Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir? Çiriş Otu Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir?
Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir.
Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Peki, son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız çiriş otunun sağlığımıza faydaları nelerdir? Diyetisyen M. Turgay Köse, çiriş otunun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatıyor.
Mart- nisan aylarında çıkıyor
Halk arasında kirkiş otu, kirgiç, çiviş, yabani pırasa, dağ pırasası, sarızambak, gülik ve güllük gibi farklı isimlerle anılan çiriş otu; mart, nisan ve mayıs aylarında yeşil yapraklarını çıkartarak pırasayı andıran, faydaları ve lezzetiyle de bu dönemin en popüler bitkilerinden biridir.
Zambakgiller ailesinden geliyor
Sarı renkli çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Ülkemizin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir.
Bağışıklığı güçlendiriyor, vücut direncini arttırıyor
C vitamini açısından oldukça zengin olan çiriş otu, bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücut direncini artırıcı etkiler göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı geçmesine yardımcı olmaktadır.
Arzu edilirse kavrularak, çeşitli otlarla veya farklı malzemelerle karıştırılıp otlu börek halinde de tüketilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu yemeklerin içerisinde veya sade olarak da yenebilir.
13