Beklenen Marmara depremi nedeniyle oturduğu evden daha güvenli bir yere taşınmak isteyenler, hatta bunun için kesenin ağzını açmaya bile razı olanlar neler yaşıyor? İstanbul’un iki yakasında farklı bütçelere göre eski ve yeni birçok daire için 25 emlakçıyı aradık. Deprem raporu olan bir tane bile ev bulamadık.
#Gizem CoşkunardaYaşadığımız 6 Şubat depremlerinden sonra birçoğumuz bazı önlemler almaya çalıştık. Şehir dışına taşınan da hızla oturduğu binayı kontrol ettiren de oldu. Deprem gerçeğiyle yaşamamız gerektiğini acı bir yolla hatırladık ama önlem almak yerine bazı bahanelerin arkasına sığınanlar da var. ‘Binamız yeni’, ‘Fay hattına uzağız’, ‘Alt kattayız, hemen kaçarız’... Uzmanlara depremle ilgili önlem alma konusunda bizi durduran cümleleri sorduk...
#6 Şubat DepremleriKahramanmaraş depremlerinde binlerce bina yıkıldı, on binlercesi hasar aldı. Uzmanlara göre böylesi büyük bir acıyı tekrar yaşamamak için bir deprem ülkesinde olduğumuzu kabul edip gerekli önlemleri almalıyız. İlk adım, yaşadığımız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek...
#DepremÇANAKKALE’DE üst üste depremler yaşanırken Türkiye’de 6,5 milyon konutun yenileneceği kentsel dönüşümde, yapı denetim zorunluluğunun kapsamı genişletiliyor. Düzenlemeyle camiler için de yapı denetimi zorunlu hale geliyor. Yeni yapılacak cami, Kuran kursu gibi yerlerde yapı denetim kuruluşları aktif rol alacak. İbadet yerlerinin yapı denetim ücretinde, yüzde 75 oranında indirime gidilecek.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıProf. Dr. Naci Görür, İzmir'de katıldığı konferansta "Depremleri durduramayız. Kentlerimizi deprem dirençli yapabiliriz. Deprem dirençli yerler, bugünkü bilimle, teknoloji ile yapılabilir. Bunu yapabilecek her şeyimiz var... Bu iş böyle gitmez. Bu deprem işini halletmemiz lazım; aksi halde tarihin çöplüğüne atılır, gideriz" dedi. "Her fay hattının kendine özgü özellikleri var" diyen Görür, " düşmanımızı tanımalıyız. Bu düşman soteye yatmış ve ne zaman uyanacağı belli değil." ifadelerini kullandı.
#Naci Görür6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremDeprem hepimize her an gelebileceğini en acı şekilde öğretti. Büyük felaketin üzerinden tam bir yıl geçti. O günden bu yana yönetmelikler, yasalar değişti, ‘tek çözüm kentsel dönüşüm’ denilerek önemli adımlar atıldı. Gelin birlikte son bir yılda yapılanlara ve çözüm bekleyen sorunlara bakalım...
#Kentsel DönüşümKahramanmaraş depremlerinde yıkılan yaklaşık 1400 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Siteleri’nin davaları B blok ile başladı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1'i tutuklu, 1'i firari, 6 sanığın 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında Ebrar Siteleri'nin kurucusu Tevfik Tepebaşı (81) suçlamaları kabul etmeyerek, "Ben inşaattan anlamam ancak herkes beni sorumlu gösterdi" dedi. Tepebaşı, “İnşaattan anlamadığım halde bana suç isnat etmek yasal değildir. Bundan dolayı beraatimi talep ediyorum" dedi.
#6 Şubat Depremleri32 yıldır Türkiye’de yaşayan Japon yüksek mimar ve yüksek mühendis Yoshinori Moriwaki ‘Kâşif’ isimli deprem eğitim TIR’ıyla deprem bölgesindeki 12 ili keşfe çıktı. Yapı sektöründeki firmalara seminer veren Moriwaki’nin ilk durağı Hatay’dı. Seminer sonrasında görüştüğümüz biliminsanı Hatay’ı denizden gelecek yeni bir depreme karşı uyardı ve Türkiye’de depreme hazırlanmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#Depremİnşaat sektöründe en temel sorunun acemi mühendis ve müteahhit ile yetersiz denetim mekanizması olduğunu söyleyen Dekar Yapı ve Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Hem yapım hem de denetimde sil baştan düzenlemeler gerek. Acemi mühendis çiziyor, tecrübesiz müteahhit yapıyor ve yetersiz firmalar da denetliyor. Sonuç ortada... Avrupa’da da olduğu gibi mühendis-lerin projelerine sigorta şartı getirilmeli. Şirketler güvenilir olmayan projelere sigorta yapmaz ve doğal bir denetim işler. Yapı denetimde de yüzlerce şirket var ama çoğu yetersiz. Bunun yerine büyük müşavirlik şirketleri kurulmalı ve şehirler bölge bölge denetlenmeli. Sayı az, denetim etkin olmalı” dedi.
#Sponsorlu İçerikYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme Hazırlıkİnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, ‘deprem’ denildiğinde başkentte ilk akla gelen ve ‘Ankara’nın yumuşak karnı’ tanımlaması yapılan Demetevler için uyarı yaptı: “Bir an evvel bölgenin kentsel dönüşüme girerek daha güvenli hale getirilmesi gerek.”
#Bülent TatlıMalatya’nın yeni yerleşim bölgelerinden Bostanbaşı Mahallesi’ndeki binaların neredeyse hiçbiri depremlerde yıkılmadı. Ancak dışarıdan sapasağlam görünen blokların içleri kelimenin tam anlamıyla göçük. Yapılan incelemelerde kirişleri patlayan, kolonları eğrilen dairelerin tamamına yakını ‘ağır hasarlı’ bulundu.
#MalatyaAfet konusunda uzman isimler, yeni bir örgütlenme modeli ve yapılanma öneriyor, İstanbul depremine hazırlık amacıyla afet bakanlığı, yeni bir koordinasyon merkezi, müteahhitler kanunu, özel gayrimenkul mahkemeleri ve yeni sigorta modelinin acilen uygulamaya konulmasını savunuyor.
#Afet Planıİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemelerde, binaların dayanıklılığını artıran ve göçme engelleyen perde duvar sisteminin eksik olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Güler, "Zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde, yeterli oranda betonarme perde duvar kullanılmamış" dedi.
#Deprem11 ilde yaşanan çifte felakette karşılaştığımız yıkım, olası büyük bir deprem bekleyen İstanbul’da binaların güçlendirilmesi ve dönüşümünün ne kadar hayati olduğunu gözler önüne serdi. Hükümet ve İBB de dönüşüm için projelerini açıklamaya başladı. Ancak 16 milyon nüfuslu megakentin dönüşmesi için devasa bir bütçe gerekiyor. Peki bu finansman nasıl yaratılabilir? Uzmanlar önerilerini Hürriyet’e sıraladı...
#İstanbul Depremiİstanbul’un depreme dayanıklı hale getirilmesi için hem riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması hem de uygun binalara güçlendirme gerekiyor. Ancak uzmanlara göre güçlendirme sürecinde vatandaşlar birçok engelle karşılaşıyor ve zaman kaybı yaşanıyor.
#İstanbulİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiDeprem felaketi sonrasında birçok ilde binaların güvenliği sorgulanmaya başlandı. Bu amaçla da risk tespiti talepleri ciddi ölçüde arttı. Yapılan testlerin sonucunda binaları riskli çıkan vatandaş bugünlerde iki seçenekle baş başa kalıyor: YIKIP YENİSİNİ YAPMAK ya da GÜÇLENDİRMEK. Peki güçlendirme için nereye nasıl başvuru yapılacak, doğru firma nasıl seçilecek, çalışmanın maliyeti ne olacak, devlet destek verecek mi? Tüm bu sorulara yanıt vermek için güçlendirmeyi uzmanlar eşliğinde tüm yönleriyle ele aldık...
#Deprem11 ilde 6 Şubat’tan önce inşaatına başlanılan yapılarla ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgede yer alan “En az iki inşaat mühendisinden oluşan ekibin vereceği teknik rapor” zorunluluğuna inşaat mühendislerinden itiraz geldi: Bu ekipte jeoloji ve jeofizik mühendisleri de olmalı. Teknik rapor sadece kolon, kiriş değil zemin etütlerine göre de verilmeli.
#Deprem"Pasif çalışacak mühendis arıyoruz. Bir arkadaş yeni bıraktı. 4-5 yıldır bizde çalışıyordu. En fazla 6 bin lira maaş verebiliriz. Sistemde çekirdek kadroda yer alacaksınız ama pasif çalışacaksınız. Yani her evrakta isminiz yer alacak. Bu iş için size diğer firmalar 10 bin lira maaş veririz diyebilir, ama aman onları dikkate almayın düzenli ödeme yapmazlar."
#DepremKahramanmaraş depremi 11 ilde yıkıma ve can kayıplarına sebep oldu. Gündeme gelen konulardan biri de kesilen kolonlar… Kolonlar çoğu zaman hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi oluşturuyor. Ülkemizde de ne yazık ki yaygın olarak uygulanıyor. Kesik kolonlu bir evde yaşamak ne anlama gelir? Nasıl anlaşılır? Bunun cezası var mı? Kolon kesildiğini tespit edenler ne yapabilir? 6 soruda inceledik...
#Deprem