Anneanneden toruna 'şefkat' bayrağı

Anneanneye kucak açan Darüşşafaka, babasını kaybeden toruna da rehber olacak. Darüşşafaka mezunu Fatma Atay Has’ın torunu Zeynep Berra da şefkat yuvasında eğitim alacak...

Haberin Devamı

Darüşşafaka ilk kız öğrencilerini 1971 yılında aldı. Yani bundan tam 50 yıl önce. 71’de okulun sınavına giren ilkokul mezunu kız çocuklarından biri de Fatma Atay Has’dı. Fatma küçük yaşında annesini kaybetmiş, psikolojik sorunları olan babasıyla baş başa kalmıştı. “Cehennem gibiydi” diye nitelediği baba evinden sonra Darüşşafaka onun için sadece şefkat değil kurtuluş kapısı olmuştu. O dönemi hayatının en güzel yılları olarak gören, “Küçücük çocuklardık, yatılılık zordu, okuldaki ilk günlerimizde herkes ağlarken ben hiç ağlamadım. Çünkü Darüşşafaka benim kurtuluşumdu” diyen  Fatma Hanım, şimdi 61 yaşında ve artık bir anneanne. Torunu Zeynep Berra Şenol geçen yıl Darüşşafaka sınavını kazandı. Yani yarım asır sonra bayrağı anneannesinden devraldı.

Haberin Devamı

Anneanneden toruna  şefkat bayrağı

KÜÇÜK YAŞTA YETİM KALDI

Zeynep Berra’nın çocukluğu, anneannesinin Darüşşafaka’nın o zamanlar Fatih’teki binasında geçen yatılılık hikayelerini dinleyerek geçmişti. Kendisini giderek bu okula daha yakın hissediyor, sık sık kurumun internet sayfasını inceliyordu. Zeynep Berra küçük yaşta babasını kaybetmiş, yetim kalmıştı. Hem annesi hem de anneannesinin teşviki ile 3’üncü sınıftan itibaren Darüşşafaka sınavına hazırlanmaya başladı. Balıkesir’de doğan ve İstanbul’da oturan Zeynep Berra Şenol, geçtiğimiz yılki sınavda başarılı olup Darüşşafaka’da okumaya hak kazandı. Bu süreçte en çok okul öncesi öğretmeni olan annesinin kendisine destek olduğunu söyleyen Zeynep Berra, geçen yıl girdiği ancak, uzaktan eğitim nedeniyle pek de göremediği yatılı okulda arkadaşları ile geçireceği zamanı iple çekiyor.

BİRİNCİLİKLE MEZUN OLDUM

1979 yılında Darüşşafaka’dan mezun olan Fatma Has, o yılları şöyle anlatıyor: “Okulumuzda o yıllarda iki yıl İngilizce hazırlık okuduk. O zamana kadar İngilizce duyup, görmediğim bir lisandı. İlk yıllar çok zorluk çektim. Okuldaki ağabeylerim çok destek oldu. Liseyi edebiyat birincisi olarak bitirdim. Üniversiteye girmek için iki kez teşebbüs ettim ama bazı sebeplerden dolayı giremedim. Ancak, okulda öğrendiğim lisan sayesinde Tahtakale’de PTT’nin milletlerarası santralinde işe başladım. Eşimle tanıştık, evlendik. O da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde personel olduğu için il il dolaştık. Kızım oldu. Okulda öğrendiğim İngilizce ile gittiğim yerlerde çocuklara destek oldum. Sonra PTT’den emekli oldum.”

Haberin Devamı

Anneanneden toruna  şefkat bayrağı

SEVİNÇTEN AĞLADIM

15 yaşındaki Zeynep Berra Şenol, Darüşşafaka’ya kabul edildiği anı şöyle anlatıyor: “Babam vefat edince daha önce anneannemden hep duyduğum Darüşşafaka’nın sınavına annemle birlikte beni hazırladılar. Kabul cevabı geldiğinde yere çökerek ağladım. Okula geçen yıl girdim, 6’ncı sınıfa geçtim. Ancak, pandemi nedeniyle hiç gidemedim. Hedefim beyin cerrahı olmak. Lisanslı voleybol oynuyorum. Pandemi süreci başlayınca voleybolu bıraktım. Darüşşafaka inanıyorum ki yapmak istediğim her şeye destek olacak, imkan tanıyacak.”

Anneanneden toruna  şefkat bayrağı

LÜTFEN KIZ ÇOCUKLARINI OKUTUN

Fatma Has’ın ailelerden önemli bir ricası var. “Lütfen kız çocuklarını okutun. İnsanın ayaklarının üstünde durması hele de bir kadının ayakları üstünde olması, kendi parasını kazanabilmesi, kimseye muhtaç olmaması ne kadar güzel. Ben burada okumasaydım, bugün buralarda olmazdım. Minnet borçluyum” diyor.

Haberin Devamı

Anneanneden toruna  şefkat bayrağı

BU YILIN ANLAMI BÜYÜK

M. Tayfun Öktem (Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı): Bu yılın, Darüşşafaka tarihinde de çok anlamlı bir yeri var. 2021, eğitim kurumlarımıza ilk kız öğrencilerin kabul edilmesinin 50’nci yılı. Fatma Ablamız da, ki okuldan tanırım, bu tarihe tanıklık etmiş; Darüşşafaka’nın ilk kız öğrencilerinden. O açıdan kendisinin de bu hikâyede önemli bir yeri var. Biz eğitimde fırsat eşitliğini her daim pusula olarak görmüş bir kurumuz. Bence bizim ülkemizde, toplumsal cinsiyet eşitliği de eğitimde fırsat eşitliğinin ayrılmaz bir parçası. Ne mutlu ki bugün, Fatma Abla gibi çok sayıda kadın mezunumuzla ülkemizin çağdaşlaşma yolculuğuna katkıda bulunuyoruz. Bugün okulumuzda Türkiye’nin dört bir yanından 433 kız öğrencimiz bulunuyor. Diğer yandan geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz Genel Kurulumuzla birlikte, Darüşşafaka tarihinde ilk kez Yönetim Kurulu’nda yüzde 50’lik bir kadın üye oranına eriştik. On üyemiz kadın. Yine ilk defa başkan vekillerinden biri kadın. Bu da Darüşşafaka’nın Türk sivil toplumundaki öncü, vizyoner adımlarından bir başkası. Örnek olmakla gururluyuz. Atatürk Cumhuriyeti’ne yakışıyor.
Anneanneden toruna  şefkat bayrağı

Yazarın Tüm Yazıları