Milliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanacak 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
#Milliyet Arkeolojiİstanbul'da görev yapan ve yaşayan tarih öğretmenleri Ferdi ve Firdevs Karaboğa çifti, SMA Tip 2 hastası 20 aylık oğulları Özgür için destek kampanyası başlattı. Özgür'ün tedavisi için gerekli olan paranın %73'ünün toplandığını belirten Karaboğa çifti, destek çağrısında bulundu.
#SMAHürriyet Ankara, ‘Altındağ’ı Keşfet’ turuna çıktı, başkentin kalbi Altındağ’ın tarih, kültür-sanat ve lezzet duraklarını gezdi. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Ankara, Altındağ’da kurulmuştur. Bu nedenle ‘Altındağ’ demek, ‘Ankara’ demektir” dedi. Balcı, tarihi Ankara Kalesi için ise “Ankaralılara daha çok anlatmamız ve tanıtmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
#Altındağ'ı KeşfetMaalesef ülkemizdeki içkili lokantaların büyük çoğunluğunda yemekler uydurma. Gerçek lezzet duraklarıysa ülkenin dört köşesine dağılmış durumda ama sorunları ortak: Bu tip mekânlar ya genelde bir veya birkaç yemek sunuyor ya da içkisizler. Dayak yer gibi hızlı hızlı yemek yiyip kalkıyorsunuz. Bundan ötürü hiçbiri destinasyon lokantası haline gelemiyor...
#LokantaSadece manda sütü kullanarak kaymak yapan pek kalmadı. Yediklerimizin çoğu ya inek sütüyle karıştırılarak yapılıyor ya da nişasta ve koruyucu maddeyle... İstanbul Beşiktaş’taki Pando efsanesini koruyamadık ama manda yetiştiriciliği yapan isimleri destekleyerek, dünyanın en özel lezzetlerinden biri olan manda kaymağına sahip çıkabiliriz. Geleneksel manda kaymağı yapımından vazgeçmeyen birkaç kahraman hâlâ var!
#KaymakElazığ'ın Keban ilçesine bağlı Akçatepe Köyü'ne 2 kilometre uzaklıkta olan ve seviyesinden ortalama 1100 metre yükseklikteki bir tepedeki meraya hayvanlarını otlatmaya götüren köy sakinleri çevredeki kayalıkların üzerinde midye ve salyangozları andıran şekilleri fark etti. Kayalıkları detaylı inceleyen vatandaşlar farklı canlı türlerinin kalıntıları olduğunu tespit etti. Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy tarafından yapılan incelemede fosillerin 34-48 milyon yıl öncesine ait deniz canlılarına ait olduğu belirlendi.
#ElazığTarih araştırmacısı Oğuzhan Türk, Antik Mısır döneminde kullanılan ve günbatımı olarak adlandırılan Karnelyan taşını Erzurum’da buldu. Doğada en nadir bulunan taşlardan biri olan taşa parlak renginden dolayı ise ‘Erzurum ateşi’ adını koydu.
#Antik MısırBursa’nın ilk yerleşim yeri olan Hisar’da Osmangazi Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi” ile tarihi şehir adım adım ortaya çıkıyor. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaptıkları çalışmalarla evlerinden pınarların geçtiği, bahçelerinde meyve ve sebzelerin yetiştiği eski Bursa’nın yeniden gün yüzüne çıktığını belirtti.
#BursaOsmangazi Belediyesi, Bursa’nın en eski 5 mahallesinin yer aldığı Hisar’ın tarihî özelliklerini korumak için başlattığı proje ile 1326 yılındaki Bursa’yı yeniden ihyâ ediyor. Projenin ilk ayağı olan Oruçbey Caddesi üzerinde bulunan binaların cephe sağlıklaştırma ve zemin kaplama çalışmaları tamamlandı.
#BURSA“Zaman makinesi diye bir şey olsaydı ve ben bu makineyle geçmişe doğru yola çıksaydım Tiflis'te nelerle karşılaşırdım?” diye düşündüm önce. Bulduğum yanıtları da bugünün Tiflis’iyle yan yana getirdim. İnsanın içine derinden işleyen kültürü, köklü tarihi, farklı akımları birleştiren mimarisiyle Tiflis’in eskiden olduğu gibi bugün de Kafkaslar’ın gözbebeği olduğunu gördüm.
#Tiflis“Vapurda kahvaltı” dendiğinde aklınıza çay, simit ve tost gelebilir. Şüphesiz, yolculukları lezzetle birleştiren en keyifli kahvaltılardan biridir. Peki, 58 yıllık emektar bir vapurun üstünde, onlarca lezzetle dolu bir kahvaltıya ne dersiniz?<br><br>Bu bir ilandır.
#Yakala.CoMuğla’nın Menteşe ilçesi kırsal Gülağzı Mahallesi'nde yaşayan Ayşe Uçar’ın nüfus cüzdanındaki doğum tarihi 28 Temmuz 1907. Fenerbahçe ile yaşıt Türkiye’nin yaşayan tarihi 113 yaşındaki Ayşe nine, yaşamı boyunca 3 padişah, 27 başbakan ve 12 cumhurbaşkanı gördü.
#GündemKültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın, Çanakkale Zaferi’nin 104’üncü yıl dönümünde yapılan çalışmaları ve hazırlanan projeleri belli oldu. Batan gemilerden, tespit edilen şehitliklerin ihyasına kadar Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Başkanlık yetkilileri, yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilecek projelerle ilgili şunları aktardılar:
#Gazetehaberleri2018’i iki dünya sanatçımız Yıldız Kenter ve Haldun Dormen’in 90’ıncı yaşlarını kutlayarak kapadık. Yeni yılı ise çok sükse yapacak bir ‘oynanamayan oyun’la karşılıyoruz. Onlar 60 yıllık dostluklarında sahnede sadece bir kez ve Londra’da bir araya geldiler. Altı-yedi yıl önce Türkiye’de sahnelenmek için Dormen’in yazdığı oyun ise ne yazık ki perde yüzü göremedi. Metni kitaplaştırılan ‘Yıldız ile Haldun’un öyküsünü, editörü anlatıyor.
#Yıldız KenterCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimli olağanüstü kurultay için imza toplayan muhaliflere sert çıktı ve “Olacak şey değil. Türkiye’nin gündemine bir bakmamız lazım. İnsanlar hapishanelerde tutuluyor. Yargı eli ile yargısız infazlar yapılıyor. Ekonomi perişan vaziyette. İnsanlar geçim derdinde. Birileri koltuk derdinde” dedi.
#Kemal KılıçdaroğluAcımasız zamana kafa tutmaya çalışan Rum evleri, birbirine omuz veren kilise ve camiler, denize inen sokaklar, yeme-içmesiyle meşhur köşeler İstanbul’da bol. Kocamustafapaşa en çok, tarihi zenginliklerin hâlâ yaşayan yerler olarak değerlendirilebilme başarısıyla konuşulmalı.
#Samatya