Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Datça ilçesindeki, Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi'ne dönüştürülüp, beş ay önce hizmete açılan tarihi Rum Ortodoks Kilisesi, klasik müzik konserlerinin merkezi haline geldi. Datça Klasik Türk Musikisi Topluluğu, tarihi mekanda ikinci konserlerini verdi.
Datça'daki ilçesinde, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) mali desteğinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi tarafından, aslına uygun olarak restore edildikten sonra, Hızırşah Yaşayan Tarih Kültür ve Sergi Evi olarak beş ay önce hizmete açılan tarihi Rum Ortodoks Kilisesi Hızırşah, ikinci kez bir klasik müzik konserine evsahipliği yaptı. Datça'da 2010 yılında bir araya gelen üç amatör müziksever arkadaş tarafından kurulan, Datça Klasik Türk Musikisi Topluluğu, bu kez 'Hicaz Faslı, Solo Şarkılar ve Köçekçeler' konseriyle klasik müzik meraklılarına, müzik ziyafeti sundu. Aynı topluluğun, 'Sultaniyegah Faslı ve Solo Şarkılar Konseri'yle iki ay önce müzikseverlerle buluşan tarihi kilise, amfi ve mikrofonsuz akustik ortamıyla, klasik müzik konserlerinin merkezi haline geldi. Datça ilçe merkezi'ne 3 kilometre mesafede bulunan ve 1850'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen tarihi kilisede, 13'üncü yüzyılın ünlü İranlı bestekar ve müzikoloğu Urmevi'nin eserlerinde rastlanan, hicaz makamındaki eserlerin seslendirildiği konser, yaklaşık 1.5 saat sürdü.
Datça Klasik Türk Musikisi Topluluğu'nun kurucularından Suat Gürce ve Güngör Önder'in hanende, kemanda Işık Sandalcı, udta Mustafa Dülger ve bendirde Nurşen Çarga'nın sazende olarak görev yaptığı konser, Veli Dede'nin Hicaz Humayun peşrevi ile başladı. Konserde, Bimen Şen, Lemi Atlı, Hacı Arif Bey, İsmail Hakkı Bey ve Dede Efendi gibi ünlü bestekarların eserlerinden oluşun 17 eser seslendirildi.
Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF