Görmeyen ya da başka bir engeli olan çocuğunuz varsa ve yaşadığınız şehirde ona uygun okul bulunuyorsa şanslı sayılıyorsunuz. Eğer yoksa ya okulun olduğu başka bir şehre taşınırsınız ya da çocuğunuzu yatılı okula gönderip sadece tatillerde görebilirsiniz. İkinci seçeneği hangi anne ve baba ister ki?
#Yatılı Okul Sorunlarıİzmir’de beş küçük kardeşin anneleri yokken evlerindeki yangında ölümü yürekleri yakarken, ‘çocuk koruma sistemi’ de sorgulandı. En çok sorulan ise neden koruma altına alınmadıkları oldu. Akıllardaki soruları çocuk hakları uzmanı Prof. Dr. Tarık Tuncay’a sordum. İdeal çocuk koruma sistemi nasıl olmalı? Kötü koşullardaki çocuklar annenin itirazına rağmen korumaya alınabilir miydi?
#İzmirFrancesca'nın 51 yaşındayken sürekli tatlı yemeye başlaması ailesinin dikkatini çekmiş, hatta zaman zaman gerginliklere yol açmıştı. Bunun bir hastalık belirtisi olduğunu ise çok sonra anlayacaklardı. Peki neydi Francesca'nın hastalığı? Şeker ihtiyacının yanı sıra hangi semptomları gösteriyordu?
#DEMANS50 yılını geçirdiği Mülkiye’de, aralarında İlber Ortaylı, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu’nun da olduğu yüzlerce öğrenci yetiştiren ‘hocaların hocası’ Prof. Sina Akşin’le albümleri karıştırdık, bugün sıkça konuştuğumuz kutuplaşmanın tarihine değindik. Sina Hoca diyor ki, “Kutuplaşma esasında tarihi süreçte tüm toplumlarda var, ancak farklı görünümlerde karşımıza çıkıyor. Yani sadece bize, Türkiye’ye özgü değil ve Cumhuriyet’le de başlamadı.”
#Sina AkşinÖzellikle çalışan anne babalar için aile büyüklerinin çocuk bakımına yardımcı olmaları paha biçilmez bir şey. Buna rağmen torunlarına özenle bakan büyüklerimizle çocuk bakımı konusunda anlaşmazlık yaşamak oldukça yaygın bir sorun. Kendi tecrübelerine ve deneyimlerine güvenen büyüklerle, çocuklarını kendi yöntemleriyle büyütmek isteyen anne babalar arasında zaman zaman gergin anlar yaşanabiliyor. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde çocuk büyütürken kuşak çatışması yaşayanlara kulak verdik.
#Çocuk BakımıÖnceleri kendinden şüphe ettiği her halinden belli bir genç adamdı. Ardından orta yaşlı mutsuz bir kocaya dönüştü. Bugün ise kazandığı özgüven ve bilgeliğin, ağarmış saçlarına yansıdığı söyleniyor. Peki gelecekte bizi ne bekliyor? Kral Charles'ın şifrelerini Prens Charles'ın hayatında aradık.
#Kral 3'Üncü Charles10 yılı hemşire 20 yılı da yönetici olmak üzere 30 yılını hastanelerde geçiren ve herkese ‘düzenli mamografi çektirin’ diye tavsiyede bulunan Arzu Karataş, meme kanseri olduğunu son evrede öğrendi. 18 kemoterapi aldığı bir yılı sevdikleriyle birlikte olduğu için ‘en anlamlı yılımdı’ diye tarif eden Karataş, iyileşir iyileşmez kanser hastaları kadınlara kucak açtı. Kurduğu Pİ Kadın Kanserleri Derneği ile 4 yılda 1100 kadının hayatına dokundu.
#Arzu KarataşYönetmen ve senarist Canan Gerede ile eski albümleri karıştırdık... 1995 yılında Bergen’in hayatını anlattığı ‘Aşk Ölümden Soğuktur’ filmiyle Altın Portakal En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan ilk kadın olan Gerede’nin kendi hayatı da kült bir bağımsız film tadında; dünyanın dört yanında geçen bir çocukluk, New York-İstanbul arası maceralı yıllar... Bennu ve Şiva Gerede’nin annesi, Daren, Dilan, Miro ve Kai ve Tahara’nın anneannesi olan Canan Gerede, “Marjinal bir aileyiz” diyor.
#Canan GeredeHem diplomat hem siyasetçi olarak hayatının 50 yılından fazlasını dış politikaya adamış Onur Öymen ile hem eski albümler karıştırdık hem de Ukrayna-Rusya krizini konuştuk. Duayen dış politika uzmanı Öymen, “Diplomasi boksa değil tenise benzer, yumruklaşmadan anlaşacaksınız” diyor.
#Onur Öymen‘Olga’, 20. yüzyıl Almanya’sının çalkantılı tarihinin hem tanığı hem mağduru olan ama yine de hayata tutunmasını bilen bir kadının zengin iç dünyasının hikâyesi. Bernhard Schlink, bir ulusun kayıp çocuklarını, onları yok eden savaşların ardındaki boş inançları ve tarihin bugüne bıraktığı yükleri araştırıyor.
#Bernhard Schlink'Paylaş Benimle' programına konuk olan Mehmet Ali Erbil'den çok konuşulacak açıklamalar geldi. Psikolog Gökhan Çınar'ın sorularını yanıtlayan Erbil, evliliklerini ve çocuklarını anlattı. Zaman zaman gözyaşlarına boğulan ünlü komedyen, ilk eşi Muhsine Şehnaz Kamiloğlu ile 'zengin bir babanın kızı diye evlendim' dedi.
#Mehmet Ali ErbilHekim, oyuncu, senarist, yönetmen, yazar… Ercan Kesal, elini attığı işte, her alanda başarılı olan bir isim. Avanos’ta geçen çocukluğunda, babasının gazozhanesinde şişe yıkayarak başlayan serüveni son 10 yıldır dünyanın çeşitli yerlerindeki kırmızı halılarda ödüller toplayarak devam ediyor! Kesal ile geçmişe gittik; hayli heyecanlı, dinamik bir senaryoya sahip hayatını film şeridi izler gibi dinledik…
#Ercan KesalAltı ay kar altında kalan bir yatılı okul, disiplini acımasızlığa varan öğretmenler ve hasta arkadaşını doktora götürmeye çalışan bir çocuk... ‘Okul Tıraşı’ filmiyle Berlin Film Festivali’nden sinema yazarları ödülüyle dönen yönetmen Ferit Karahan sorularımızı yanıtladı.
#GazetehaberleriMada Adası henüz keşfedilmemiş bir cennet olarak tarif edilebilir. Henüz çok bakir olan bu yer, son zamanlarda merak edilmeye başlanmıştır. Adada yaşayan küçük bir nüfus bulunmaktadır. Mada Adası Isparta’ya bağlı Beyşehir Gölü üzerinde yer almaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Ebeveynin tek başına çocuklarının bakımından sorumlu olduğu ve ailenin reisi olduğu ailedir yalnız ebeveynlik! Literatürde ‘tek ebeveynli aile’ olarak da geçer. Boşanma, ölüm, terk etme, evlilik dışı hamilelik, ebeveynlerden birinin hapiste olması, evlat edinme, uzak yerde askerlik ya da savaş durumları yalnız ebeveyn olmayı oluşturan durumlardır.
#EbeveynParis Hilton belgeseli “This is Paris”, 14 Eylül’de ünlü yıldızın YouTube kanalında yayınlanacak. Belgesel için Emmy ödüllü yönetmen Alexandra Dean ve ekibi, 1 yıl boyunca Paris Hilton’u gittiği her yerde takip etti, en özel anlarını kayda aldı. Paris, yapım için hayatına dair çok özel sırları da anlattı. Belgeselin dünya prömiyeri 2020 Tribeca Film Festivali’nde yapılacaktı, ancak etkinlik Covid-19 salgını nedeniyle iptal oldu. Paris Hilton’la görüntülü olarak görüştük, şimdiden ses getiren “This is Paris”i konuştuk.
#Paris HiltonParis Hilton belgeseli “This is Paris”, 14 Eylül’de ünlü yıldızın YouTube kanalında yayınlanacak. Belgesel için Emmy ödüllü yönetmen Alexandra Dean ve ekibi, 1 yıl boyunca Paris Hilton’u gittiği her yerde takip etti, en özel anlarını kayda aldı. Paris, yapım için hayatına dair çok özel sırları da anlattı. Belgeselin dünya prömiyeri 2020 Tribeca Film Festivali’nde yapılacaktı, ancak etkinlik Covid-19 salgını nedeniyle iptal oldu. Paris Hilton’la görüntülü olarak görüştük, şimdiden ses getiren “This is Paris”i konuştuk.
#DjTürkiye Spastik Çocuklar Vakfı (Cerebral Palsy Türkiye), Türkiye’de Cerebral Palsy konusunda en geniş hizmet yelpazesine sahip çok özel bir kuruluş. Cerebral Palsy’li çocuk ve erişkinlerine teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve hayata kazandırılmaları için gerekli çalışmalar yapan, çocuk ve ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, sosyal hayatta daha fazla yer edinebilmeleri için çaba harcayan bir vakıf.
#EğitimÇocuklarda gece alt ıslatma problemi ülkemizde çok yaygın görülen bir durum. Peki bu hastalık kendiliğinden geçer mi? Tedavi edilmesi gereken durumlar nelerdir? Çocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Sılay, merak edilen soruları sizler için cevapladı.
#Çocuk ÜrolojisiCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmirdeki programının ikinci gününde, partisinin belediye başkanları, ilçe başkanları ve milletvekilleri ile kahvaltıda bir araya geldi. Basına kapalı toplantıda, örgüte 2019 seçimlerine dair önemli mesajlar verdiği öğrenilen Kılıçdaroğlunun, partililere "Kavga etmeyin" uyarısında bulunduğu öne sürüldü.
#Kemal Kılıçdaroğlu