Kapatma davasıyla gerilen Türkiye’ye uluslararası devlerden yatırım morali

Güncelleme Tarihi:

Kapatma davasıyla gerilen Türkiye’ye uluslararası devlerden yatırım morali
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2008 00:00

AKP aleyhinde açılan kapatma davasının yarattığı gergin siyasi ortamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la buluşan uluslararası şirketlerin tepe yöneticileri Türkiye’de yatırıma devam edecekleri mesajı verdi.

Haberin Devamı

Dünya devi şirketlerin yöneticileri, Türkiye’deki yatırım politikalarında bir değişiklik olmadığını vurguladı.

TÜRKİYE, AKP hakkında kapatma istemi ile açılan davanın yarattığı gerilimi yaşarken, dünya devleri Türkiye’ye yönelik yatırımlarını sürdürecekleri mesajı verdi. Yatırım Danışma Konseyi’nin, 5’inci toplantısı dün İstanbul’da yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda milyarlarca dolarlık cirolara sahip uluslararası şirketleri temsil eden üst düzey yöneticiler, Türkiye’de yaşanan gelişmelerin yatırım planlarında bir değişikliğe neden olmayacağı bmesajını verdiler.

Büyük fırsatlar var

Türkiye’deki politikalarında kısa vadeli istikrarsızlıkların etkili olmayacağını söyleyen Toyota Motor Avrupa Başkanı Tadashi Arashima, "Türkiye bizim için büyük fırsatlar barındırıyor. Ama yine de istikrarlı bir hükümet ve ekonomik politikalara ihtiyacımız var" dedi. Türkiye’nin genç nüfusu ile Rusya gibi büyük bir hızla büyüyen pazarlarla birlikte değerlendirildiğini dile getiren Arashima, şöyle konuştu: "Yatırımlarımızı her zaman uzun vadeli bir bakış açısıyla gerçekleştiriyoruz. 3 bin 500 kişiye istihdam sağladığımız büyük bir fabrikamız var. Politikalarımızı kısa vadeli siyasal istikrarsızlıklara göre değiştirmemeliyiz."

Hükümet ödevini yapıyor

Yatırımcıları en çok etkileyenin Türkiye’deki siyasi gerginlikten çok global resesyon olduğunu söyleyen Mango Başkanı Isac Andic Ermay, "Her yıl geldiğimiz yatırım toplantılarında hükümetin ev ödevini yaptığını görüyoruz. Her söylediklerini yapmaları mümkün olmasa da sonuçtan oldukça memnunuz" dedi. Mango’nun Türkiye’den geçen sene 80 milyon Euro civarında ciro elde ettiğini belirten Ermay şunları söyledi: "Bu yıl cironun 100 milyon Euro’ya ulaşması bekleniyor. Şu anda 34 mağazamızın bulundğpu Türkiye’ye her yıl 8 mağaza açmaya devam edeceğiz. Bu yıl 42 ile 44 arasında bir mağaza sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Türk ekonomsinin zayıf noktası tüm ekonomilerde olduğu gibi petrol fiyatları."

Danone’den yeni fabrika

Uzun yıllardır yatırım yaptıkları Türkiye’de her yıl yüzde 10 büyüme hedeflediklerini söyleyen Danone Başkan Yardımcısı Jacques Vincent, "Yıl sonuna kadar Türkiye’de yeni bir fabrka açmak istiyoruz. Bu yeni yatırımımızın da en geç 2010 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz. Yatırım tutarını henüsz belirlemedik. Türkiye operasyonları bizim açımızdan oldukça iyi gidiyor. Siyasi gerginlikler ve iniş çıkışlı dönemler olabilir. Ama biz Türkiye’ye uzun vadeli bakıyoruz. Her yıl en az yüzde 10’luk büyüme hedefimiz var" dedi.

Zirveye katılan şirket yöneticileri

Alshaya CEO’su Muhammed Alshaya

AIG Başkan Yardımcısı Jacob Frenkel

ArcelorMittal Yönetim Kurulu Üyesi Christophe Cornier

Cisco System Başkan Yardımcısı Mohsen Mozami

Danone Group Başkan Yardımcısı Jacques Vincent

Eldorado Gold Başkanı Paul Wright

Fiat Başkan Yardımcısı Ferruccio Luppi

Finmeccanica COO’su Giorgio Zappa

Hyundai Başkanı Joon Geol Kim

Indesit Başkan Yardımcısı Kakhaber Kobakhidze

Iscar Kurucusu Stef Wertheimer

Itochu Başkan Yardımcısı Sumitaka Fujita

Mango Başkanı Isak Andic Ermay

Nortel Networks Başkanı Darryl Edwards

Novartis Yönetim Kurulu Üyesi Alexandre Jetzer

Nunhews CEO’su Douwe Zijp

Toyota Avrupa Başkanı Tadashi Arashima

Unicredit CEO’su Erich Hampel Artık büyük otomotiv merkezi haline geldiniz


TÜRKİYE’nin büyük bir otomotiv merkezi olduğunu söyleyen Tadashi Arashima, "Daha fazla büyümek için daha fazla tedarikçi temeline ihtiyacımız var. Hálá parçaların yaklaşık yüzde 50’sini diğer Batı Avrupa ülkelerden getirmek zorunda kalıyoruz. Daha fazla yerelleşmemiz gerekiyor. Yerel tedariğin oranını artırmak ve lojistikte de gelişme sağlanması önemli. Lojistiğin maliyetini düşürmek içni daha iyi limanlar, demiryolu ve karayolu sistemleri gerekiyor. Petrol fiyatı artışlarının otomotiv sektörüne ciddi ölçüde etkili oldu" dedi.

Politik belirsizliğe bakmayız, Türkiye yoldan sapmıyor

ARCELORMITTAL’in Yönetim Kurulu Üyesi Christophe Cornier her zaman yatırım olanaklarıyla ilgilendiklerini dile getirdi. Cornier, vergi konusunun kendileri için önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Yatırım Danışma Konseyi toplantısında konuşulanlardan oldukça memnunuz. Politik belirsizlik bizim için önemli değil. Çünkü Türkiye’nin yolundan sapmadan doğru yolda gittiğine inanıyoruz. Ancak bizim için önemli olan konu gümrük vergisi. Ukrayna’dan ürün getirmek istediğimiz için bizim için asıl önemli olan gümrük vergisi."

AKP davası yatırım yapma cesaretimizi hiç kırmadı

CISCO Başkan Yardımcısı Mohsen Moazami, Türkiye’de kısa vadede yüzde 35’in üzerinde büyüme hedeflediklerini belirterek, siyasi gelişmelerin Türkiye’deki yatırımlar için cesaretlerini kırmadığını kaydetti. Moazami, Türkiye’de kısa vadede yüzde 35’in üzerinde büyüme hedeflediklerini kaydetti. Moazami, 2 yıl önce başlattıkları 200 milyon dolarlık yatırımı sürdürdüklerini, sektördeki büyüme oranının umut vadettiğini ifade etti. Moazami, Türkiye’nin Cisco için önemli olduğunu, ancak PC’lerin ülke içinde yayılması için internet vergisinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye çok yol katetti

TÜRKİYE
’nin 2004 yılında gerçekleştirilen ilk yatırım konsey toplantısından bu yana çok yol kat ettiğini söyleyen American Inrterational Group Başkan Yardımcısı Jacob Frenkel "Enflasyon ve risk primlerinin düşürülmesi için makroekonomik stratejinin sürmesi verimliliği artıracak. Toplantıda ihtiyatlı para politikasının öneminin de altı çizildi" dedi.

Birçok şirketin Türkiye’de operasyon genişletmeyi planladığını söyleyen Frenkel şöyle devam etti: "Hala hayata geçecek büyük potansiyel var. Geçtiğimiz yıl yatırım ortamını geliştirmeye yönelik tavsiyelerde bulunmuştuk. Bu hususların gerçekleştiğini görmekten memnunuz. Son toplantıdan bu yana ARGE yaygınlaşması, Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası Kanunu’nun kabulü, Sigortacılık kanunu kabul edildi. İşgücü piyasasının esnekliğinin yolunu açan istihdam paketi de kabul edildi. Bu reformlar Türkiye’nin geleceğini şekillendirmede önemli rol oynayacak ve AB’ye uyum konusunda ilerleme sağlanacak."

Özelleştirme ve enerji yatırımına hız kazandırın

TÜrkİye Yatırım Danışma Konseyi beşinci toplantısının ardından açıklanan sonuç bildirisinde, Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde yoğunlaşması gereken konular da şöyle sıralandı:

Kamu-özel sektör işbirliği içinde yabancı dil becerisi ve teknik öncelikli eğitimin geliştirilmesi

Maliyet bazlı otomatik fiyatlama, kaynakların çeşitlendirilmesi, deregülasyon ve özelleştirme sürecinin devamıyla, enerji yatırımlarına hız kazandırılması

İş gücü piyasası reformlarına, piyasanın esnekliğini artıracak bir yaklaşımla devam edilmesi

Yap-işlet-devret projeleri için uygun bir sözleşme ile altyapının geliştirilmesi

Kişisel bilgisayar kullanım oranının artırılmasının önündeki engellerin azaltılması

Gümrük süreçlerinin iyileştirilmesi

Vergi kaçakları da dahil olmak üzere kayıtdışıyla mücadelede çalışmaların güçlendirilmesi

İstihdam yaratmak adına KOBİ’lerin büyümesi ve teşvik edilmesi

Yeni Ticaret Kanunun tasarısının yasalaştırılıp, uygulanmaya başlanması

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!