Güncelleme Tarihi:
Daha sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için güneş ışığının evlerden ve çalışma alanlarından eksik edilmemesi tavsiye ediliyor. Ancak her ortam sürekli olarak doğal güneş ışığı alamıyor. Gelişen teknoloji ile tam olarak bu durumu ortadan kaldıran bazı firmalar bulunuyor. Bu firmalar arasında en çok öne çıkanlardan olan CoeLux, yaşam alanlarına yapay güneş ışığı getirme konusunda uzmanlaşmış bir şirket olarak uzun zamandır oldukça dikkat çekiyor. Çeşitli kullanım amaçları ve beklentiler için farklı boyutlara sahip birden fazla ışık ya da kendi tabirleriyle ‘pencere’ sistemi geliştiren firma, belirlenen alanlara sürekli olarak yapay güneş ışığı getirebiliyor.
Peki bu tam olarak nasıl oluyor? Firma geliştirdiği teknolojiyi kendisi şöyle açıklıyor: “CoeLux, üç önemli bileşeni bir araya getiriyor: Gün ışığının spektrumunu veren son teknoloji LED sistemi, güneş ile gökyüzü arasındaki sonsuzluk hissini veren sofistike bir optik sistem ve Rayleigh saçılması (gökyüzünün mavi gözükmesi) sürecini sağlayan birkaç milimetre kalınlığında nano parçacıklar. Bu mükemmel birleşim, bizlere iç mimaride sınırsız imkanlar sunan bir yüksek teknoloji penceresi sunuyor.”
LED PENCERE
İnsanlar yapılan birçok farklı araştırmanın gösterdiği kadarıyla güneş ışığını oldukça rahatlatıcı buluyor, bunun etkisi yapay güneş ışığında da değişmiyor. Çünkü çoğu kişi hazırlanan pencerelerin sağladığı güneş ışığının yapay olduğunu anlayamıyor. Çok ufak versiyonlarla dahi büyük değişimler gerçekleştirebilen teknoloji “güneş ve gökyüzünün oluşturduğu doğal ışığı, yapay olarak üreten LED tabanlı yüksek teknolojik bir pencere” olarak tanımlanıyor. “Bu teknoloji ile güneşli bir gökyüzü keyfini istediğiniz zaman istediğiniz yerde deneyimleyin” açıklamasını yapan şirketin geliştirdiği yapay güneş pencereleri, boyutlarına göre farklı güç ve ağırlık değerlerine sahipler.
SAĞLIĞA OLUMLU ETKİ
Örneğin, 107 x 25 cm’lik bir model 170 vat güç harcıyor ve 50 kg ağırlığa sahip. 171x85 cm’lik daha büyük bir pencere ise 300 vat güç harcıyor ve tam 350 kg ağırlığa sahip. Bu açıdan profesyonel bir montaj ihtiyacı duyan yapay güneş ışığı altyapısı, sadece CoeLux şirketi ile de sınırlı değil. Bu konuda çalışan birçok başka firma bulunuyor. Örneğin, Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung’un desteklediği SunnuFive firması, 2020 yılında bir yapay güneş ışığı üreten pencere üretmişti. Hatta bu konuda kendi çözümlerini üreten kişiler dahi bulunuyor.
DIY Perks isimli bir YouTube kanalı, özel modifiyeler ile kendi odasına yapay güneş ışığı eklemeyi başarmıştı. Bu teknolojinin önümüzdeki dönemde kullanımını daha da artırması bekleniyor. Özellikle COVID-19 pandemisi sonrasında evden çalışmaya başlayan kişilerin, gerçek güneş ışığına erişim sağlayamadıkları çalışma ortamlarına böyle bir ışık yerleştirmesi, zihinsel sağlıklarına büyük olumlu etki edebilir.
PSİKOLOJİYE İYİ GELİYOR
Yapay güneş ışığı teknolojisi, konumlandırıldığı ortamın görselliğini büyük oranda değiştirebiliyor ve doğal güneş ışığı almayan ortamlarda kalmak zorunda kalan kişilerin, özellikle de ofis çalışanlarının psikolojilerine çok olumlu etki edebiliyor. Geliştirilen yapay güneş ışığı pencereleri, yapıları gereği kuruldukları ortamın olduğundan daha büyük görünmesini de sağlıyor. Çünkü bu paneller gökyüzüne açılan gerçek bir pencere izlenimi oluşturuyor, çatı katında yaşamayan kişilerin dahi yaşam alanlarını ya da çalışma ortamlarını daha ferah ortamlara dönüştürebiliyor.
BU YIL EN ÇOK DOLAR/TL’Yİ ARADIK
İnternet devi Google, her yıl olduğu gibi 2022 yılının arama özetlerini yayınladı. Türkiye özelinde 2022’de en çok yapılan aramalar şu şekilde sıralandı:
1) Dolar/TL
2) Bayram tatili kaç gün
3) ÖBA
4) Bergen
5) Kedi
6) Ukrayna
7) Toki başvuru
8) Galatasaray Barcelona
9) Asgari ücret
10) Ahmet Çalık
Küresel olarak en çok yapılan aramalar ise şöyle:
1) Wordle
2) India vs England
3) Ukraine
4) Queen Elizabeth
5) Ind vs SA
6) World Cup
7) India vs West Indies
8) iPhone 14
9) Jeffrey Dahmer
10) Indian Premier League
WHATSAPP’TA AVATAR DÖNEMİ
Yeni özellik için bir açıklama yapan WhatsApp, şunları aktardı: “Bugün, kendinizi ifade etmenin yeni ve kişiselleştirilmiş bir yolu olan avatarları WhatsApp’a getirmekten heyecan duyuyoruz. Avatarınız milyarlarca farklı saç stili, yüz özelliği ve kıyafet kombinasyonundan oluşturabileceğiniz dijital görünümünüzdür. Artık WhatsApp’ta profil fotoğrafınız olarak kişiselleştirilmiş avatarınızı kullanabilir ya da farklı duygu ve eylemleri yansıtan 36 özel çıkartma arasından seçim yapabilirsiniz. Avatar göndermek, hislerinizi arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşmanın hızlı ve eğlenceli bir yoludur. Sizi temsil etmesi için gerçek fotoğrafınız yerine de kullanabileceğinizden, gizliliğinizin daha güvende olduğunu hissettirir.”
APPLE’DAN ELEKTRİKLİ OTOMOBİL
Kaynakların elde ettiği ve paylaştığı yeni bilgilere göre Apple, tamamen elektrikli ilk otomobil modelini 2026 yılında pazara çıkarmayı hedefliyor. Bu aracı 100 bin doların altında bir fiyatla satmak isteyen firma, ilk aracını daha önce söylendiği gibi tamamen otonom sürüş için direksiyonsuz olarak tasarlamıyor. Kaynakların aktardığı bilgilere göre Apple, ilk aracı için artık geleneksel bir temel kuruyor ve otonom sürüş sistemlerini destekleyici olarak görüyor.
‘ÖLDÜREN ROBOT’ PROJESİ İPTAL
SAN Francisco Polis Departmanı, geçtiğimiz haftalarda riskli durumlarda uzaktan kontrol edilen robot modelleri ile ölümcül müdahale yetkisi kazanmıştı. Bu sivil toplum kuruluşları tarafından iyi karşılanmayan yetki, şimdilik rafa kaldırıldı. Aktarıldığı kadarıyla yetkililer konunun daha detaylı olarak incelenmesi için komiteye geri gönderdi. Büyük tepkiler nedeniyle sürecin bir daha onaylanması çok olası görünmüyor.
İNTERNET DÜNYASININ YENİ TEKNOLOJİSİ GOOGLE’A RAKİP OLACAK
Geride bıraktığımız hafta en çok konuşulan konuların başında OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT yer aldı. Açılan internet sitesi üzerinden herkes tarafından kullanılabilen geliştirme aşamasındaki ChatGPT, temel olarak bir yapay zeka sistemi ve doğal dil anlama yetenekleriyle öne çıkıyor. Türkçe dil desteğine sahip olan sistem, sorduğunuz sorulara internet üzerinde arama yapmadan şaşırtıcı cevaplar verebiliyor; sizin yerinize ödevinizi yapabiliyor, hikayeler oluşturabiliyor, şiir yazabiliyor ya da inanılmaz şekilde detaylı olarak kod yazabiliyor. Çıktığı zaman birçok farklı servise entegre edilecek ve hayatı oldukça kolaylaştırarak sistem, yakın gelecekte birçok konuda Google’a olan ihtiyacı bitirebilir.