Besinlerin içerdiği mineral, protein ve vitamin gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşıyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin yeterli ve dengeli bir beslenme ile alınması gerekiyor. Çiriş otu da pırasaya benzeyen görüntüsüyle ve sağlığı olan yararlarıyla merak edilen bitkilerden biri. Peki çiriş otu nedir, nasıl tüketilir? İşte çiriş otunun faydaları nelerdir?
#ÇirişHürriyet Ekler ekibimizden editör arkadaşımız Elif Türkölmez’in yeni kitabı ‘Yabani Ot Toplayıcısı’ çıktı. Türkölmez, okuru şehirde bile karşılaşabileceğimiz otlar, meyveler, tohumlar eşliğinde doğanın hayatla bir atan kalbini dinlemeye çağırıyor.
#Yabani OtlarBeslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir.
#Çiriş OtuÇeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeGeçen hafta Türk mutfağını yazmak üzere ülkemize gelen İtalyan gazeteci arkadaşlarımı İstanbul’dan sonra İzmir’e götürdüm. Malum, Çeşme Yarımadası’nın en yeşil, en bereketli dönemindeyiz. Mutfağımızın o çok övdüğümüz otlarını, zeytinyağlılarını, sebzelerini göstermek için en doğru yerdeyiz...
#GastronomiHer gezegenin temsil ettiği coğrafi yerler, renkler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, kokular vardır. Örneğin, Satürn ‘kötü kokulu’dur. Jüpiter parlak ve ışıltılı, Mars acı, Venüs yağlı ve tatlıdır... Merkür karmaşık bir tat ve renktedir. Güneş ve Ay ise astrolojide iki kutsal ışık olarak görülür. Ay bilinçaltımızdan gelen etkileri yönetirken Güneş de bilinçli davranışlarımızı gösterir...
#YazarÇiriş otu, son zamanlar da duymaya başladığımız ve adından sıklıkla söz ettiren bir bitkidir. Sağlık için oluşturduğu faydalar göz önüne alındığında birçok kişi tarafından tüketilmek istenen ve araştırılan bir bitki olarak dikkatleri çekmektedir. Birçok kişi çiriş otu nerede yetişir? Çiriş otu nasıl yetiştirilir? Gibi soruların cevaplarını sizler için tüm detayları derledik.
Türkiye her bölgesiyle farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Ege mutfağıysa bambaşka bir kültür. Zeytinyağlıları, ot yemekleri, deniz ürünleri… Hepsi ayrı ayrı insanı ‘yola çıkaracak’ cinsten. Jürimize “Ege’de bölgeye ait yemekleri deneyebileceğimiz en güzel restoranlar hangileri?” diye sorduk. Birbirinden güzel 10 adresi sıraladık.
#Ege MutfağıBaşlık sizde neyi çağrıştırdı bilmiyorum ama ben epeyce düşünüp alakasız şeylerle ilişkilendirmeye çalışmıştım kendimce. Eski dostum Ahmet’le Sakarya Caddesi’ne uğrayıp, taze sardalye aldıktan sonra Ankaray’la evinin bulunduğu -Ankara’nın eski ve güzel mahallesi- Beşevler’deki evine gittik. Ahmet’in sevgili eşi Ayşen, güzel kızımız Yağmur’la birlikte, sardalyenin yanına mükellef bir sofra hazırlamışlar. Sofradakilerin çoğu bilindik şeyler. Ancak, bir tanesini tanımakta zorlandım.
#ANKARASarımsağın faydaları ve zararları nelerdir sorusu birçok rahatsızlığı bulunan vatandaş tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Kalp dostu olmasıyla bilinen sarımsağın birçok faydalı yönü bulunuyor. Tıbbi açıdan sarımsağın en çok enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılması yaygındır. Peki, sarımsağın faydaları ve zararları nelerdir?
#SarımsakUn bütün sessizliğiyle tezgahınızın üzerindeyken, eklediğiniz her damla su ona hayat katmaya başlar. Ateşin gücüyle pişmeye başladığında mis gibi kokusunu duyarsınız. İşte bu koku tıpkı bana hissettirdiği gibi milyonlarca insana kendini iyi hissettirir. Çünkü bu hayatın büyüsüdür!”
#KuşkonmazOrhan Gencebay hayat arkadaşı Sevim Emre’nin yaptığı yemeklere bayılıyor. Hatta çocukluğundan beri kendisine mezarlığı çağrıştıran kerevizi Emre’nin elinden defalarca yemiş. Orhan Baba hiç sevmediği baklayı da iki kez yemiş ama farkında olmadan... Üstelik kendisi nasıl bakla yediğini röportajımız sırasında Sevim Emre’nin itirafıyla öğrendi...
Padişahların iftar mönüsünde su yerine hoşaf ve şerbet içiliyor, et ve balık pişirirken tarçın kullanılıyordu. Fatih Sultan Mehmet, karides, tavuk ve balığı çok seviyordu. II. Abdülhamid en çok sevdiği yemek soğanlı yumurtayı kim en iyi yaparsa onu ödüllendiriyordu.