Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Şiddet suçtur, şiddeti teşvik suçtur. Terör uzantılarına destek vermek suçtur ve bu bütün dünyadaki demokratik ülkelerde böyledir. Şiddeti destekleyeni yargı önüne çıkarırlar ve yargı onlardan hesap sorar. Bugün de yargımızın şiddeti teşvik edenlerle teröre bulaşanlarla ilgili yaptığı soruşturmaları eleştirmek ve bu konuda yetkili olan yargı mensuplarımızı, Cumhuriyet savcılarımızı adeta tehdit eder vaziyette birtakım konuşmalar yapmak hiç kimseye yakışmaz” dedi.
#Yılmaz TunçHer geçen gün ile birlikte yaş alıyor ve yaşlanıyoruz. Yaşam döngümüzün doğal bir süreci olan yaşlanmayı durdurmak ise mümkün değil. Ancak yaş almayla birlikte gelişebilecek yıpranmaları azaltabilmek, bu süreci geciktirmek ve ilerleyen yaşları daha zinde, daha sağlıklı ve daha aktif geçirmek mümkün.
#Buğra Adil BuyrukcuYapay zeka, dijital ortamda algoritmik bir düzen içerisinde bilgisayar sistemlerinin insan benzeri zekaya sahip olma yeteneğini geliştirmek için kullanılan bir teknoloji. Söz konusu yapay zeka ile insan düşünce sistemine benzer taklit etme şeklinde kendini gösterirken; Makinelerin öğrenme, problem çözme ve karar verme yeteneklerini geliştirmek için algoritmalar ve veri kullanarak daha önceden sahada varolan bilgi ve verileri işleme şeklinde çalışır.
#Konuk YazarEdirne'de, İdare Mahkemesi'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde tamamı ormana ve su kaynaklarına 400 metre mesafede yapılmak istenen yeni kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararının iptaline yönelik kararı, Danıştay 4'üncü dairesi de onadı. Köylülerden Naif Özdoğan, 'Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun.' dedi.
#EdirneBebeklerin neden ağladığını yüzde 90'ın üzerinde doğruluk payıyla tahmin ettiğini iddia eden yapay zekâ destekli uygulamalar son dönemde oldukça popüler. Biz de hem bu uygulamaların çalışma mantığını uzmanı ile konuştuk hem de annelere fikirlerini sorduk.
#Yapay ZekaBebeğiniz ağlıyor ve bir türlü nedenini anlayamıyorsunuz. Gazı mı var? Karnı mı aç? Altı mı kirli? Yoksa sadece canı sıkıldı ve sizin ilginize mi ihtiyacı var? Peki "Bu sorunun cevabını bir uygulama sayesinde saniyeler içinde öğrenebilirsiniz" desek inanır mısınız? Bebeklerin neden ağladığını yüzde 90'ın üzerinde doğruluk payıyla tahmin ettiğini iddia eden yapay zekâ destekli uygulamalar son dönemde gündemde. Bu uygulamaları kullanan aileler var ancak "Bebeğimin derdini bir tek ben anlarım" diyen annelerin sayısı da hayli fazla. Biz de hem bu uygulamaların çalışma mantığını uzmanı ile konuştuk hem de annelere fikirlerini sorduk.
#Yapay ZekaGünümüzde sağlıklı beslenme pek çok insanın ilgi odağı, bu da yağlı tohumların popülerliğini arttırıyor. Hem çocuklarıma hem de hastalarıma sıklıkla önerdiğim, faydalarını saymakla bitiremeyeceğim chia ve keten tohumu, sağlık ve lezzet dengesini bir araya getiren besinler. Üstelik ikisi de ihtiyacımız olan protein ve liflerle dolu...
#SağlıkRusya Devlet Başkanı Putin, uçağın düşmesi sonucu hayatı kaybeden Wagner lideri Prigojin'in ailesine başsağlığı mesajı gönderdi. Putin, mesajında "Prigojin'i 90'lı yıllardan beri tanıyorum, yetenekli bir iş insanıydı" ifadelerini kullandı.
#PutinEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarSon yıllarda kişisel gelişim kitapları peşi sıra yayımlanıyor, yazarlar bu çağın insanlarının nasıl yaşaması gerektiğiyle ilgili reçeteler sunuyor, neyi yapmamız veya yapmamamız gerektiği bizlere tek tek söyleniyor. Tüm bunlara rağmen toplumların psikolojik çatışması sürüyor ve birbirinden farklı yaklaşımlar insanlarda bilgi karmaşasına sebep oluyor. Bu durumu fark eden Arda Bafra, tarihten günümüze gelen kadim öğretileri bir kitapta topladı ve ‘100 Kadim Öğreti’ adlı kitabıyla günümüz insanının yaşam felsefesini baştan yazdı.
#Arda BafraDepremde birçok kişi yakınlarını yitirdi. Bazıları sevdiklerinin cenazesini bile bulamadı, onlara veda edemedi. Aile ve yas danışmanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu kaybedilen kişiye ait eşyanın enkaz altında kalması, onlara ait her şeyin yok olup gitmesi, geçmişin silinmesi gibi sembolik kayıpların ‘acıyı arttırıp yası derinleştirdiğini’ söylüyor. Yasın tamamlanan bir süreç olmadığını ifade eden uzman psikolog Zeynep Selvili de “Nasıl ki bir kemiğiniz kırıldığında yıllar sonra bile çekilen bir röntgenle nereden kırıldığı anlaşılır, yas da böyledir, kişiyi sonsuza dek değiştirir” diyor.
#DepremAraştırmacı yazar Gökhan Akçura yeni kitabı ‘Yıldızların Altında/ Cumhuriyet Döneminde Türkiye’de Eğlence Yaşamı’nda bize eğlence kültürümüzü anımsatıyor. Osmanlı’daki batılılaşma hareketinden başlayarak değişen ve dönüşen eğlence hayatını nasıl bir gözle ele aldığını ve araştırma sürecini Akçura ile konuştuk.
#Gökhan AkçuraÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen COP27 zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayacak ve kendi kendine yetecek bir ülke olmak zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, “Türkiye'nin emisyon üretiminde tarihsel sorumluluğu yok denecek kadar az 0.6, biz bu dünyayı kirletmedik.” dedi. Depozito sistemi zamanla alışkanlık kazanacağını belirten Bakan Kurum, “Aslolan burada döngüsel ekonomi anlayışı, ‘al kullan at’ değil, ‘al kullan dönüş’tür. Bu her şey için geçerli. Bizim artık yaşam şeklimizi iklim değişikliğine uyumlu hale getirmemiz gerekiyor… Köyümüze dönelim, çok ileri gitmeye gerek yok. 3 milyar 157 milyon dolarlık mutabakat anlaşmamızla önemli bir finansman desteğini sağlayarak iklim değişikliği mücadelemizde kullanıyoruz… 2030 yılı için 1 milyar 175 milyon ton, yüzde 21 emisyon hedefimizi, yüzde 41'e çıkardık.” ifadelerini kullandı.
#Bakan KurumMerkür astrolojide iletişim, ifade, konuşma, anlaşmalar, elektronik eşya, eğitim, ulaştırma, ticaret ve kardeşleri temsil eder. Bu gezegen gerilerken iletişim sorunları, yanlış anlaşılmalar, elektronik aletlerin bozulması, eğitim ve sınavlarda zorluklar, seyahatlerde gecikmeler, yolculuklarda eşya kayıpları, ticari konularda anlaşmazlıklar, kardeşler arası iletişim problemleri gibi etkilerin ortaya çıkması beklenir. Peki, Merkür Retrosu ne zaman bitecek?
#Merkür Retrosu“Çağın en büyük hastalığı, başarı üzerine kurulmuş bir hayat isteği. Hayatın anlamı başarıda değil özgürlükte. Özgürlük ise başarma ve çuvallama riskini göze alıp yaşayabilme cesareti. Sadece başarı için yaşayan insanlar, köle ruhludurlar, özgür olamazlar.”(Jean-Jacques Rousseau)
#Aziz Devrimci