Güncelleme Tarihi:
Ayaş denilince akla domates, dut, kiraz, kaplıcalar ve lezzetli yemekleri geliyor. Ayaş Belediyesi’nin kuruluş tarihi 1872. Tarihi oldukça eski. Öyle ki Ziraat Bankası’nın 003 numaralı, ilk şubelerinden biri bu ilçede kurulmuş. Bu dönem CHP’den seçilen Başkan Demircioğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş ancak ama mesleğini yapmamış. Baba işi olan ticaretle uğraşmış. Röportaja gittiğimizde Ayaş’ta karlı ve soğuk bir hava vardı. Ayaş’ın merkezini de turladığımız Başkan Demircioğlu ile Ayaş’ı ve Ayaş’ta yapmayı planladıkları çalışmaları konuştuk.
* Ayaş, Ankara’ya ne uzak ne yakın bir ilçe konumunda. Önemli bir güzergâhta da yer alıyor. Konumunun avantajını kullanabiliyor musunuz?
Ankara’ya 58 kilometre uzaklıktayız. Avantajı da dezavantajı da var. Yakın olmanın avantajını maalesef hiç kullanamamışız. 1970’lerde İstanbul’a geçiş buradan olurken nüfus 26-27 binlerdeymiş. Sonra hep aşağı doğru gitmiş. İstanbul Yolu güzergâhı değiştikten sonra o aradaki makası kapatamamışız. Şu an 13 binlere düştük, daha da düşüyor. Bir kısmı iş için gidiyor. Bir kısmı eğitim için gidiyor. Sonuçta hep gidiyor. Amacımız o göçü durdurmak, artı üstüne bir şeyler getirebilmek.
* Göçü durdurmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Önümüzde iki tane yolumuz var; birisi tarım diğeri de turizm. Zaten turizm konusunu denemiş ve başarılı olmuş bir Beypazarı modeli de var. Projeyi Beypazarı’nda başarıyla uygulayan isim şu anda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Tekrar keşfetmeye gerek yok. Sonuçta Beypazarı’na gidenler buradan da geçiyor. Başka bir alternatif yol yok. Onlar giderken ya da dönerken Ayaş’a da giriş yapıp gezsinler ve biz de bu potansiyelden faydalanalım istiyoruz. Yüzde 30’unu dahi ilçemize çekebilirsek bizim için çok iyi bir başarı olur. İlk beş yılda ne kadarını yapabiliriz, ne kadarını başarabiliriz onu da göreceğiz. Her anlamda belli bir noktaya getirme amacımız var. Başlamak başarmanın yarısıdır. Biz başlarsak ondan sonra bu işin devam edeceğine inanıyorum. Ayaş ile ilgili aslında bir hikâyeye ihtiyaç var, o hikâyeyi yeniden yazmak için çaba sarf edeceğiz. Biz tarımda ve turizmde başarılı olursak zaten otomatikman iş imkânı olacak.
Başkan Demircioğlu ile Ayaş’ı gezerken tarihi çeşmenin hemen yanında yer alan Çiçek Taksi esnafıyla da sohbet ettik.
* Turizm konusunda Beypazarı modeline dikkat çektiniz. Ayaş modeli nasıl olacak?
Kaplıcamız var, yemek kültürümüz var, tarihimiz var. Ama sadece biz biliyoruz. Biz dışarıya bunu hiçbir zaman reklam olarak lanse edememişiz. Bizim en büyük dezavantajımız şu anda bu. Erkeç pastırmamız var ve pastırmamızın Kayseri’den iyi olduğunu sadece biz biliyoruz. İlk üretilen yerlerden bir tanesi. Gastronomi anlamında çok iyiyiz. Güvecimiz var, kapalı pidemiz var, kapamamız var ama dediğim gibi biz biliyoruz. Herkesin bilmesi ve tanıması lazım. Burada bir konağımız var. Bahçesinde aynı anda 50 kişiyi ağırlayabiliyor. Baharda açmayı hedefliyoruz. Mutfağımıza ait yemekleri burada sunmak istiyoruz. Yaz aylarında burası hizmet verecek. Yukarıda Vali Bey Konağı var. Kaymakamlıkla beraber ortak bir proje yapmayı planlıyoruz. Orayı da kış aylarında kullanmayı düşünüyoruz. Altında da 80-100 kişiyi ağırlayabilecek büyük bir salonu var. Orada da yaz-kış hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bir iki yıl belki para kazanmaz zarar ederiz ama ikinci yılın sonunda ben bu işin başarılı olacağına inanıyorum. Daha sonra Ayaşlıların da bu işe girmesiyle bu alanda ilçe sakinlerinin kazanmasını istiyoruz. Biz sadece öncü olacağız.
* İlçede öne çıkan diğer proje ve hedefleriniz neler?
Kirazdibi Göleti’ni Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden devraldık. Temizlik çalışması yapıldı. Rekreasyon alanı olarak yeniden halkımızın hizmetinde olacak. Oraya bir tane kapalı salon da yapmak istiyoruz. Hem düğünlerde hem de farklı etkinliklerde kullanabilmek için. Merkezde şelalenin olduğu bir parkımız vardı, âtıl durumdaydı, tekrar elden geçirdik. Baharda açacağız, çay bahçesi de olacak insanlar gelip dinlenebilecekler. Yamaç paraşütüne yönelik talebi daha da artıracağız. Müze yapacağız. Acilen imar yapmamız gerekiyor. Şu anda bir sanayi yerimiz yok. Pazar yerini değiştirmemiz lazım. Hem köylü pazarı olsun hem normal pazar olsun istiyoruz. Ayaş’taki tarihi konakların restorasyonu için ilgili kurumlarla çalışma yapmayı planlıyoruz.
Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Murat Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.
TARIMDAN 12 AY BOYUNCA KAZANIR HALE GELECEĞİZ
* Önünüzde iki yoldan birinin de tarım olduğunu dile getirdiniz? Tarım alanında neler yapacaksınız?
Domatesimiz var, dutumuz var. Dezavantajımız şu; sadece sezonda para kazanabiliyoruz. Domateste iki ay kazanılabiliyor. 10 ay boyunca yok. Dutta da aynı durumdayız. Bir kurutma tesisi yapmak istiyoruz. Öyle olursa tarım ürünlerinden 12 ay boyunca para kazanır hale getireceğiz. Salçamız var. Akkaya’da kadın kooperatifimiz üretimini yapıyor. Orayı biraz daha revize edip büyütebilirsek daha para kazanır hale getirebiliriz. Eskiden günlük 70-80 kamyon domates çıkardı sadece Adana’ya giderdi. Başka yerlere de giderdi ama sadece Adana’ya o kadar giderdi düşünün. Şimdi mesela Adana’ya hiç gitmiyor. Adana şu anda tamamen Konya’dan alıyor. Biz o pazarı kaybettik. Teşvik edip kurutma ve farklı değerlendirmeler sağlarsak vatandaşımızın da geliri artar.
* Piyasada diğer domatesler için de “Ayaş domatesi” diyenler oluyor. Ayaş domatesinin aslında diğer domateslerden farkı nedir?
Domatesimizin lezzeti süperdir. Kabuğu çok incedir. Ama tek bir dezavantajı var. Pazardaki sıkıntısı dayanma süresi çok az. Üç gün içinde tüketilmesi lazım. Yani diğer domatesler gibi değil.
İŞİN ORTAK NOKTASI AYAŞ İSE HERKESLE GÖRÜŞÜRÜM
* İlgili kurumlarla ve hem kendi partiniz hem de diğer siyasi parti temsilcileriyle temaslarınız hangi aşamada?
Ayaş için her kapıyı çalıyoruz. Kurumlar ya da farklı partiler ne olursa olsun işin ortak noktası Ayaş ise ben herkesle görüşürüm. Tek başıma gideyim gibi bir düşüncem de yok. Bir işi başaracaksak tüm Ayaşlılar olarak başaralım. Bu bir ekip işi. Diğer siyasi partilerin de bana yardım etmesi lazım. Ben seçildiğimde de bunu söyledim. Taşın altına elimizi hepimiz beraber koyacağız.
* Bu dönem ABB ile aynı partiden bir belediyesiniz? ABB ile ilişkileriniz nasıl?
Mansur Bey bizim için büyük avantaj. Bize çok destek oluyor. Ayaş için bir talebimiz olduğunda yapılabilecek bir şey ise yardımcı oluyor. Hiç geri çevirmedi.
* Beypazarı, Nallıhan ve Güdül belediye başkanlarıyla beraber dörtlü toplantılarınız oluyor? Dört belediye başkanı olarak ortak yaptığınız çalışmalar oluyor mu?
Sağ olsun Beypazarı Belediye Başkanı’mız Özer Kasap öncülük etti. Ayda bir toplanıyoruz. Birbirimizin tecrübesinden yararlanıyoruz. Birkaç tane çalıştığımız proje var şu anda. Beypazarı’nda yazılmış bir hikâye var. Diğer üç ilçe için de aynı şekilde turizmden pay almayı amaçlıyoruz. Üç ilçe aynı aksta, Güdül biraz içeride. Bir broşür yapalım ve dört ilçede de dağıtalım gelen turistlere ilçelerin tüm özelliklerini anlatalım istiyoruz. Beypazarı’na gelen birisi broşürü alıp merak ettiğinde bizlerin de reklamı olacak.