BigChefs hisseleri için 3 Mayıs’ta 22.50 TL’den başlayan talep toplama bugün ve yarın devam edecek. Halka arz sonrası BigChefs sermayesinin yüzde 31.78’i Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmeye başlayacak. Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli ve BigChefs CEO’SU Altan Kosova süreçle ilgili bilgiler verdi, yeni dönemi anlattı.
#BigchefsBağımsız araştırma şirketi Deloitte tarafından hazırlanan ve yeme içme sektörünün en büyük bölümünü oluşturan full servis restoranların incelendiği Türkiye Yemek Hizmeti Pazarı Raporu’nun sonuçları açıklandı. Raporda, Türkiye yemek hizmeti pazarının büyüklüğü ve gelecek beklentileri ile birlikte referans ülke harcamaları, müşteri segmentleri ve hizmet türleri faktörleri incelenerek değerlendirmeye alındı.
#Türkiye Yemek Hizmeti Pazar RaporuBu hafta günde binlerce kişiye yemek hazırlayan dev mutfaklarda çalışarak aşçılık mesleğini deneyimledim. Burada her şey ya çok büyük ya da sayısı çok fazla. Birisi “Yemeğe biber doğra” dediği zaman önünüze 60 kg biber geliyor. Yemekler boyum kadar kazanlarda pişiyor. İşin yükü de çilesi de ağır. Çalışanların en büyük şikâyeti sosyal hayatlarının olmaması. Herkes izindeyken, tatildeyken onlar sıcak mutfaklarda bazen 15 saat çalışıyor. Bulaşıkçılıktan en tepeye çıkmanın mümkün olduğu bu meslekte maaşlar 4 bin 500 ile 8 bin lira arasında değişiyor.
#GazetehaberleriPortekiz’in başkenti olan Lizbon tarihi, yemekleri, eğlence yerleri ve kültürü ile kendine hayran bırakıyor. Tarih boyunca birçok kültürle etkileşime geçmiş olan Lizbon, edindiği zengin birikimi günümüze kadar korumayı başarmış. Bu nedenle Lizbon her yıl eğlence ve kültürel amaçlı seyahatlerden hoşlanan milyonlarca gezginin akınına uğruyor. İşte size Lizbon gezi rehberi…
#LizbonGülümsemek ve uyumlu olmak Tayland halkı için çok önemli. Duyguların kontrolünü kaybetmek, burada bencil bir davranış anlamına geliyor; bu yüzden herkesin yüzünde size her zaman kendinizi iyi hissettiren “usta bir gülümseme” var. Bugüne kadar gördüğüm en güzel çiçek çelenkleri Tayland’daydı. Renk ve rayihalarına göre ayırıp, öyle kompozisyonlar yaratmışlar ki hayran kaldım. İşte dünyanın en rahat seyahat edilen ülkesi Tayland’dan izlenimlerim...
#Taylandİspanya’nın gittiğim her bölgesi beni ayrı etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde bu kez yolum Endülüs bölgesinin başkenti ve en büyük şehri olan Sevilla’ya düştü. Mayıs ayında gittiğim Granada’ya bayılmıştım. Sevilla’da ise resmen büyülendim. Şehrin Arap esintili mimarisi, tarihi, sıcak insanları ve mutfağı beni kendine hayran bıraktı. İşte size Sevilla lezzet rehberi…
#SevillaKomisyon ücretleri ve uzun ödeme süreleri nedeniyle restoranların ‘boykota’ hazırlandığı yemek kartları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da harekete geçti. İşletmeciler ve yemek kartı şirketlerini dinleyen bakanlığın, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili çalışma yapması bekleniyor.
#Tüm Restoranlar Lokantalar Ve Tedarikçiler DerneğiRestoran sahipleri, Türkiye’de 3.5 milyona yakın çalışanın kullandığı yemek kartlarını (ticket) boykota hazırlanıyor. Yüksek komisyon ücretlerinden yakınan işletmeciler, “Türkiye bu zor günlerden geçerken yemek kartları bir de 15 günlük ödeme sürelerini 30 bazıları 60 güne çıkardılar” dedi.
#TicketSingapur denilince aklınıza ne gelir? Sıcak iklim, her daim nemli havası, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olduğu ve en ilginç yasakların uygulandığı bir ülke... Peki Singapur’un mutfağı nasıl? Gittim, gördüm ve tattım... Anladım ki, burası yemek konusunda tam bir cennet...
#SingapurHer yıl 250 restoranda 100 milyon liraya yakın ciro elde ettiklerini açıklayan Simit Sarayı’nın kurucusu Haluk Okutur, “Ekonomik krizle boğuşan Avrupa yeni yatırımlarda hedef pazar oldu. Özellikle Yunanistan ve İspanya’da yıl sonuna kadar 6 restoran açmayı planlıyoruz” dedi.
Limon suyu, sarımsak ve zeytinyağıyla birkaç saat marine ettiğim çipuraları karnabaharlı bir kaşık salatasıyla servis ettim: Karnabaharları birkaç dakika zerdeçallı suda haşlayıp robota atıyor, diğer malzemeyle karıştırıp ferahlatıcı bir salataya dönüştürüyorsunuz
Hürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluSeyahat etmek ruhumuza, zihnimize ve bedenimize çok iyi geliyor, bunu artık hepimiz biliyoruz. Ama sarı yazda Güney’e inip o mis gibi deniz kokusunu içimize çekmek daha büyük bir mutluluk sebebi. Marmaris, Datça, Fethiye ve Göcek’in en güzel köşeleri hatta mavi turlar bile kasım sonuna kadar emrinize amade.
#EgeSunExpress işe tatil bölgelerine uçuşlarla başladı. Frankfurt ve Antalya’yı ana üs olarak seçti. Çok kısa sürede “En iyi Tatil Havayolu” unvanını birçok değerlendirme kuruluşundan aldı. Ama sonra kabına sığmadı. İzmir ve Ankara’yı da üs yaptı. İstanbul’a hiç uçmadı ama pazar payını hızla büyüttü. THY ile Alman Lufthansa ortaklığı olan şirket ülkeler arasında zaman zaman oluşan gerilimlerden etkilenmedi. Profesyonel yöneticiler SunExpress’i hep konumunda korudular.
#SunexpressEn az yarı final başarısı beklediğimiz A Milli Futbol Takımımızın EURO 2024’te Almanya’da katılacağı turnuvada maç günleri ve statları epeydir belli. Avrupa’da en çok Türkün yaşadığı ülkede gerçekleşecek turnuvada büyük bir destek görecek olan millilerimiz için şimdiden çoğu taraftar otellerini ayırdı ve seyahatlerini planladı. Bizim gibi son dakikada plan yapacaksanız iki futbolsever tur rehberi olarak kendimize hazırladığımız planı sizinle de paylaşalım...
#Oğulcan TatarBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatTurizm sektöründe Euro 2024 ertesi hareketlenme yaşanıyor. Futbol tutkusu ile tanınan Avrupalı turist şimdi tatile odaklandı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, şampiyona sonrası Avrupa pazarının tekrar canlandığını belirterek, “Temmuzun ikinci haftası itibarıyla doluluklarımız yüzde 90’ın üzerine çıktı. Şu anda Antalya’da yüksek bir sezon yaşıyoruz” dedi. Ayrıca Antalyalı otelciler, Yunan adalarının çok ucuz olduğu ve otellerin boş kaldığı yönündeki iddialara da tepki gösterdi ve “Yanlış bir algı yaratılıyor” diye konuştu.
#EURO 2024Turizmin en yoğun sezonunda gözde tatil lokasyonlarında mekânlar boş kaldı. Fiyat yükselten oteller tatilciye pahalı gelince doluluklar yüzde 70-80’de kaldı. Oteller boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yüzde 10 ila 20 arasında indirime gitti. Sosyal medyada ise boş Bodrum sokakları paylaşılıyor. Turizmciler, “Artık Bodrum’da tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok” yorumunu yaptı.
#Turizmİzmir'in Torbalı ilçesinde şırdancı olarak işletilen bir restoranda 5 kişinin hayatını kaybettiği, 63 kişinin yaralandığı patlamada ev ve iş yerleri zarar görenler, temizlik ve onarım çalışması yapıyor. Patlamanın gerçekleştiği sokağın giriş ve çıkışları jandarma ekipleri tarafından güvenlik ve herhangi bir hırsızlık olayına karşı yabancı kişilerin girişine kapalı tutuluyor. Öte yandan patlamanın yaşandığı şırdan satışı yapılan dükkanının, işletmecisi G.K. tarafından 5 Haziran'da verilen ilanla devren satışa çıkarıldığı ortaya çıktı.
#İzmirDizileri, ikonlaştırılan müzik grupları, e-sporcularıyla dünyayı fet-heden Güney Kore, bütün bu kültürel birikimi dev bir ‘Hallyu’ya çevirdi. Hallyu, Kore dalgası demek. Çocuk-ergen, genç-yaşlı bütün kuşaklar bu dalgadan payına düşeni aldı. Kimi yemeklerine tutkun, kimi sinemasına… Hakkında pek az şey bilerek gittim ve yaratılan bu dalganın az bile kaldığını; tarihi, kültürü ve coğ-rafyasıyla ziyaretçilerine sunacak pek çok şeyi olduğunu gör-düm.
#Güney Kore