Zahit Büyükişliyen’in 60 yıllık sanat yaşamının özeti niteliğindeki retrospektif sergisi ‘Yeldeğirmenlerine Karşı’, usta ressamın yolunun düştüğü şehirleri, seyre daldığı günbatımlarını, Amanos Dağları’nı, insanın doğayla ilişkisini, şifalı kantaron çiçeklerini izleyiciyle buluşturuyor. Büyükişliyen, “Benim için sanat, her zaman çevre, insan ve toplumla birlikte bir sarmaldır” diyor.
#Zahit BüyükişliyenMoldova ve Ukrayna arasında bulunan Transdinyester’in futbol takımı Sheriff Tiraspol’un Şampiyonlar Ligi’ne katılması ve D Grubunda Shakhtar Donetsk ve Real Madrid karşısında aldığı peş peşe galibiyetler dünyanın gündeminde. Sheriff'in hikayesini The New York Times yazarı Roy Smith kaleme almıştı. “İtilaflı bir bölgeden çıkan peri masalı” başlıklı yazısında Smith, başarı hikayesinin arka planına odaklanıyor...
#Sheriff Tiraspol'Bozkır' (Steppe) filmi için bestelediği parçayla 56. Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film Müziği’ ödülünü alan Hüseyin Özel ile müzisyenlik serüvenini, dünya müzik listelerinde altı ay boyunca ilk 200’de kalan parçası ‘Gezgin’i ve pandemi sürecinde neler yaşadığını konuştuk...
#GezginDünyada, “Peugeot’yu gençleştiren, Mercedes’i zarif kılan, VW’yi yenileyen kişi” olarak tanınan dünyaca ünlü Türk tasarımcı Murat Günak, Almanya’da yarattığı Ono isimli yeni markasıyla sektöre geri döndü. Hem pedal hem elektrikle çalışan aracıyla büyük kentlerde nakliyat trafiğinde devrim yaratmaya hazırlanan Günak, yeni nesil bu araçla şehirleri daha az gürültüsüz, havayı daha temiz ve trafiği akıcı kılmayı hedefliyor.
#Gazetehaberleri..Ya o seslere ne dersin adaşım.. Tahta oluktan inen sular, kavak ağaçlarında esen kış rüzgarı gibi uğuldar, taşların kah yükselen, kah alçalan ağlamaklı sesleri kayışların tokat gibi şaklayışına karışır.. Ve mütemadiyen dönen tahtadan çarklar gıcırdar, gıcırdar.. Böyle başlar Sabahattin Ali’nin ‘Değirmen’ öyküsü.. Büyük bir sevda vardır bu hikayede..
#Serhan AskerEski HEP milletvekillerinden Mahmut Alınak, yarın dokuzuncu kez cezaevine girecek. Geçmişte sivri dilli bir Kürt siyasetçi olduğu için genelde düşünce ve ifade suçlusu olarak sekiz kez çektiği hapisliği bu kez polise hakaretten çekecek gibi gözüküyor. Ancak hikâyesini okuyunca meselenin bu kadar basit olmadığını göreceksiniz. Kendi teşhisine göre bütün bunların tek sebebi var: Sistem karşıtı bir muhalif olmak. İşte tam da bu yüzden denetimli serbestlikten faydalanmamayı seçmiş. ‘Düşünce suçlusu olarak ayağıma elektronik prangayı kabul edemem’ diyor. Devletin restini kabul ediyor! Cezaevindeki koğuş arkadaşlarına her gün aksatmadan yaptığı ‘Tibet’in 5 hareketini’ öğretmek istiyor. 150 yaşına kadar yaşamaya kararlı, kendisine yoldaş arıyor. Cezaevine girmesine günler kala Kars'ta buluştuk.