Yılın hangi döneminde olursa olsun, yürüyüş yapmak insan bünyesine en iyi gelen aktivite… Özellikle kış aylarında meşe, kayın ve çınar ağaçları arasında dolaşmak ya da hafif karla kaplı göllerin etrafında temiz havayı solumak, depresyon ve kaygı gibi pek çok sağlık sorununa iyi geliyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış aylarında ruhumuzu dinlendirecek yürüyüş rotaları hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 harika rotayı önerdiler.
#RotaSpor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaSamsun'da başlayarak İzmir'de son bulacak olan 13. TransAnatolia Rally Raid yarışları 2-9 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. 2 Eylül'de Milli mücadelenin başlatıldığı Samsun'dan start alacak yarış, İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'de İzmir'de tamamlanacak.
#TransanatoliaDeprem güçlendirme çalışmaları yapılan, modern müzecilik standartlarına uygun şekilde etiketinden ışığına yenilenen sergi salonlarıyla İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin klasik binası, geçen hafta açıldı. Düzenlenen salonlarda 2 bini sikke olmak üzere 5 bin yeni eser sergilenmeye başladı. Komşusu Yerebatan Sarnıcı da restore edilip sisli ışıklar ve heykellerle daha da büyüleyici bir yer oldu. Tarihi Yarımada’nın bu iki mücevherini yeniden gittik, gördük, yazdık...
#HürriyetEtkileyici bir antik şehri gezip tarihte yolculuk yapmak mı istiyorsunuz? O zaman yolunuzu bizimle Çorum’a düşürün; Hattuşaş’ta binlerce yıl önce insanların geçtiği kapılardan geçip, Alacahöyük’te kral mezarları arasında dolaşıp İncesu Kanyonu’nda Kibele’yi arayalım.
#ÇorumFrigler, Balkanlar’dan gelip Anadolu’ya yerleşmiş ve yaklaşık 3 bin yıl önce Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya civarında görkemli bir medeniyet kurmuş. Kayalara evler, kaleler, anıtlar oyarak inşa ettikleri şehirlerini dolaşırken kendini unutuyor insan... Yürüyerek 20 gün sürecek Frig Yolu’nda üç günlük bir otomobil turu yaptık. Kayıp heykellerden buz gibi kamp gecelerine işte deneyimlerimiz...
#HürriyetSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#SeyahatDışarıda gürül gürül akan bir bahar var ve evde oturmak gittikçe zorlaşıyor. Hal böyle olunca ‘tatil’ dediğimizde, sosyal mesafenin rahatlıkla korunabileceği açık hava aktiviteleri geliyor akla. Neyse ki bizler çok şanslıyız, yaşadığımız bu eşsiz coğrafyada, isteyene tarih ve doğayı birleştiren antik yollar, isteyene oksijeni bol günübirlik rotalar var. Üstelik önerdiğimiz yürüyüş yollarının hepsi işaretli. Yani rehbere ihtiyacımız olmadan, işaretleri takip ederek parkuru tamamlayabileceğimiz, Türkiye’nin en güzel rotaları. Sözün kısası, şimdi güzel yürüyüşlere çıkmanın tam zamanı…
#GazetehaberleriBuzdokuz, ‘mevcut dünyanın sonunu getiren madde’. Bu, derginin Eylül-Ekim 2020 tarihli 1. sayısında yazıyor. ‘Şiirin, bilinen dünyanın dışında simgesel bir alanda ortaya çıktığına işaret ediyor’ ve şiir, ‘herkesin peşinden koştuğu bu dünyadan kopuyor’. Bu kopuş, özgürlük... Buzdokuz şiir, teori, eleştiri, 5 oldu. Varlığı bile iç açıcı. İnsan böyle çalışmaları gördükçe şiire imanı artıyor.
#Osman ErkanPlato, ülkemiz genelinde oldukça yaygın bir halde bulunan geniş düzlüklerdir. Bu düzlüklerde yaylacılık faaliyetleri sıklıkla yapıldığından dolayı halk arasında yayla adı ile de anılmaktadır. Peki, Plato nedir ve nasıl oluşur? Plato çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir? İşte detaylar.
#Plato Nedir Ve Nasıl Oluşur?Yunan Tanrısı Apollon’un, Kral Midas’ın kulaklarını, adaletli davranmadığı için eşek kulağına dönüştürmesi… Doğu seferinde ünlü 'Gordion Düğümü'nü çözemeyince öfkelenip kılıcıyla düğümü çözen Büyük İskender’in 33 yaşında hazin sonu ve Midas’ın dokunduğu her şeyin altına dönüşmesi efsanesi… Bu hafta sonu yürüyüş rotası olarak Frig Yolu’nu tercih edince ilk aklıma gelen efsaneler bunlar olmuştu. İşte efsaneler diyarı Frig Yolu’nda yaşadıklarım…
#Frig YoluHititler tarihte adı geçen önemli medeniyetlerden biridir. Bu medeniyet Anadolu topraklarında yaşamıştır. Hititler kimdir ve nerede kuruldu, Hititler neyi buldu, Hititler başkenti ve tarihi hakkında bilgileri bulabilirsiniz.
#Hititler Kimdir Ve Nerede Kuruldu?M.Ö.7 yüzyılda Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin kesiştiği topraklarda parlak bir uygarlık kuran ve birçok açık hava anıtı bırakan, adını efsane Friglerden alan Dağlık Frigya bölgesi belki de çoğumuzun duyduğu ama henüz gitme fırsatı bulamadığı bir coğrafya.
#BursaArkeologlar yıllardır Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nın sırlarını çözmeye çalıştı. Tapınakta yaklaşık 3 bin 200 yıl önce kayalara yontulmuş 90’dan fazla figür bulunuyor. Tapınak, dünyanın en büyüleyici arkeolojik anıtları arasında ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. İsviçreli arkeologlarla doğa bilimcilerden oluşan bir ekip Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’nda kayaya oyulmuş figürlerin mükemmel bir takvim işlevinde kullanılmış olabileceğini keşfetti.
#Yazılıkaya Açıkhava TapınağıEskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi, projesinden teşhirine kadar Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olma özelliğine sahip. 2010 yılında müze inşaatı tamamlanarak hizmete giren ve yaklaşık 1300 metrekarelik alana kurulan müze binasının, üç blok hâlinde 4000 metrekarelik kullanım alanı bulunuyor.
#EskişehirÇift başlı kartal motifi nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından sorgulanan ve araştırılan simgeler arasında yer almaya başladı. Eski çağlarda Hititliler ve Sümerlerde rastlanan çift başlı kartal motifi, günümüzde de pek çok kurumun simgesinde yer alıyor. Peki, çift başlı kartal motifi nedir?
#Çift Başlı Kartal