IFA 2024 izlenimi

Yapay zeka...

Haberin Devamı

İngilizcesi Artificial Intelligence. Kısaltması da AI... Neden AI’ye geldim derseniz belli ki bu iki harf bundan sonraki dönemde hayatımızda fazlasıyla yer edinecek. Geçtiğimiz hafta Berlin’de düzenlenen IFA 2024 fuarına da AI özellikli ürünler damga vurdu. Neredeyse tüm firmaların ürünlerini simgeleyen harflerin rakamların yanında AI harflerini görmek mümkündü.Yapay zekanın ulaşacağı noktayı düşünmek bugünden hayal etmek çok güç. Daha düne kadar bir biriyle konuşan iki beyaz eşyaya hayret ederken bugün artık buzdolabındaki kamera sayesinde biten ürünlerden haberdar olup, sipariş verebiliyor, eldekilerle ne yemek yapabileceğimize karar verebiliyoruz. Teknoloji korkunç bir hızla ilerlerken çamaşır makinemizin, buzdolabımızın, TV’mizin artık en mahrem bilgilerimize sahip olduğuna da şüphe yok. Sanırım önümüzdeki dönemde bir taraftan yapay zekanın yapabildiklerine hayret ederken bir taraftan da bilgi güvenliğimiz ile ilgili sınırları tartışıyor olacağız. Yapay zeka henüz bu köşeyi ele geçirmemişken gelin şimdi Samsung yöneticilerinden IFA 2024 sırasında dinlediğimiz Türkiye pazarına yönelik son bilgileri paylaşayım:

Haberin Devamı

-Kompresör ve motorlar için garanti süresi 20 yıla kadar çıkmış.

-Tüketiciler buzdolabını 8, çamaşır makinesini ise 7 yılda bir değiştiriyor.

-2024’ün ilk yarısında beyaz eşyada yüzde 24 büyüme gerçekleşmiş, ancak ekonomi önlemleri nedeniyle yavaşlama kendisini hissettirmiş.

-2024 sene sonunda, beyaz eşyada yüzde 2.5-5 arası cirosal daralma bekleniyor.

-Adet bazında hem buzdolabı hem çamaşır makinesi pazarı ilk 6 ayda yüzde 8 civarı büyümüş. temmuz ayında da yaklaşık 2 büyüme olmuş.

-Televizyon değiştirme sıklığı da yaklaşık 7 yıla çıkarken tüketicilerin her seferinde daha büyük ekranlara yöneldiği görülüyor.

-Samsung, 2023 yılında küresel TV pazarında yüzde 30,1’lik payıyla sektör lideri.

-Tüketicilerin premium ürünlere ilgisi artmaya devam ediyor.Â

-Türkiye’deki TV pazarı, 2022’den 2023’e geçişte dolar bazında yüzde 20’ye varan cirosal büyüme ve adetsel anlamda yüzde 5’e varan pazar büyümesi yaşadı. 

Haberin Devamı

-2024’ün ilk yarısında TV pazarında yüzde 17’lik cirosal büyüme kaydedildi ancak adetsel büyüme yüzde 0.5’te kaldı. İkinci yarıda ekonomi önlemleri nedeniyle yavaşlama hissedildi.

-2024 sene sonu beklentileri TV tarafında yüzde 2.5-5 arası cirosal daralma.

-Premium segmentte ise talep yüksek kaldı. 65 inç ve üzeri televizyonların cirosal payı yüzde 35’ten yüzde 44’e çıktı. Büyük inç televizyonlar, toplam paydan yüzde 10 aldı.

IFA 2024 izlenimi

SAMSUNG NETLEŞTİRİYOR: Gelişmiş NQ8 3. Nesil AI İşlemci ile donatılan Neo QLED 8K, AI TV teknolojilerinde önemli bir sıçramayı temsil ederken, fuarda Samsung’un en yeni TV serisi olarak öne çıktı. Yapay zeka destekli görüntü teknolojisi sayesinde Neo QLED 8K’da yüz ifadelerinden nüanslara kadar, tüm detaylar etkileyici bir netlik ve doğallıkla ortaya çıkıyor. AI 8K Yükseltme Pro (AI Upscaling Pro) özelliğiyle, kullanıcıların en sevdiği programlar ve filmler, 8K ekrana yakın bir değerle eşleşen içeriklere dönüştürülüyor. Bu sayede kullanıcılar geleneksel 4K TV’lere kıyasla daha detaylı görüntülerin keyfini çıkarabiliyor.

Haberin Devamı

IFA 2024 izlenimi

VESTEL SESSİZ YIKIYOR: Fuarda yer alan Vestel çamaşır makineleri 38 desibel, kurutma makineleri ise 57 desibel gürültü seviyeleriyle sessiz çalışma özelliğini bir adım öteye taşıdı. Vestel’in yapay zeka kullanan Washwizard ve Intellicare AI teknolojileri, kullanıcıların alışkanlıklarını ve isteklerini gelişmiş arayüzlerle öğrenerek, her kullanıcı için benzersiz programlar yaratarak tamamen kişiselleştirilmiş yıkama deneyimi sunuyor. Ayrıca Intellicare özelliğine sahip çamaşır ve kurutma makineleri üst üste konumlandıklarında, kurutma makinesi, çamaşır makinesi üzerindeki gelişmiş TFT ekranlı knob ile kontrol edilebiliyor.

IFA 2024 izlenimi

ROBOROCK YÜKSELDİ: Temizlik robotunda çıtayı yüselten Roborock’un Qrevo Curv ve Qrevo Edge modellerinde AdaptiLift yapısını kullanmış. Bu yapı, bağımsız olarak ayarlanabilen üç tekerlekli kontrol (sol ve sağ ana tekerlekler ile omni-tekerlek) sistemi ile robot süpürgelerin temizlik sırasında 10 mm’ye yükselmesine olanak tanıyor. Böylece, orta-uzun kıllı halıları temizleyip, 4 cm yüksekliğindeki çift katmanlı eşikleri geçebiliyor.

Haberin Devamı

IFA 2024 izlenimi

ANKER’DEN ÜÇLÜ ŞARJ: Taşınabilir projeksiyon cihazları Nebula Capsule Air ve Nebula Cosmos 4K SE’nin yanı sıra MagGo serisi, kablosuz şarj alanında üst seviyeye çıkmış. MagGo 3-in-1 Kablosuz Şarj İstasyonu, Apple Watch, iPhone ve AirPods’u aynı anda şarj edebilen taşınabilir bir istasyon olarak tasarlanmış.

Yazarın Tüm Yazıları