Yenal Bilgici haberleri sayfasında Yenal Bilgici hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 73 Yenal Bilgici haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gazeteci-yazar Yenal Bilgici, ‘Yeni Dünya Yeni Kurallar’ adlı yeni kitabıyla okuru, yazarımız Vedat Milor’un masasına davet ediyor. Ama bu kez konuşulanlar sadece yemek üzerine değil. Milor nehir söyleşi boyunca değişen dünyayla ilgili fikirlerini, yaşam zevkine ulaşmanın yollarını paylaşıyor. Ve bunu bir yol gösterici gibi değil, yaşamı ve etrafını anlamaya çalışan sosyal bilimci kimliğiyle yapıyor.
#Vedat MilorErcan Kesal’ın ‘Cebimdeki Ekmek Kırıntıları’ kitabı, Yenal Bilgici’nin isabetli soruları eşliğinde, Kesal’ın hayata bitmeyen merakının birleşiminden doğan, kulak kesilmek isteyeceğiniz bir sohbet... Ercan Kesal’ın edebiyatla, sinemayla, kelimelerle, insanlarla, hikâyelerle kurduğu bağı okumak hepimize iyi gelecek.
#Cebimdeki Ekmek KırıntılarıYenal Bilgici ile İlber Ortaylı’nın ufuk açıcı sohbetleri, 2019’da yayımlanan ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’dan tam üç yıl sonra, ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’la devam ediyor. Yalnız kalmanın anlamına, kıymetli bir araya gelişlere, yürümeye, etrafa dikkatle bakmaya, merak etmeye hak ettiği değeri vermeye bir övgü bu sohbet.
#İlber OrtaylıGazeteci Yenal Bilgici’nin elinden çıkan yoğun bir araştırmanın ürünü olan ‘Memlekette Tuhaf Zamanlar’, ‘hakikat sonrası’ kavramının ve bu kavramın damgasını vurduğu dönemin Türkiye’deki tezahürüne odaklanıyor. Türkiye’de hakikat sonrası dönem üzerine konuşmak, düşünmek isteyenler için gerçek anlamıyla tam teşekküllü bir rehber.
#Memlekette Tuhaf ZamanlarDünyanın en çok okunan yazarlarından Dan Brown’ın ‘Cehennem’i bu hafta vizyonda. Tom Hanks’in canlandırdığı sanat tarihçisi Robert Langdon, yine katman katman yayılan gizemleri çözüyor. Kitaba sadık kalan filmin önemli sahneleri İstanbul’da. Dan Brown’ı İstanbul’da gezdiren sonra da bir karakter olarak ‘Cehennem’e sızan deneyimli turist rehberi Serhan Güngör’le şehrin en maceralı rotasını yürüdük.
#SeyahatGenç bir kadın, hiç tanımadığı bir erkeğin evinde hayatını kaybeder ve ortalık karışır... Berlin-İstanbul arasında mekik dokuyan Türk yönetmen Aslı Özge’nin ‘Ansızın’ı, Almanya’yı sallıyor. “Bu filmle Almanya’da yeni bir sinema başlıyor” diyen de var; onu yeni Fatih Akın olarak gören de. Özge’yle bu hafta Türkiye’de vizyona giren filmini konuştuk.
#Aslı ÖzgeAmerikan edebiyatının yeni gözde yazarı neden bir süre İstanbul’da yaşadı? Cevap ararken karşımda sıradışı bir profil buldum. Elliot Ackerman, Felluce’de günlerce savaştı, Afganistan’da özel operasyonlara katıldı. Ama madalyalarla ödüllendirildiği mesleğinden vazgeçip yazarlığa başladı. Sonrası Türkiye... Beyoğlu’nda Soho House’da eğlenerek, Kilis’te mülteci akınını gözleyerek geçen günler... Ve övgüye boğulan bir ilk roman, ‘Bedel’... Ackerman ile Türkiye’deki mesaisini de konuştuk, Hemingway’e benzetilmesini de...
#Yenal BilgiciAvrupa sinemasının yeni bir Türk yıldızı var. Paris’te yaşayan Deniz Gamze Ergüven’in, Fransızların bayıldığı, ödül makinesi filmi Mustang ülkenin Oscar adayı. Ergüven’le Karadeniz’de geçen bir hikâyeyi Fransa üzerinden Oscar’a taşıyan macerasını konuştuk
#Oscar“Öldü” demek zor. Yaşadı Fikret Otyam. Denizin, dağın, ormanın, insanın bir olduğu noktada yaşamı ciddiye alarak yaşadı. Yaşattı da. Türkiye’nin en uzak köşelerinde, kuytularında akıp giden yaralı, çileli, çelebi yaşamları memleketin geri kalanına bağladı.
#Fikret OtyamGazeteci-yazar Yenal Bilgici, ‘Yeni Dünya Yeni Kurallar’ adlı yeni kitabıyla okuru, yazarımız Vedat Milor’un masasına davet ediyor. Ama bu kez konuşulanlar sadece yemek üzerine değil. Milor nehir söyleşi boyunca değişen dünyayla ilgili fikirlerini, yaşam zevkine ulaşmanın yollarını paylaşıyor. Ve bunu bir yol gösterici gibi değil, yaşamı ve etrafını anlamaya çalışan sosyal bilimci kimliğiyle yapıyor.
#Vedat Milor‘İlgi Alanı’ hemen yanı başlarındaki Auschwitz Toplama Kampı’nda onca insanın canına kıyılırken hiçbir şey yokmuşçasını hayatlarını neşe içinde sürdüren kampın komutanı Rudolf Höss’le eşi Hedwig’i odağına alıyor ve kötülüğün sıradanlaşmasını anlatıyor. Jonathan Glazer imzalı yapım En İyi Film, En İyi Yönetmen, Yabancı Dilde En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Ses dallarında Oscar’a aday.
#İlgi AlanıHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, Orhan Pamuk'un 'Uzak Dağlar ve Hatıralar'ı kurgu dışı kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2022’nin kurgu dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#2022 En İyi KitaplarErcan Kesal’ın ‘Cebimdeki Ekmek Kırıntıları’ kitabı, Yenal Bilgici’nin isabetli soruları eşliğinde, Kesal’ın hayata bitmeyen merakının birleşiminden doğan, kulak kesilmek isteyeceğiniz bir sohbet... Ercan Kesal’ın edebiyatla, sinemayla, kelimelerle, insanlarla, hikâyelerle kurduğu bağı okumak hepimize iyi gelecek.
#Cebimdeki Ekmek KırıntılarıYenal Bilgici ile İlber Ortaylı’nın ufuk açıcı sohbetleri, 2019’da yayımlanan ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır?’dan tam üç yıl sonra, ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’la devam ediyor. Yalnız kalmanın anlamına, kıymetli bir araya gelişlere, yürümeye, etrafa dikkatle bakmaya, merak etmeye hak ettiği değeri vermeye bir övgü bu sohbet.
#İlber OrtaylıPotansiyelimizi değerlendirebilmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız? İnsan hedefini nasıl belirler? Merakımızı nasıl keşfeder ve geliştiririz? En zor zamanlarda direnme gücünü nerede buluruz? Gazeteci Yenal Bilgici sordu; Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı yanıtladı. Ortaya çıkan ‘İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?’ isimli kitabı Ortaylı’yla konuştuk: “Kendin de mutlu olacaksın, etrafındakileri de mutlu edeceksin. Mızmız bir keçi olmaktan çıkmak lazım.”
#İlber OrtaylıGazeteci Yenal Bilgici’nin elinden çıkan yoğun bir araştırmanın ürünü olan ‘Memlekette Tuhaf Zamanlar’, ‘hakikat sonrası’ kavramının ve bu kavramın damgasını vurduğu dönemin Türkiye’deki tezahürüne odaklanıyor. Türkiye’de hakikat sonrası dönem üzerine konuşmak, düşünmek isteyenler için gerçek anlamıyla tam teşekküllü bir rehber.
#Memlekette Tuhaf ZamanlarKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapÜlkemizin en ünlü gastronomi yazarı Vedat Milor hem bir ekonomist hem de bir sosyolog. Yeni yayımlanan ‘Hesap Lütfen!’ adlı kitapta da okur olarak Milor’un sosyolog yönünden epey yararlanıyoruz. Gazeteci Nurhak Kaya’nın nehir söyleşi olarak hazırladığı kitapta çok yönlü bir aydının hayata, topluma ve birey olmaya dair görüşlerini kendi yaşam tecrübeleri eşliğinde okuyoruz… Sayfaları adeta yutarken “Evet yaaa, ne kadar doğru” hissiyatıyla küçük aydınlanmalar yaşıyoruz… Hürriyet Ekler’in yazarı Milor’la kitap kadar samimi bir söyleşi yaptık.
#GazetehaberleriPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapKüresel vaka sayısı 7 milyona koşuyor. Yaklaşık 400 bin insan hayatını kaybetti. Ancak bazı ülkelerdeki rakamların inişe geçmesi normalleşme adımlarının atılmasını sağladı. Paris’te sokaklar tıklım tıkış! Rotterdam’daki parklar kalabalık akın edince kapatıldı. İngiltere’de gençler sosyal hayata COVID-19 sanki hiç yaşanmamış gibi atıldı.
#GazetehaberleriBu sezon Şampiyonlar Ligi’nde bir tarih yazılıyor. Ajax, önce Real Madrid’i, sonra da Juventus’u eleyerek muhteşem bir başarıya imza attı ve yarı finale kaldı. Peki bu başarının ardında ne var? ‘Toplu Hücüm Toplu Defans’a dayalı ünlü ‘Ajax modeli’ tekrar ayağa mı kalkıyor? Bu model nerede başlar, neye benzer? Kulübün en önemli yeri neden ‘Gelecek’ ismini taşıyor? Amsterdam’da yaşayan arkadaşımız Yenal Bilgici, olay yerinden (!) bildiriyor.
#AjaxHürriyet Kitap Sanat, Instagram hesabı üzerinden #pazartesikitabı etiketi altında her hafta pazartesi günü üç şanslı kişiye kitap hediye ediyor. Bu hafta sorulan soruya doğru yanıt veren üç kişi İlber Ortaylı imzalı 'Bir Ömür Nasıl Yaşanır?' kitabını kazanacak.
##PazartesikitabıRadyonun, günlük yaşamın önemli bir parçası olduğu yılları geride bırakalı çok oldu. Bilgi, haber ve eğlence uzun süredir farklı kaynaklardan akıyor, arabada değilsek radyo aklımıza pek gelmiyor. Ancak radyo programlarının önemi hiç bitmedi. Üstelik artık istediğimiz yerde ve zamanda dinleme konforuna da sahibiz. Farklı alanlardan sıkı podcast (internet aracılığıyla erişilebilen, genelde ses formatındaki kayıtlar) takipçilerine sorduk, en iyi platformları ve programları derledik.
#PodcastEn son kimden, ne tavsiye aldınız? Hayatınızın istikametiyle, kişisel gelişiminizle ilgili birilerinin fikrini sorar mısınız? Herkesin bir şeyler önermesi, her kafadan bir ses çıkması yıldırdı mı yoksa sizi? Bu dertlere derman olacak bir kitap çıktı bu hafta. Gazeteci arkadaşımız Yenal Bilgici, Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. İlber Ortaylı’yla meslek seçiminden seyahat tercihine, neleri okumak gerektiğinden hangi yaşı, nasıl tecrübe edeceğimize, hayatta doğru seçimler yapmanın yollarını konuştu. Ortaya, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ çıktı. Ortaylı ve Bilgici’yle bir araya geldik.
#İlber Ortaylı2018’iniz nasıl geçti bilinmez; herkesinki farklı farklı... Ama eğer edebiyattan, sinemadan, müzikten, bilimden, yeme-içmeden keyif alan biriyseniz, sizi muhteşem bir 2019 bekliyor. Türkler’in komedi filmleri, yabancıların bilimkurguları; yeni albümler, düetler, konserler; insanı ekrana kilitleyecek diziler; ufkumuzu açacak bilimsel denemeler; ağzımızın tadını yerine getirecek gurme trendler... Noel Baba’yı kıstırdık; yeni yıl torbasında neler varmış önden göz attık.
#Noel Baba“Maçlar sıkıcı, favoriler kazanamıyor, öne çıkan bir takım yok vs. vs.” Evet, sahada birtakım problemler olabilir ama her Dünya Kupası, kocaman bir şenliktir ve turnuva boyunca hem zihinler hem de kadrajlara unutulmaz anlar biriktirir... ‘Rusya 2018’de de aynı kader tekrarlanıyor; ilginç, çekici, kayıtsız kalınmayacak onca görüntü hikâyeleriyle birlikte tarihteki yerini alıyor. Bu toplamdan birkaçını sayfalarımıza taşıyalım ve gününüzü şenlendirelim dedik...
#DÜNYA KUPASI