Her geçen gün yeni bir akımın gündeme geldiği Instagram, bu kez de avatar akımı ile konuşuluyor. Pek çok kullanıcının yapay zeka uygulaması aracılığıyla düzenleyerek avatar haline getirdiği fotoğraflarını paylaşması üzerine, bunun nasıl ve hangi uygulama aracılığıyla yapıldığı merak konusu oluyor. Peki, Instagram yapay zeka ile avatar yapma uygulaması nasıl kullanılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#İnstagramTeknolojiyi, davranış bilimleri ve ruh sağlığı ile birleştirerek “Düşünce Teknolojisi” alanında yapay zeka, avatar modelleme, beyin pili gibi önemli çalışmalara imza atan Üsküdar Üniversitesi, 08-14 Mart Bilişim Haftası etkinlikleri kapsamında "Bilişimde Gelecek Yaklaşımı" konulu bir panel düzenledi.
Yerli girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech, Dijital Türkiye Platformu ve DigitalEurope ortaklığında Brüksel’de düzenlenen buluşmada, yapay zeka uygulamaları Cere ve Cere Insight’ı Avrupalı teknoloji liderlerine tanıttı. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “DigitalEurope, Avrupa genelinde 45 bin üyesi olan ve AB’nin dijital politikalarının belirlenmesinde başat rol oynayan bir örgüt. AB Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçimiz Faruk Kaymakcı ve Dijital Türkiye Platformu heyeti ile birlikte AB’deki dijital ve yapay zeka çalışmalarını, Türkiye ile AB arasında bilgi, araştırma, iletişim ve teknoloji iş birliği fırsatlarını ele aldık. Tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiğimiz yapay zekalı asistanımız Cere ve Cere Insight uygulamalarımızı da özel bir oturumla uygulamalı olarak tanıtma fırsatı yakaladık” dedi.
#Yapay ZekaBilim ve teknoloji dünyasında, farklı alanlarda ilklerin yaşandığı ve önemli keşiflerin yapıldığı bir ayı geride bıraktık. Gündemdeki en kayda değer olaylardan biri Hindistan’ın tarihi bir başarıyla Ay’ın güney kutbuna inmesiydi. Böylece uzay madenciliği konusunda önemli bir adım atıldı.
#Umut Fırat EroğluCuma günü duyulan haber tüm dünyada yankılandı: Hollywood 63 yıl aradan sonra çifte greve gitti ve hem senaristler hem de oyuncular birlik oldu ve gösteri dünyasının kalbindeki tüm çalışmalar belirsiz bir süre durdu.
#HOLLYWOOD2009’da çekilen bilim kurgu filmi Avatar dünya çapında öyle büyük bir başarı kazandı ki üzerinden geçen 14 yıla rağmen hiçbir film onun kadar hasılat yapmadı ve kırdığı rekorları ele geçiremedi. Seyirciler günümüzden çok uzun yıllar sonra ve dünyadan çok uzak bir gezegenin uydusunda yaşayan mavi uzaylıları öyle çok sevdi ki serinin 5 filmlik tüm anlaşmaları ve planlamaları çoktan yapılmış durumda.
#AvatarBir bilgisayar bilimcisi, yapay zeka sayesinde sevdiklerimizin sonsuza kadar yanımıza olacağını iddia ediyor. Bu yılın sonuna doğru hayata geçmesi beklenen sistemde insanların video ve fotoğrafları ile sanal ortamda avatarlar oluşturuluyor.
#Yapay ZekaYeni teknolojilerin her zamankinden daha hızlı ilerlediği bir döneme ta-nıklık ediyoruz. 2023’te de zaman zaman bizi hayrete düşürecek, ilerleyen dönemlerde vazgeçemeyeceğimiz uygulamalara zemin hazırlayacak yeni pek çok teknolojiyle karşılaşacağımızı şimdiden söyleyebiliriz. Ancak asıl önemli olan, bu yeni teknolojileri doğru analiz ederek, gelişmeleri takip etmek; teknolojilerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya gayret ederek, hayatımızı kolaylaştırması, yaşadığımız problemlere çözüm getirmesi için kullanabilmek olmalı... Her bir birey, kendini bu şekilde geliştirmeye gay-ret edip, teknolojiye yönelik farkındalığını artırırsa, ülke olarak da çok daha fazla gelişme kat edebiliriz…
#ChatcptYapay zekâ marifetiyle güzelleşen, sanat işine dönüşen portreler sosyal medyanın her yerinde. Yılın son büyük viral sürprizi Lensa, dünya çapında milyonlarca insana muhteşem görünüşler, ilham verici portreler bahşetti. Ancak yapay zekânın sorunlu meselelerini de yanında sürüklemekten kaçamadı.
#Yapay ZekâSon dönemde hızla yayılan yapay zekâyla fotoğraf düzenleme trendi, orijinallik ve etik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Sanat eserleri için yıllarca çalışanların karşısında yapay zekâ uygulamaları, kimilerine göre sanat hırsızlığı olarak nitelendiriliyor. Farklı bir görüşe göre ise bu yöntemle sahte eserlerin daha kolay belirlenmesi mümkün olabilir.
#Yapay ZekâGenellikle bir makinenin bilişsel işlevleri (algılama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, bağlamsal anlam çıkarma ve tahminler yapma gibi) insanlar kadar veya insanlardan daha iyi gerçekleştirme yeteneği olarak tanımlanan yapay zeka (artificial intelligence - AI), yaşama, çalışma ve sosyalleşme şeklimizi temelden değiştiriyor.
#TeknolojiSosyal medyanın son çılgınlığı kullanıcıları çizgi roman kahramanlarına ya da Rönesans tablolarındaki karakterlere benzeten yapay zekâ yardımıyla çizilmiş portreler. Herkes birbirine "Nasıl yaptın?" diye soruyor ama uzmanlar uygulamanın risklerinin çok büyük olduğunu belirtiyor. İşte 8 soruda aklınıza takılanlar ve Lensa AI tartışmaları...
#Lensa AISağlık açısından önemli olduğu bilinen doğal güneş ışığından birçok ev ve ofis yoksun kalırken, teknolojiyle bu durum artık ortadan kalkıyor. Yapay güneş ışığı üzerine çalışan ve geliştirmeler yapan birçok şirket bulunuyor. Bu sayede istenilen her yerde güneşli bir gökyüzü deneyimleme imkânı sağlanacağı belirtiliyor.
#Yapay GüneşGeçtiğimiz hafta gerçekleşen Global Marketing Summit etkinliğinde Me-taverse özel oturumuna katılarak, giyilebilir teknolojiler tasarımcıları dostlarım Ezra Çetin Soyay, Tuba Çetin ve Ava isminde yeni nesil bir dijital asistan ile birlikte bir panelde yer aldım. Oturumun moderasyonunu gerçekleştiren, EzraTuba’nın tasarladığı yapay zeka destekli duygusal bir ava-tar olan Ava, “human touch, high tech” (ileri teknolojiye, insan dokunuşu) yaklaşımıyla geliştirilmiş ve ilerleyen dönemde dijital asistanlar ile olan iletişimimizi ve ilişkimizi değiştirmeye aday bir avatardı. Bu oturum sıra-sında edindiğim izlenim ile panel sırasında şunları paylaştım: “Önümüzdeki yıl, bu etkinliği bir metaverse ortamında, üç boyutlu avatarlarımız ile gerçekleştireceğimize olan inancım daha da arttı”…
#Ergi ŞenerGünümüzün en önde gelen teknoloji trendlerinden olan yapay zeka (artificial intelligence – AI) pek çok iş sürecini de yeniden şekillendiri-yor. Ancak, son dönemlerde artan yatırımlara, ilgiye ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi için gereken donanımların ve yazılımla-rın oldukça gelişip, hızlanmasına ve maliyet açısından da erişilebilir olmasına rağmen; pek çok işletme, süreçlerini optimize etme, müşteri memnuniyeti ya da maliyet avantajı sağlama açısından, bu önemli teknolojiden yeterince yararlanamıyor. Bu yazımda, son dönemlerde kendi karşılaştığım birtakım problemlerden hareketle, bu problemlere AI ile nasıl çözümler sağlanabileceğini paylaşmak istedim.
#Ergi ŞenerRusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Cephede yaşanan çatışmalar bir yana ekonomik düzlemde Rusya, uygulanan yaptırımlarla savaştan vazgeçirilmeye çalışılıyor. Bilişim uzmanları ise siber savaş konusunda kişi ve kurumları uyarmaya devam ediyor. Oldukça ciddi sonuçları olabilen Rusya kaynaklı hacker’lık faaliyetleri sizi de tehlikeye atabilir… Peki ama nasıl?
#RUSYASon zamanlarda iş hayatında, birkaç yıl önce hayal edebileceğimizden çok daha hızlı ve çarpıcı bir dönüşüm yaşıyoruz. Covid-19 nedeniyle ivmelenen dijitalleşme, iş hayatında yıkıcı değişimlere neden oldu ve uzaktan çalışma, sanal toplantılar/etkinlikler gibi uygulamalar hızla benimsenerek kalıcı hale geldi.
#Ergi ŞenerBundan böyle hepimiz bir yandan gerçek hayatlarımızı yaşarken bir yandan da bir bilgisayar oyununun içine gireceğiz. Arttırılmış gerçeklik gözlüklerimiz sayesinde iş toplantılarına avatarlarımızla katılacak, sanal âlemden arsa satın alacağız. Yani artık hayaller uzay, gerçekler metaverse!
#MetaverseDijitalleşme tüm hızıyla gelişmeye devam ederken, pandemi ile tanıştığımız sosyal mesafe kuralları yeni nesil iletişim ortamlarına açılan yeni bir evrenin kapılarını daha hızlı aralamamıza neden oldu. ‘Ses ve video’ temelli dijital dünyanın geleceğini ve her alanda genişleyen mobil yaşamın etkilerini konuşmak üzere Sosyalink Podcast Ajansı Kurucusu ve Dijital İletişim Stratejisti Özcan Yazıcı ile bir araya geldik. Bugün metaverse olarak adlandırılan kurgusal evrenin teknoloji ve dijital devrimin ‘ustalık dönemi’ olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Avatarlarımızla dolaşacağımız ortamlarda en önemli aracımız sesimiz ve görüntümüz olacak,” dedi.
#Dijital DönüşümYıllardır uygulanmasına rağmen bir türlü akıcı İngilizce konuşturamayan metotlarla vakit kaybetmeyin. Küresel başarısı kanıtlanmış eğitimlere ve dünyanın en gelişmiş yapay zeka teknolojisine sahip online İngilizce kursu Beils, artık Türkiye’de de İngilizce öğrenmek isteyenleri kısa sürede hedeflerine ulaştırıyor.
#Beils TürkiyeBirkaç ay önce, Güney Kore'de yaşayan milyonlarca izleyici, günlük haber bültenini izlemek için MBN kanalını açtı. Saat başında, sunucu Kim Joo-Ha her akşam olduğu gibi ekrandaydı ve her akşam olduğu gibi sıra ile haberleri aktarmaya başladı. Haberler de 2020 yılına uygun şekilde, Covid-19 salgını ve yürütülen mücadeleye ilişkindi. Ve fakat bu bülten, sıradan olmaktan çok uzaktı çünkü Kim Joo-Ha o anda ekranda değildi. Yerine 'deepfake' teknolojisi ile üretilmiş versiyonu haberleri aktarıyordu. Bilgisayarda üretilen bu 'sahte' sunucu, ses, mimik ve surat ifadelerini mükemmel bir şekilde kopyalamıştı.
#Deepfake