Güncelleme Tarihi:
*Yapay zekâ ve makine öğrenimi farklı yönlerden önemli gelişmelere sahne olurken yeni nesil sohbet botları büyük ilgi gördü. OpenAI’ın ve Google’ın geliştirdiği botlar insansı diyalog konusunda öylesine ilerledi ki ‘yapay zekâ bilinçleniyor mu’ sorusu gündeme geldi.
* Yapay zekâ desteğiyle üretilen sanat işleri herkesin ilgisini çekti. Midjourney ve DALL-e gibi modüllerle yaygınlaşan bu ‘sanat’ türü, Lensa ve benzeri avatar uygulamalarıyla iyice popülerleşti. Öte yanda DeepFake teknolojisi ilerledikçe çeşitli riskler hissedilir oldu.
* 2022 en fazla UFO bildirimi yapılan yıllardan biri oldu. NASA ilk kez resmi olarak ‘uzaylı yaşamı araştırma konseyi’ kurdu. Ay’a yeniden ayak basmamızı sağlayacak Artemis projesi gündeme geldi. James Webb teleskobundan gelen yüksek detaylı kozmik görüntüler herkesi büyüledi.
* Yılın ikinci yarısında sonsuz enerji kaynağı füzyon teknolojisinden ilk kez somut neticeler alınmaya başlandı. Avrupa Birliği’nin ‘güneş gücü’ planları duyuruldu. Elektrikli araçlar çoğaldı, ABD ve İngiltere fosil yakıtları yasaklamak için tarih verdi.
* 2021’in son günlerinde 69 milyon dolara satılan NFT’nin ardından yılın ilk aylarında ‘yeni nesil altına hücum’ yaşandı. Yılın sonlarına doğru balon patladı!
* Büyük hayallerin ve sermayelerin bağlandığı kripto piyasasının hızlı düşüşü, Bitcoin’in büyük değer kaybı, FTX’in iflası gibi olaylar dijital ekonominin en ciddi sarsıntıları olarak iz bıraktı.
* Facebook’un Meta’ya dönüşmesiyle yılın başında büyük bir metaverse heyecanı yaşandı. Sonrasında sanıldığı kadar coşkulu bir durum olmadığı anlaşıldı. Meta şirketi darbe aldı. Ancak metaverse yavaş da olsa emin ve kararlı adımlarla ilerlemeye başladı.