Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamalarının ardından X hastalığı belirtileri yeniden gündeme geldi. Dünya liderleri, Çarşamba günü İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında, COVID-19'dan 20 kat daha ölümcül olan varsayımsal bir virüs olan Hastalık X'i tartışmak üzere bir araya geldi. Böyle bir virüsün şu anda var olduğu bilinmemekle birlikte, araştırmacılar, bilim adamları ve uzmanlar, böyle bir virüsle mücadele etmek için proaktif bir eylem planı hazırlamayı ve bir pandemi olarak ortaya çıkması durumunda sağlık sistemini hazırlamayı umuyorlar. Peki, X hastalığı (X disease) nedir, nasıl bulaşır? X hastalığı belirtileri nelerdir? İşte, X hastalığı belirtileri hakkında bilgiler...
#X HastalığıX hastalığı belirtileri, yapılan uyarıların ardından merak konusu oldu. Dünyanın gündeminde yer alan X hastalığı ile ilgili resmi makamlardan açıklama gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son günlerde kamuoyunda sıkça gündeme gelen X hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde X hastalığı ile ilgili çeşitli uyarılarda bulundu. İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda sağlık sektörü liderleri, "X hastalığı" olarak adlandırılan yeni bir küresel salgın için hazırlık yapmanın önemini konuştu. Bakan Koca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda X hastalığı ile ilgili ifadelere yer verdi. Peki, X hastalığı nedir, gerçek mi, belirtileri neler?
#Sağlık Bakanı Fahrettin KocaABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirSon yıllarda ne yazık ki yaygın bir şekilde gündemde yer alan sma hastalığı için farkındalık yaratmak için çalışmalar devam ediyor. Ünlülerin de destek verdiği sma hastalığı ile ilgili vatandaşlar çeşitli soruların yanıtlarını arıyor. Bunların başında da sma anne karnında tespit edilir mi, hamilelikte belli olur mu soruları geliyor. Peki, SMA nedir, neden olur? SMA hastalığı tedavisi nasıl yapılır? İşte SMA belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#SMA HastalığıSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil HayvanlarRadyasyon tedavisi, yetersiz kalori ve protein alımına katkıda bulunabilecek birçok yan etkiye neden olabilir. Bu yan etkiler arasında iştahsızlık, tat değişiklikleri veya tat alamama, ağrılı çiğneme ve yutma görülebilir. Tedaviden önce Radyasyon zehirlenmesinin etkilerinden ve belirtilerinden bahsetmek gerekmektedir. Peki, Radyasyon zehirlenmesi nedir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkSon yıllarda ne yazık ki pek çok çocuğumuzda gözlemlenen ve farkındalık yaratmak için ünlüler tarafından da destek gören SMA hastalı hakkında bilgiler merak ediliyor. Tedavisi oldukça maaliyetli bir hastalık olan SMA neredeyse bütün yaşam kalitesini etkiliyor ve tedavi edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlar yaratabiliyor. Peki SMA hastalığı nedir, neden olur, genetik mi? İşte SMA hastalığı belirtileri ve tedavisi...
#SMA HastalığıSendrom kelimesi Fransızca kelime olan syndrome sözcüğünden alıntıdır. Fransızca olan bu kelime Yunanca syndromē συνδρομη kelimesinden alınarak gelmiştir. Yunanca olan bu kelime birlikte koşma anlamına gelmektedir. Fransızca olan sözcüğün Türkçe karşılığı ise bir dizi semptomun bir arada bulunmasıyla oluşan tıbbi görünüm şeklindedir. Tüm bu anlamlar eski Yunancada koşmak yükleminin ek almasıyla türetilmiştir. Sendrom nedir, çeşitleri nelerdir, sendrom hastalığı belirtileri ve hakkındaki bilgileri detayları ile derledik.
#Sendrom Nedir?Üveitiniz hastalığınız olduğunu biliyorsanız, göz doktorunuz ve romatoloğunuzun iletişim halinde olması önemlidir. Bu hastalık, bağışıklık sistemini etkilediği için gözleriniz dahil tüm vücudunuzda semptomlara neden olabilir. Peki, Üveit nedir ve nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Üveit Nedir?Avian İnfluenza (Kuş gribi, Tavuk Vebası, Bird Flu) insanlarda grip etkeni olarak gözlenen influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Peki Avian İnfluenza (Kuş Gribi) hastalığının belirtileri nelerdir?
#Kus GribiHer yıl binlerce kadın üreme organlarıyla alakalı bir kanser türlerine yakalanmaktadır, bu kanser türlerinden biri de vajinal kanser olarak ifade ediliyor. Vajinal kanser hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar da bu hastalığın altında yatan nedenleri ve belirtilerini araştırıyor. Peki, vajinal kanser nedir? Vajinal kanser belirtileri neler?
#Vajinal Kanser Nedir?Hemofagositik sendrom olarak bilinen HLH hastalığı nedir sorusu birçok kişi tarafından merak içinde araştırılmaya devam ediyor. HLH hastalığı oldukça ciddi bir hastalık olup hayatı tümüyle etkileyebiliyor. Peki, hemofagositik sendrom HLH hastalığı nedir? Tedavisi var mı?
#HLH HastalığıErkeklerde kadınlara göre 2-3 kat daha sık görülen ‘böbrek taşı’ rahatsızlığının en başta gelen belirtisinin şiddetli ağrı olduğunu belirten Doç. Dr. Özgür Uğurlu, şu önerilerde bulundu: “Günlük su tüketimi ortalama 2-3 litre olacak şekilde arttırılmalı, asitli içeceklerden kaçınılmalı.”