olmuştu. Çin'in Yunnan kentinde ortaya çıkan Hanta adındaki yeni virüs nedeniyle ölüm yaşanması, bölgede paniğe neden oldu. Peki, Çin'de ortaya çıkan ve Hanta Virüsü olarak anılan yeni virüsün belirtileri nelerdir? İşte, yeni virüs hakkında detaylı bilgiler
#Yeni VirüsOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris Varyantı ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Toplu aşılamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz. Biz gerekli olduğunda gerekeni yaptık. Kapanma gibi toplu tedbirler artık söz konusu değil" dedi. Ayrıca Bakan Koca, basamaklandırma sistemiyle ilgili de önemli bilgiler verdi.
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris Varyantı ile ilgili yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Toplu aşılamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz. Biz gerekli olduğunda gerekeni yaptık. Kapanma gibi toplu tedbirler artık söz konusu değil" dedi. Ayrıca Bakan Koca, Gri Kod uygulamasında sona yaklaşıldığını söyledi.
#Bakan Koca18 yaşındaki Avusturyalı genç kızın alnında çıkan küçük bir yara giderek büyüdü ve genç kızı yemek yiyemez hale getirdi. Gittiği hastanede acilen yatılı bakım servisine alınan Taneesha, alnında çıkan yaranın arkasında HSV virüsü olduğunu öğrendi.
#Herpes Simplex VirüsüBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ASosyal medya “Pfizer yöneticisinden itiraf” videosu ile çalkalanıyor. O videoda Avrupa Parlamentosu üyesi Rob Roos’un ‘Aşı piyasaya sürülmeden önce bulaşmayı durdurup durdurmadığı test edildi mi?’ sorusuna ilaç firmasının yöneticisi Janine Small, aşının kullanıma sunulmadan bu konuda test edilmediği, bulaşmayı önleyip önlemediğini bilmedikleri cevabını veriyor ve bunu da ‘Bilim hızında ilerlemek ve bu açıdan, her şeyi risk altında yapmak zorundaydık’ diyerek açıklıyor. Ancak hatırlarsınız ki o ilk dönem aşılar bulaşmayı engellediği söylemi ile de tavsiye ediliyordu. Bilim dünyası bu soru-cevap ardından ikiye bölündü. Gelin, madalyonun iki yüzüne de bakalım.
#PfizerAvustralya'yı kasıp kavuran grip salgınının bu sene diğer ülkeleri de vurması bekleniyor. İngiltere mevsimsel gribin koronavirüs ile birleşerek büyük bir fırtınaya neden olabileceğini belirtirken, uzmanlar 20 bin kişinin hayatının tehlikede olduğu konusunda uyarıda bulundu. Peki 'İkiz salgın' olarak isimlendirilen bu durumdan nasıl korunabiliriz? İşte dikkat çeken detaylar...
#Gripİnsanlığın geri kalanı ile aynı kaderi yaşamak istemiyorlar! Teknoloji milyarderleri, yaptıkları toplantılarda hayatta kalma stratejilerini birbirleriyle paylaşıyor. İlk başta bir bilim kurgu filminin senaryo toplantısını andıran bu buluşmalarda; çevresel felaketler, toplumsal ayaklanmalar, salgın hastalıklar ve nükleer felaketin ardından olası kurtuluş senaryoları uzun uzadıya masaya yatırılıyor. İşte Silikon Vadisi zenginlerinin 'kıyamet' planları...
#Teknoloji PatronlarıKraliçe 2. Elizabeth, 70 yılı aşkın süre boyunca tahtta kalarak kırılması neredeyse imkânsız bir rekora imza attı. Bu sürede modern çağın birçok önemli gelişmesine tanıklık eden Kraliçe'nin hayatında ve iktidarında bazı yılların önemi diğerlerine kıyasla çok daha fazlaydı. İşte Kraliçe'nin iktidarına damga vuran 6 önemli sene...
#Kraliçe 2. ElizabethBioNTech ve Pfizer, Omicron'un BA.4 ve BA.5 varyantlarına uyarlanan Covid-19 aşısının klinik denemesine başlıyor. Aşının Omicron'un diğer tüm alt varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkardığı açıklandı. Peki yeni aşı nasıl bir farklılık yaratabilir? Şu ana kadar yapılan çalışmalardan nasıl sonuçlar elde edildi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsHer gün yeni bir sosyal medya platformu karşımıza çıkıyor. Platformlar genç kullanıcıları çekebilmek için kıran kırana bir savaş veriyor. Bu savaşta her yol mübah kabul edilse de fiyaskoyla sonuçlanan hamleler de yok değil. Geçtiğimiz hafta bütün dünya böyle bir fiyaskoya şahit oldu. Peki neden? Ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#InstagramTüm dünyada Omicron’un yeni alt türleri BA.4 ve BA.5 kaynaklı vaka artışları yaşanıyor. Antikorlara karşı daha dirençli ve akciğerleri hedef aldıklarından şüphelenilen iki varyanta şimdi ise BA.2.75 de eklendi. Peki neden bir anda alt varyantlar baskın hale geldi? Kış aylarında küresel pik yaşanabilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. Alper Şener hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDünya koronavirüs salgını kâbusundan daha yeni uyanmaya başlamışken İngiltere’de ortaya çıkan çocuk felci salgını korku yarattı. Ülkede neredeyse 40 yıldır görülmeyen hastalık birden ortaya çıkınca gözler aşılama kampanyalarına çevrildi…
#Çocuk FelciBirleşik Krallık'ta 2018 ve 2021 yılları arasında belirlenen 7 Maymun Çiçeği vakasının analizini yapan uzmanlar çarpıcı sonuçlara ulaştı.40'lı yaşlarında bir adamın 76 gün sonra yapılan testte pozitif sonuç vermesi hastalığın iyileşme süreci ile ilgili endişeleri artırdı.
#Maymun ÇiçeğiDünya henüz koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmamışken 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), yeni bir pandemi endişesine neden oldu. Prof. Dr. İsmail Balık ile Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yeni virüsle ilgili en merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı...
#Maymun ÇiçeğiKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıKimilerinin ailesinde koronaya yakalanan herkes hayatını kaybediyor, kiminin aylardır korona testi pozitif çıkıyor, kimileri de aşılanmasına ve kendisini korumasına rağmen defalarca Covid'e yakalanıyor. Altta yatan kronik bir hastalıkları olmamasına rağmen hangi faktörler onları koronavirüse karşı bu kadar savunmasız bırakıyor? Genetik testler bunun cevabını verebilir mi? Uzmanlara sorduk...
#Covid 19Koronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) flaş bir açıklama geldi. İngiltere'de görülen yeni koronavirüs varyatı XE'nin bulaşıcılığı ile ilgili beklenen açıklama geldi.
#Koronavirüs12 yıldır şarkılarıyla hayatımızda. 20 yılı aşkın süredir sahnelerde. Konserleri hep dolup taşıyor. Onu izleyen öyle çok eğleniyor ki; bir sonraki konserine de kayıtsız kalamıyor. Yeni şarkısı ‘Bal Badem’i çıkaran Berkay’la buluşuyoruz, “Artık barlarda çıkmayacağım” diye anlatıyor. Ardından sahne sırlarına, ailesine ve hayat hikâyesine geçiyoruz: “Sokakta gazete sattım, tezgâhtarlık, anketörlük yaptım; hep kendi paramı kazandım. Öyle kolay olmadı hiçbir şey.”
#Berkay“Koronavirüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık görünüyor gibi… Hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar kalkarken, maske kullanımı da gevşetildi. Peki bahar ve yaz aylarında bizi neler bekliyor? 'Artık pandemi bitiyor' diyebilir miyiz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#Koronavirüs