Eğitimcilere göre, kodlama geleceğin dili. Hatta yabancı dilden bile önemli hale gelebileceği vurgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da, yeni müfredat programına kodlama eğitimini ekledi. Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, bu konuda eğitimcilerin ve ailelerin de yapabilecekleri olduğunu söylüyor.
#KodlamaTemel ile Dursun Sultanahmet’te gezinirken bir turist gelip kendilerine bir adres sorar.Turist sırasıyla İngilizce, Almanca, Fransızca konuşur fakat bizimkiler anlamaz... -Ula dursun bir yabancı dil öğrenemedik gitti, der Temel. Dursun: -Ula neye yarayacak ki bak adam üç dil biliyor yine derdini anlatamıyor...
Eğitim sistemini oluşturan pek çok öge içinde öğretmen, öğrenci ve eğitim programı (müfredat) üçlüsü, diğerlerine oranla daha öne çıkar. Bu üçlü içerisinde de diğerlerini etkileme gücü daha fazla olan öğretmendir. Öğretmenlik ise Altan’ın (2006) da belirttiği üzere zihinsel bir uğraştır; öğretmen de bir bilgi teknisyenidir.
#Prof. Dr. Kasım KıroğluSon yıllarda iş dünyasında yetenek krizinin giderek büyüdüğünü ve bu durumun birçok sektörde hissedildiğini söyleyen Limak İnşaat İnsan Kaynakları Direktörü Nihat Çukurkaya, “Yetenek bulunması kadar elde tutulması da önemli bir başlık. Bu konuda şirketlerin çalışanlar için cazip yeni stratejiler ve uygulamalar yaratması gerekli. Yetenek havuzunun oluşturulması, bu havuzun düzenli olarak iç eğitim ve geliştirme programları ile desteklenmesi, yeteneklerin dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi bizim öncelikli stratejilerimiz arasında” dedi.
#Limak İnşaatMilyonlarca adayın geleceğini belirleyecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu sona erdi. Adaylar dün, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve üçüncü oturum Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girdi ve uzun bir hazırlık sürecinin ardından kritik dönemeci geride bıraktı.
#YKSMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'nca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Model" kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıYıllardır akademik makaleler yazıyor olsam da, bu yazı için bilgisayarın başına geçtiğimde fikirlerim hazır bir şekilde yazılmayı beklemiyordu. Yazmaya başladığımda, önce tutarsız cümleler yazarım ve sonra onları toparlarım. Şu anda bu satırları yazarken düşünüyor, müzik dinliyor ve klavyede on parmak yazı yazıyorum. Yaptığımı bu eylemlerimin eğitim bilimindeki kavramsal karşılığı bilişsel, duyuşsal ve psikomotor öğrenmeler.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılabilecek. Bu ortak sınavlar hariç okullardaki tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklamayla uygulanacak. Her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise artık sınav yok.
#Okullarda Sınav Kalktı MıYazarlığının 40. yılını kutlamaya hazırlanan, edebiyat dünyamızın usta ismi Mario Levi ile buluştuk; 19 yaşında aşk acısını dindirmek için yazdığı ilk hikâyeden bugüne uzanan yolculuğunu dinledik. Levi, “Yazmak benim için bir hayata tutunuştu. Edebiyatın trajediden kaynaklandığına inanıyorum. Hayat toz pembe diye edebiyat olmaz; bir şey içinizi acıtacak” diyor. Kurgu dışı dünyada mutluluğun formülünü ise, “Sevmek” diye veriyor.
#Mario LeviMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1Eğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarÜniversite kampüslerine yeni gelen öğrenciler açısından her ekim ayı heyecan, sevinç aynı zamanda belirsizliklerle başlar. İlk günler çoğunlukla yeni işleyiş ve işlemlerle doludur, bunların çoğu da yeni döneme ait problemlerin çözülmesini gerektiren, çok da sempatik olamayan konular.
#Konuk YazarHayalindeki lise için ter döken adaylar için Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavda adaylara, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru; sayısal alanda ise 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru soruldu. Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle alınan karar doğrultusunda sınavda 8’inci sınıfın yalnızca birinci dönem müfredatına ait konulardan soru soruldu. Uzmanlar sınav sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar