Ä°ÅžTE KOLEJ TERCÄ°H REHBERÄ°

Güncelleme Tarihi:

Ä°ÅžTE KOLEJ TERCÄ°H REHBERÄ°
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 14:02

Ücretlerinden, öğretmenlerine özel okullarla ilgili tüm bilgiler burada.

Haberin Devamı

 

ÇOCUÄžA GÖRE OKUL SEÇİN        Â

/images/100/0x0/55ead760f018fbb8f89a27d6

  Â
Aylardır tartışılıyor yaş meselesi. Birkaç ay öncesinde gündemimize oturan 4+4+4 bütün ailelerin planlarını alt üst etti. Küçücük çocuklarının büyük okuluna gitmemesi için ay hesabı yapıladursun, Bakanlık sonunda kararını verdi. 60-66 ay isteğe bağlı, 66 ayı tamamlayan zorunlu okula gidecek. Okul kayıt işlemleri e-kayıt sistemi üzerinden yapılacak. Üstelik çocuğunu göndermeyene her devam etmediği gün için 15 lira para cezası kesilecek. Buna rağmen veli göndermemeye devam ederseek olarak 500 lira idari para cezası kesilecek. Zor, karmaşık bir dönem. Hele de çocuğu okul öncesi almayanlar için kuşkusuz iş daha zor. Anne kucağından miniklerin deyimiyle "büyük okuluna gitmek" pek kolay olmayacak. Önümüzdeki eylül ayında birinci sınıflar katında bol bol ağlama duyulursa şaşırmayın.

Bütün bunlar olurken çocuğunu okula göndermeye karar veren velilerin birçoğu okul bulmakta zorlanıyor. Çünkü, özel okulların büyük kısmının birinci sınıfları dolmuş durumda. Siz en iyisi erken davranın, zaten okula pek de hazır olmayan çocuğu bir de yollarda perişan etmeyin, en yakın okulun kapısını çalın. Verebilirseniz ne ala, veremezseniz ilgili yerlerin başını ağrıtın.

Tercihlerinizi yaparken aman dikkat! Okulun popüleritesi sizi etkilemesin. Malum devir iletiÅŸim, pazarlama devri. EÄŸitim dünyası da buna iyi ayak uydurdu. ÇocuÄŸunuzu iyi tanıyın. Onun özelliklerini iyi analiz edin ki, ona göre okul seçin. Uzmanlar, bu konuda size küçük ipuçları veriyor. Â

İyi lise seçimi ilkokul kadar kolay değil, malum zorlu bir sınav maratonunu aşmak gerekiyor. İlköğretim 8. sınıfların gireceği SBS 9 Haziran'da yapılacak. Sınav öncesinde psikologlardan doğru tercih için tüyolar aldık. Sınav yaklaştıkça stresi artan adaylara yönelik kaygıyı azaltacak küçük ipuçlarını da sıraladık.

Kapak konumuzu öğrencilere rol model olan kişilerden seçtik. Türiye'nin önde gelen firmalarının yöneticileriyle lise yıllarına döndük.

Özellikle adaylar ve okul arayan aileler için iyi bir rehber hazırladık. Yararlı olması dileğiyle.

Nuran ÇAKMAKÇI      Â

Haberin Devamı

OKUL SEÇERKEN ÇOCUÄžUNUZUN KARAKTERÄ°NÄ° ÖN PLANDA TUTUN Â

Okul seçimi ebeveynlerin vereceği en önemli kararlardan. Çocuk için en doğru okulu seçmek iyi bir üniversitenin kapısını aralarken, geleceğine de şekil veriyor. Ama velilerin bu kararı verirken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda kafaları karışık. Okul seçerken nelere bakmak gerekiyor, kriterler ne olmalı, okulun başarısı ne kadar önemli? Uzmanlar cevapladı. İşte çocuğunuz için en doğru okulu seçerken göz önünde bulundurmanız gerekenler.

OKULUN VÄ°ZYONU SÄ°ZE UYMALI

Doç. Dr. Zeynep Kızıltepe - Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi - Eğitim Bilimleri Bölümü

Okul, eğitim vermenin aynı sıra çocuğun sosyalleşmesini ve başka çocuklarla iletişim kurmasını sağlar. Seçeceğiniz okulda, hem derslere, hem de o derslerin nasıl, kimler tarafından, hangi yöntemlerle verildiğine bakmamız gerekir. Ayrıca çocuğunuzun özelliklerini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Onun karakterini, öğrenme stilini, özel eğitime gereksiniminin olup olmadığını, geleneksel bir okul çevresinde mi yoksa yeni yaklaşımlar deneyen bir okulda mı daha rahat edeceğini bilmelisiniz. Spora, görsel/işitsel sanatlara veya yabancı dil öğrenmeye karşı özel bir merakı ve becerisi olabilir. Bu nedenle seçtiğimiz okulun bu vasıflara sahip olup olmadığını araştırmalısınız. Tercih edilecek okulun vizyonu da çok önemli. Aileler, okulun özelliklerini mutlaka sormalı, öğrenmeli. Eğer okulun vizyonu, felsefesi ve eğitime bakış açısı sizinkisine uymuyorsa, çocuğunuzun orada mutlu olması zor olur. Okulun öğrenciyi değerlendirme sistemi de önemli. Sadece sözlü veya yazılı sınavla değerlendirme yapan ve öğrencinin proje hazırlama, araştırma yapma gibi yaratıcı yönlerini geliştirmesine açık olmayan okullar, çocuğunuzu pasif yetiştirebilir. Bunun yanı sıra çok fazla ev ödevi veren bir okul öğrencileri okuldan soğutabilir.

Haberin Devamı

OKULUN FİZİKİ ŞARTLARI DA ÖNEMLİ

/images/100/0x0/55ead760f018fbb8f89a27d8


Sınıfların kaç kişilik olduğu da dikkat etmeniz gereken unsurlardan. Bir sınıfta 25-30 öğrenciden fazla öğrenci varsa, o sınıfı kalabalık sayabilirsiniz. Kalabalık sınıflarda öğretmenin her öğrenciyle ayrı ayrı ilgilenmesi zorlaşır. Bu ortamlarda etkin bir eğitim verilemez. Çalışan öğretmenlerin vasıflı olup olmadığı ve okulda rehberlik servisinin bulunup bulunmadığı da dikkat etmeniz gerekiyor. Bütün bunların yanı sıra okulun fiziksel özellikleri de çocuğunuz için yeterli olmalı. Spor salonu, kütüphanesi, konferans salonu, bahçesi olmalı. Okul binasının depreme dayanıklı ve acil durumlarda okulu boşaltma planlarının olması da çok önemli. Seçeceğiniz okulun evinize yakınlığı da dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında. Yolda vakit kaybeden çocuklar okullarına yorgun varır ve motivasyonlarını kaybeder. Çok özel sebeplerimiz yoksa, çocuklarınızı evinize yakın okullara gönderin.

Türk Psikolojik Rehberlik ve Danışma DerneÄŸi (PDR) okul seçerken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralıyor:  Â

ALANINDA YETKİN KADRO VE SÜREKLİLİK: Seçeceğiniz eğitim kurumunda deneyimli ve istikararlı bir kadro olmalı.

ÖĞRENCİ MUTLULUĞU VE ÖĞRENME SÜREÇLERİNİ DESTEKLEYEN ÖZEL BİRİMLER: Eğitimin kalitesi ve öğrencilerin mutluluğu onların farklı yönlerinin desteklenmesinden geçer. Okullar öğrencilerinin bu farklılıklarını görüp gerekli yönlendirmeleri yapacak şekilde olmalı.

YABANCI DİL EĞİTİMİ: Okulun yabancı dil eğitimi tercih nedenleriniz arasında olmalı. Çocuğa bir hatta iki yabancı dil becerisi kazandırmalı.

DESTEK BÄ°RÄ°MLER: Bir eÄŸitim kurumunda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi, Ölçme ve DeÄŸerlendirme, Program GeliÅŸtirme ile EÄŸitim Teknolojisi ve Tasarımı gibi eÄŸitime destek birimleri olmalı.Â

ÇOCUĞA UYGUNLUK: Herkesin farklı yetenekleri vardır. Çocuğunuzun özelliklerini bilmeli, onun ihtiyacını karşılayacak bir okul tercih etmelisiniz.

ULUSLARARASI EĞİTİM İŞBİRLİKLERİ: Ulusal ve uluslararası yapılan eğitim işbirlikleri öğrenciye evrensel bakış açısı kazandırması açısından önemli.
K-12 VE MEZUNLARININ BAÅžARISI: ÇocuÄŸun okul öncesinden lise son sınıfa kadar aynı okulda okuması onun aidiyet duygusu geliÅŸtirir. Okulun mezunların iÅŸ hayatının farklı katmanlarında baÅŸarıya ulaÅŸmış olmaları size yol gösterebilir.Â

ULUSAL SINAVLARDA BAÅžARI: Sınav baÅŸarısı ile ilgili okulun yaptığı açıklamalar objektif ve gerçekçi olmalı. Bu konuda potansiyel veli adayları şüpheci olmalı. Â

ÜST ÖĞRENİME HAZIRLIK: Bir üst programa hazırlık çalışmalarının profesyonelce yürütülmesi, akademik ve sosyal alanlarda danışmanlık hizmetlerinin bulunması, Ortaöğretime ve Yükseköğretime yönelik rehberlik hizmetlerinin kalitesi de okul seçiminde dikkat edeceğiniz kriterler arasında yer almalı.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERÄ°: Öğrencilerin sosyal, kültürel alanda da geliÅŸmeli. Bir kurumda ne kadar çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleÅŸtirilirse orada okuyan öğrencilerin manevi haz duygusu, sorumluluk algısı o kadar geliÅŸir.   Â

SOSYAL ETKÄ°NLÄ°KLER:
Okul, öğrenciyi akademik yönden geliştirmeyi hedeflerken spordan sanata her alanda beslemeli ve geliştirmeli.

TEKNOLOJÄ°K SINIF DONANIMLARI:
Okulda alt yapısı iyi hazırlanmış, teknik yazılımları güncel teknolojiyle beslenmiş teknolojik sınıf donanımları, internet bağlantısı, akıllı tahta kullanımı olmalı.

UZMAN GÖRÜŞÜ:
Okul araştırırken olabildiğince eğitim çevresini iyi bildiğine inandığınız farklı kişilerden de görüş alın.
Okulları ziyaret: Çocuğunuz için düşündüğünüz okulları mutlaka ziyaret edim. Yüz yüze bilgi alın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!