Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2008 00:00
Türk mucit Niyazi Davran, Dolmabahçe Sarayı’nda görüp yeniden hatırladığı ’çinili’ sobalardan esinlendi ve ’cam ile daha sağlıklı, daha tasarruflu’ ısıtma projesi geliştirdi. Daha önce haşerat kovuculara ’metal alaşımlı hoparlör’ üretip patent alan Davran’ın yeni icadı cam ısıtıcılar, Ardo markasıyla piyasaya çıktı.
DÜZCELİ Türk mucit Niyazi Davran, yeni bir teknik geliştirdi ve ’cam ile daha sağlıklı ve daha tasarruflu ısıtmayı’ başardı. 2000 yılında da ses frekans sistemiyle çalışan elektronik haşerat kovuculara özel ’metal alaşımlı hoparlör’ üretip patentini alan Niyazi Davran’ın yeni icadı cam ısıtıcılar, Ardo markasıyla piyasaya çıktı. Tavana ve duvara asılabilen 180 derecelik açıyla tüm yönleri hayvayı ısıtmadan cisimleri ısıtarak ortamdaki sıcaklığı artırabilen bu ürünün şu anda piyasada çok yaygın olan Infrared ısıtıcılara ciddi rakip olması ve yüzde yüz Türk üretimi olduğu için de ihracatta başarılı olması bekleniyor.
Pazarlama okudumPestgo Elektronik ve Kimya Teknolojisi Araştırma Geliştirme Danışymanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şti.’nin (Pestgo Elektronik) sahibi Niyasi Davran şöyle başlıyor anlatmaya: "1955 Düzce doğumluyum. Orta halli bir esnaf ailenin çocuğuyum. Dedem kundura imalatçısıydı babam da nakliyecilik yapardı. Yüksek okul dahil tüm eğitimimi Düzce’de tamamladım. Pazarlama ön lisans okudum, 1979’da İstanbul’a geldim. İstanbul’da büro makineleri pazarlamacısı olarak işe başladım. Elektronik büro aletleri satıyordum. Bu iş çoksermaye gerektirdiği için bu konuda girişimci olamadım."
İşyerlerine ne satarımOfis aletleri pazarlarken faks sattığı bir işyerinde hayatında ilk kez elektronik haşere cihazı gördüğünü söyleyen Niyazi Davran, şöyle konuşuyor: "Tesadüfen gördüm ve ’her işyerine bunlardan bir tane satabilirim’ diye düşündüm. Cihazları araştırdım ve gördüm ki büyük bölümü kısa süre sonra bozuluyormuş. Neden bozulduğunu araştırınca ortaya ilginç bir sonuç çıktı. 1998’de araştırmalarım sonucu sorunu buldum. Ses frekanslarını kullanan bu aletler için hoparlör piyasası özel dayanıklı bir hoparlör üretmemiş. Onlar da küçük walkmen kulaklıklarını takıyorlarmış. Bir süre sonra da bu zayıf hoparlör patlıyor ve cihaz bozuluyor. Ayrıca testler de daha çok laboratuvar fareleri üzerinde yapılıyor ama dışardaki fareler bu ses frekansından etkilenmiyordu."
Metal alaşımlı hoparlör Bu olgulara ulaşan Niyazi Davran daha güçlü ses frekanslarına da daynıklı bird hoparlörün işi çözeceğini düşünür ve özel bir hoparlör projesi geliştirir. Davran şöyle konuşuyor: "Özel metal karışımdan hoparlör yaptım, patentini aldım. Bu alaşım tüm frekanslara dayanıyor. Ürüne ’PestGo’ adını verdik. 8 yıldır bu cihazları üretiyoruz ve satıyoruz. Çok başarılı bir ürün oldu ülkenin her köşesine mal sattık ve ilk sattıklarımız bile hálá çalışıyor. Sincap, gelincik,
akrep, yılan, fare, sert kabuklu böcekler, zehirli böcekler mekana giremiyor. Alerjik sorunlu çocuklar için çok önemli. Gıda fabrikaları, hastaneler ve büyük kurumlar için de özel projeler yapıyoruz."
Dolmabahçe Sarayı’nın çinili sobalarını görünce şimşek çaktıPESTGO Elektronik’in sahibi Niyazi Davran, cam ısıtıcı projesinin nasıl ortaya çıktığını da şöyle anlatıyor: "Dolmabahçe Sarayı’na haşere cihazımız için davet edildik. Eski ahşap ve kağıt ürünler nedeniyle böcekler, bit, pire üreme sorunu büyük. Alt katları gezerken eski ofisleri inceledik ve ben çini sobaları gördüm. Küçükken bizde de vardı ama unutmuşum. Orada biri bana ’bu çini sobalar hem el yakmaz hem de çok iyi ısıtır’ dedi. Gördrüm ki sobanın dışındaki çininin üzerinde sırlama var. Bu cam gibi düz yüzey sobanın ürettiği ısının daha sağlıklı ve kaliteli yayılmasını sağlıyor. Bunun üzerine biz de ’camı ısıtalım’ dedik."
İlk uygulama Fenerbahçe anaokulu yüzme havuzuna NİYAZİ Davran, proje üzerinde çalışmaya başladıktan sonra daha önce bu alanda alınmış bir Türk patenti gördüğünü söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Ancak ürün bazında uygulanamadığı için bu patent daha sonra anonim olmuş. Elektriği veriyorsunuz, ısındıkça amper yükseliyor ve bir noktadan sonra kısa devre yapıyor, camı kırıyor. Biz ısındıkça amperi düşüren ve ısıyı tüm cam yüzeye eşit dağıtan bir teknik geliştirdik. Bunu da yarı iletken bir metal yardımıyla yaptık. Camın üstüne metal sıvama yapıyoruz, defalarca fırınlanıyor. Ürünün bütünü için patent için müracaatımızı da yaptık. Ürün geçen yıl piyasaya çıktı ancak tüketici hiç tanımadığı için pek talep olmadı. Yine de büyük kapalı alanlar için uygulamalarımız oldu.
Fenerbahçe Kulübü’nün Kayışdağı’ndaki anaokulu yüzme havuzu şu anda Ardo ile ısıtılıyor. Doğalgaza göre çok daha tasarruflu. Havayı değil cisimleri ısıttığı için de dahasağlıklı. 1 kilowatt enerji harcayıp 860 kilo
kalori hiç bir yakıtla alamazsınız. Bizimkinde enerjinin tamamı ısıya dönüşüyor. Küçük bir şirketiz ama hızlı büyüyeceğimize inanıyoruz."