Tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını nedeniyle okullarda eğitim uzaktan devam ederken, tıp eğitimi için geliştirilen sanal gerçeklik uygulaması sayesinde artık anatomi derslerini kadavraya ihtiyaç duymadan, insan vücudunun bütün organlarını en ince detaylarına kadar ekrandan seçilen kadın veya erkek modellerle işlemek mümkün.
#KoronavirüsTürk Hava Yolları (THY) tarafından TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında düzenlenen 2024 TravelX Ideathon Yarışması, geleceğin seyahat teknolojilerine ışık tutacak inovatif projeleri desteklemek amacıyla bu yıl da büyük bir heyecanla devam ediyor.
#TEKNOFESTHUAWEI, inovatif ekran teknolojisi PaperMatte ile göz sağlığını ön planda tutarak kullanıcı deneyimini yeni bir seviyeye taşıyor. Bu teknoloji, göz yorgunluğunu minimize eden ve uzun süreli ekran kullanımını daha konforlu hale getiren özellikleriyle dikkat çekiyor.
#Sponsorlu İçerikBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıBir zamanlar sadece bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz şeyler artık birer birer hayatımızın parçası haline gelmeye başladı. Bir moleküler biyolog tarafından tasarlanan ‘geleceğin hapishanesi’ fikri de tam olarak buna örnek gösterildi…
#Hapishaneİzmir’de yaşayan 19 yaşındaki Selin Karaca, dünyanın en iyi üniversitelerinden tam burslu kabul aldı. Bu üniversiteler arasından Columbia University New York’u tercih eden Selin Karaca, sağlık alanında yapay zeka üzerinde projelerine devam ederek, computer science (bilgisayar bilimi) ve neuroscience (nörobilim) alanında çift anadal yapmayı planlıyor.
#1Türk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, eğitimde yapay zekânın kullanımına yönelik süreçleri değerlendirmek amacıyla “Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Uluslararası Forumu” düzenlenecek. 22-23 Mayıs’ta düzenlenecek forumda yapay zeka ile alakalı ulusal düzeyde yürütülecek çalışmalar belirlenecek ve ilgili paydaşlarla beraber eğitimde yapay zekanın rolü tartışılacak.
#YapayzekaHayatını kaybetmiş yakınlarımızla dijital ortamlarda buluşabilir hatta onlarla konuşabiliriz. Ya da öldükten sonra insanlara hikâyelerimizi anlatmaya devam edebiliriz. Artık böyle bir imkân var. ‘Ölüm sonrası hizmetler’ denen bu yeni sektör, yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle tamamen dijital dünyada yapılanıyor.
#Umut Fırat EroğluBazı öğrenciler arasında matematik dersine karşı ön yargı, beraberinde derse karşı korku ve ilgisizliği getiriyor. Sonucunda ise başarısızlık ortaya çıkıyor. Bu ön yargının slogan gibi yerleşmiş cümlesi ise ‘bu benim gerçek hayatta ne işime yarayacak’ oluyor. Matematik öğretmeni İlknur Pınarcı, öğrencilere bu sorunun yanıtını, tasarladığı metaverse evreninde matematik serüveni yaşatarak veriyor. Pınarcı’nın öğrencileri matematik sorularının hayat pratikleri içinde nasıl karşılık bulduğunu sanal dünyada deneyimleyerek öğreniyor.
#MetaverseSosyal medyada Vision Pro’sunu takmış, sokakta yürürken havaya ya da sağa sola bakıp elleriyle bir şeyleri kontrol eden kişilerin videolarını mutlaka görmüşsünüzdür. Apple’ın ‘ilk giyilebilir bilgisayar’ olarak tanımladığı Vision Pro geçen haziranda dünyaya tanıtıldığında biz de bu bilimkurgu oyuncağını değerlendirmiştik. Türkiye’de henüz satışta değil ama hakkında artık daha fazla şey biliyoruz...
#Umut Fırat EroğluCES 2024 fuarı için geri sayım başladı. Her yıl Las Vegas, Nevada'da düzenlenen dünyanın en büyük tüketici elektroniği ve teknoloji fuarı olan CES (Consumer Electronics Show), bu yıl da kapılarını pek çok teknoloji firmasına açacak. Yeni ürün ve teknolojileri tanıtmak, sektör profesyonellerini bir araya getirmek, işbirliklerini teşvik etmek ve tüketici elektroniği endüstrisindeki son trendleri sergilemek amacıyla düzenlenen CES, bu yıl da dikkatleri üzerine çekecek. Peki, CES 2024 ne zaman başlıyor? İşte, tarih detayları
#Cesİki genç girişimci eşya kiralama alanındaki ihtiyacı gördü ve yola çıktı. İki yıl önce kurulan ‘Varsapp’, günlük ve teknolojik ürünleri kişilerden ya da markalardan kiralamanıza imkân sunarken, eşyalarınızı kiraya vererek para kazanmanızı da sağlıyor. Bilgisayardan kameraya, hobi ürünlerinden elektrikli ev aletlerine kadar birçok seçeneğin yer aldığı platform 20 şehre ulaştı. Yatırımlar ve tüketicinin ilgisiyle hızla büyüyen girişim alanında global oyuncu olmayı hedefliyor.
#Zeynep EliçinT3 Vakfı’nın global arenada yer aldığı Uluslararası Uzay Federasyonunun (IAF) organize ettiği, Türkiye Uzay Ajansının (TUA) platin sponsoru olduğu Uluslararası Uzay Kongresinin açılışı bugün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla Bakü’de yapıldı. Cumhurbaşkanı Aliyev, etkinlikte yaptığı konuşmasında, böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için onur duyduklarını belirtti. Kongrenin açılış seremonisinde Mark Eliyahu’da sahne aldı.
#TEKNOFESTÇocukların okula gitmesine engel olan birincil etkenin ‘kronik diş ağrısı’ olduğunu biliyor muydunuz? Çocukların dişçiye gitmeyip bu ağrıyı çekmesinin başlıca nedeni ise dental korku-kaygı. Dental kaygıyı azaltmadaki etkinliği bilimsel verilerle ortaya konmuş ‘artırılmış gerçeklik’ (AR) teknolojisini Türkiye’de kullanan ilk ve tek diş kliniğini ziyaret ettik. Klinik geçen yıl ABD’de ‘İlham veren klinik ödülü’nü layık görülürken, UNESCO Uluslararası Eğitim Direktörü, kliniğini örnek gösteren bir makale de yayımladı. İşte o kliniğin öyküsü...
#UNESCOUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 30 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Türkiye'nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e bakanlık bünyesinde bulunan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ), Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), PTT, Devlet Demiryolları ve Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) açacakları stantlarla yeni ürün tanıtımlarını yapacak.
#Bakan UraloğluTürk girişimcilerin geliştirdiği uygulama sayesinde yurtdışındaki hastalar kilometrelerce öteden sağlık merkezlerini gezebiliyor. Dijital olarak hastaneye klonlanan sağlık çalışanları hastalara hastaneyi gezdiriyor, ekipmanları tanıtıyor ve istedikleri bilgileri anında veriyor.
#PandemiDevrim niteliğinde bir üründen bahsedeceğim. Kayak gözlüğüne benzeyen, gelişmiş bir kişisel bilgisayar aslında bu... Geleceğin bilgisayarını dünyaya göstermek için tasarlanan Vision Pro’yu test eden biri, NBA maçını seyrederken kendisini saha kenarında hissetmiş.
#Umut Fırat Eroğlu