"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert Einsteinİşgalin başında Rusya'ya açık destek veren Çin'den son günlerde gelen açıklamalar kafaları karıştırdı. Çin'in tavrı savaşın kaderini nasıl etkiler? İki ülke arasındaki ticari çıkmaz ne? İşte her geçen gün daha da karmaşıklaşan Çin Rusya ilişkilerinin tüm ayrıntıları...
#ÇinDünya çapında faaliyet gösteren mikroçip üreticilerinden Intel, özellikle otomotiv sektörünü ciddi şekilde etkileyen çip krizine çözüm amaçlı olarak 20 milyar dolarlık yatırımla ABD’nin Arizona eyaletinde iki yeni çip fabrikası inşa etmeyi planladığını duyurdu.
#GazetehaberleriUygun maliyetli ve doğru bir sıcaklık sensörü arıyorsanız, ilk tercihiniz bir termistör olabilir. Sıcaklığın değişmesiyle direnci değişen direnç türüdür. Termistörün bir çeşidi olan Ptc nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Ptc Termistör sembolü ve kullanım alanları hakkında bilgileri derledik.
#Ptc Nedir?Aydınlatma sistemlerinde yaygın olarak karşımıza çıkan Ldr gündelik yaşantımızda ihtiyaç duyulan sistemlerde yerini almaktadır. Devrelerin önemli elemanları arasında gösterilen Ldr’ye ilişkin olarak en çok merak edilen Ldr Nedir? Ldr sensör ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Ldr çalışma prensibi ve sembolü konularını detayları ile derledik.
#Ldr Nedir?Alternatif akım ile beraber pek çok farklı akım şiddeti üzerinden diyak bir diyot olarak öne çıkıyor. Pek çok farklı kullanım alanı ile beraber özellikleri ve çalışma prensibi bulunur. Peki diyak nedir ve ne işe yarar? Diyak sembolü, özellikleri, çalışma prensibi ve kullanım alanları.
#Diyak Nedir?Günümüzde pek çok alanda sıkça kullanılan sensör teknolojisi hakkında başvurulan sensör nedir? Sensör nasıl çalışır? Sensör çeşitleri nelerdir? Sensörler hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Sensör Nedir?Savunma ve havacılık platformlarına yönelik alt sistem ve bileşenler üreten Nero Endüstri'nin, yarı iletken sensör alanında yapmaya hazırlandığı 1,6 milyar liralık yatırım, Cumhurbaşkanı Kararı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından "proje bazlı teşvik" kapsamına alındı. Yapılacak yatırımla yarı iletken sensörlerde dışa bağımlılığın bitirilmesi hedefleniyor.
#Yarı İletkenHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiCanan Dağdeviren Türkiye’nin bilim dünyasındaki genç yeteneklerinden. Dünyanın en iyi üniversitelerinden ikisinde birden aynı anda proje yürütme ayrıcalığına sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Koch Laboratuvarı’nda çalışmalarını sürdürüyor. Harvard Üniversitesi’nde ise genç akademi üyeliği var. Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlandı. Kanser ve kalp hastalarının hayatını kolaylaştıracak buluşlarının esin kaynağı aile fertlerinin geçirdiği hastalıklar. Çocukluk kahramanı Pierre Curie’nin keşfi piezo elektrik tasarladığı aletlerin belkemiği. Amerikalılar ona ‘bilimin Mevlana’sı’ ismini takmış. Her gün uzun saatlerini geçirdiği Koch Laboratuvarı’nda buluştuk.
#Canan DağdevirenAlmanya'da Federal Bilim Bakanlığı’nın bu yıl 6'ncısını düzenlediği ve sürdürülebilir teknoloji gelişimi alanında verilen “Yeşil Yetenek Ödülü”, dünyanın değişik ülkelerinden 25 genç bilim insanına verildi. Türkiye’den ise "nano teknoloji" alanında doktora çalışması yapan Burak Güzeltürk ödülü kazananlar arasında yer aldı.
Sokaktan kadın erkek farkı gözetmeksizin gelişigüzel on kişiye ' Silikon nedir?' diye sorsan, şık giyimli bakımlı makyajlı hanımların sevimli yakışıklı beylerin yüzünde aniden gizemli bir tebessüm belirir. Silikon onlar için: hanımların göğüslerini şekillendiren, dekoltelerini seksileştiren, dudakları dolgunlaştıran bir mucizedir. 'Silikon vadisi nedir?' diye sorsan, büyük bir olasılıkla, Ihlara vadisini biliyorum ama silikon vadisini bilmiyorum, ona yakın bir yerde mi? Diye bir yanıt verebilir.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Sabancı Vakfı'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği, 50 milyon liraya mal olacak, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-NUM)'nin temel atma törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin teknoloji transfer eden değil, teknoloji üreten bir ülke olması gerektiğini belirterek, “Bu potansiyel var. Bunu harekete geçirmek gerekiyor“ dedi.
Türk mucit Niyazi Davran, Dolmabahçe Sarayı’nda görüp yeniden hatırladığı ’çinili’ sobalardan esinlendi ve ’cam ile daha sağlıklı, daha tasarruflu’ ısıtma projesi geliştirdi. Daha önce haşerat kovuculara ’metal alaşımlı hoparlör’ üretip patent alan Davran’ın yeni icadı cam ısıtıcılar, Ardo markasıyla piyasaya çıktı.
MV Holding’in Başkanı Murat Vargı, Amerika’daki yatırımlarından sonra, şimdi de Avusturya merkezli Nanoident Technologies’e yüzde 12.4 hisse alarak ortak oldu. Kan testinden süt testine kadar bütün testlerin çip üzerinden yapılabilmesine olanak sağlayan şirketin 12 Şubat’daki toplantısının ardından Vargı da yönetime girecek.
ABD’nin önde gelen 18 enerji uzmanı, şu anda geliştirilme aşamasında olan hiçbir teknolojinin, sera etkisi yapan gaz emisyonlarını kontrol edemeyeceğini ve 2050 yılında yüzde 200 artacak olan dünyanın enerji ihtiyaçlarını karşılamaya da yetmeyeceğini açıkladı.